Türkiye nükleer ülke mi oluyor?

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Japonya'da imzaladığı nükleer anlaşma ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları gözleri Türkiye'nin nükleer çalışmalarına çevirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun haftasonu yaptığı toplantıya yorumlayan NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu'ya göre Türkiye'de nükleer bir ülke olma isteği var.

İşte Çubukçu'ya göre Türkiye'nin kafasındaki nükleer model ve dış politika öngörüleri...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun hafta sonu yaptığı toplantının satır aralarını yorumlayacak olursak 2011 ve sonrasında Türk dış politikasının şifreleri daha da netleşir.

—Türk dış politikası daha atak olacak; daha şaşırtıcı, daha sürpriz adımlar atacak. Bu adımlar destek bulacak ama ciddi riskler de içerebilecek. Çünkü Türkiye dış politika anlamında gündemi izleyen değil gündem belirleyen bir ülke olmak istiyor. Eksen tartışması devam edecek.

TÜRKİYE NÜKLEER ÜLKE OLACAK

- Türkiye, Batı'nın İran'ı gerekçe göstererek nükleer enerji sahip olmak isteyenleri engellemek istediğini düşünüyor. İran'ın yanında durmasının bir nedeni de bu. İleride nükleer bir ülke olma isteği var. Türkiye nükleer enerji sahibi olmak için harekete geçecek. Zaten 2 santral kurulması girişimi söz konusu. Nükleer enerji ekonomik alanda güçlü olmak istemenin bir işareti mi? Yoksa nükleer güç olmak diğer alanlar da sesinin yükseltmenin bir garantisi mi?

Türkiye yoksulların sesi olma iddiasında: Fakir güneyin zengin kuzeye karşı sözcüğü gündemde. Küresel ekonomik eşitsizliğe karşı sesini yükseltecek. Bu bir dönemin Bağlantısızlar hareketini andırıyor. Ama bağımsızlıkçı, sosyalist tınılar, hatta Üçüncü Dünyacı bir politika havası da var. Ama sistemden nemalanıp sistemi eleştirmek çözüm olur mu? Ancak adaletli bir dağılım ve kaynakların paylaşımını bir kez dillendirmek kötü bir şey değil. Adil, vicdanlı bir politikanın sözcüsü olmak reel politikaya uyar mı?ABD İLE

İLİŞKİLER ARTIK İNİŞLİ ÇIKIŞLI OLACAK

- Amerika ile ilişkiler bundan böyle inişli çıkışlı olacak. Buna ister kriz isterse bundan olması gereken ilişki biçimi diyelim. Ama iki ülke de bu duruma alışmak zorunda. Türkiye, Amerika ile her konuda toptancı bir ilişki anlayışı yerine her sorunun kendi özgünlüğü içinde, reel politik yarar-zarar hesabıyla yaklaşacak; Amerika'yı da buna zorlayacak. İki ülke kendi çıkar hesapları çerçevesinde belli olaylarda birlikte, zaman zaman zıt politikalar izlenebilecek.

- Türkiye bundan böyle cephe ülkesi olmayacak. Zaten Soğuk savaş sonrasında böyle bir ihtiyaç kalmadı. Ancak, Amerika hala bu duruma kendini adapte edebilmiş değil. Amerika ile ilişkiler iki eşit ülke zemininde geliştirilmeye çalışılacak.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER DÜZELMEYECEK

- İsrail ile ilişkiler önümüzdeki yıl da düzelmeyecek. En azından İsrail'de bir hükümet değişikliği olmadan bu hayata geçmeyecek. Bu durum Türk-Amerikan ilişkilerle doğrudan etkileme kapasitesine sahip. İsrail ile ilişki olmadan bölge barış zor gerçekleşir. Ama, İsrail bölge barışı istemiyorsa kendi bileceği bir iş.

- Yeni Osmanlı ya da Osmanlı Milletler Topluluğu olmayacak belki ama bazıları bu tanımlamaları psikolojik operasyon malzemesi olarak kullanacak. Ama bu terimlerin kamuoyunun ruhunu okşadığını da bilmek lazım. Emperyalist değil belki ama emperyal bir ruh hali oluşacak. Pratikte ne olacağını ise göreceğiz.

Günün Önemli Haberleri