Türkiye ne yazık ki Sudan ile aynı seviyede
Abone olTürkiye olarak ortalama skorumuz, Sudan gibi Latin alfabesi kullanmayan ülkelerin seviyesinde.
Radikal si yazarı Güven Sak, rakamları
konuşturdu ve Türkiye'nin eğitim sisteminde belki de en az dikkat
çeken fakat çok önemli bir duruma işaret etti: Türkiye hâlâ
İngilizce konuşamıyor. Sak, köşe yazısında Türkiye'nin
İngilizce eğitiminde dünyadaki 60 ülkede 41. sırada yer aldığını;
seviyesinin Sudan gibi Latin alfabesi kullanmayan ülkeler ile aynı
düzeyde olduğunu, internetin ve küreselleşmenin her şeye hakim
olduğu bu dönemde hala İngilizce konuşamamasının çok büyük bir
problem olduğunu yazdı.
İşte o yazıdan çok çarpıcı bir bölüm:
"Geçenlerde yeni bir raporda Türkiye’nin İngilizce ile problemi ele alınıyordu. Biz şöyle bir ülkeyiz: Çocuklara yaklaşık 1000 saat İngilizce öğrettiğimizi iddia ediyoruz ama sonunda ders alanların yüzde 90’ı İngilizceyi konuşamıyor.
English First (EF) dershanesi dünyanın her tarafında İngilizce öğretiyor ve sonra 750 bin test sonucunu dikkate alarak ülkeleri sıraya koyuyor. Türkiye 60 ülke arasında 41’inci sırada yer alıyor.
TOEFL'DA SEVİYEMİZ SUDAN İLE
AYNI
EF’de kötüyüz, TOEFL’da iyi miyiz? Hayır değiliz. Dünyanın en çok kullanılan İngilizce yeterlilik ölçme sınavı TOEFL’da ortalama skorumuz, Sudan gibi Latin alfabesi kullanmayan ülkelerin seviyesinde.
17. BÜYÜK EKONOMİYİZ AMA...
Dünyanın 17’nci büyük ekonomisiyiz diyoruz ama İngilizce konuşmayı hâlâ beceremiyoruz. Türkiye, EF’nin sıraladığı 60 ülke arasında 2007 yılından beri puanını en hızlı arttıran ülkeler sıralamasında birinci görünüyor; ama ortaokul ve liselerde hazırlık eğitiminin de kaldırılmasıyla gençlerin İngilizce seviyesindeki gerilemeyi üniversite öğrencilerinde çok net görüyoruz. Ortalama TOEFL skorumuz son dönemde geriliyor.
ANADİLDE EĞİTİMİ TARTIŞALIM AMA...
Anadilde eğitim gibi son derece siyasi tartışmalara yoğun bir biçimde katılıyoruz ama bakın ülkemizin yakın geleceği, çocuklarımızın ne kadar zengin olacağının belirleyicisi olacak İngilizce eğitimi konusunda derin bir suskunluk içindeyiz. Âleme nizam veriyoruz. Konuşmaya başlayınca mangalda kül bırakmıyoruz. Ama bakın sonuca lütfen: İngilizce bilmenin bir zorunluluk olduğu bu internet çağında, Türkiye hâlâ İngilizce konuşamıyor. Nokta.
ÇOK DÜŞÜKTEN DÜŞÜK'E YÜKSELDİK (!)
EF’nin sıralamasında bizden iyi durumda olan 40 ülkenin 21’i gelişmekte olan ülkeler. Burada Polonya’yı filan gelişmiş kabul ederek hata yapıyorum. Ama buna rağmen yerimiz ortada. Listede ülkeleri beşe bölmüşler: Çok yüksek yeterlilik, yüksek yeterlilik, ortalama yeterlilik, düşük yeterlilik ve de çok düşük yeterlilik. Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği çabalar ülkemizi çok düşük yeterlilik düzeyinden düşük yeterlilik düzeyine yükseltmiş durumda. Ama sonuç değişmiyor: Türkler hâlâ İngilizce konuşamıyorlar.
İNGİLİZCE NEDEN ÖNEMLİ
İngilizce neden önemlidir? İngilizce, beğenelim ya da beğenmeyelim, dünyamızın ilk küresel dili. İş, bu dil üzerinden yapılıyor. Akademik tartışmalar bu dil üzerinden ilerliyor. Yenilikler bu dil üzerinden tartışılıyor. Küresel entegrasyon İngilizce üzerinden yürüyor. Şimdi biz küresel dünyanın işleyen bir parçası olacaksak, çocuklarımızın bu dili bilmesi gerekiyor. Yetmez. Kendilerini farklılıkların içinde rahat hissetmeleri gerekiyor. Bu dille, bütün bu farklılıkların olduğu bir dünyada rahatlıkla iş yapabilir, hayatlarını idame ettirebilir durumda olmaları gerekiyor. Onun için dünyada tek bir gerçeklik olmadığını, bir sürü gerçeklikler olduğunu bilerek büyümeleri gerekiyor.
15 YIL SONRA HERŞEY
DEĞİŞECEK
Geçen gün not ettim: Bundan çok değil, on beş yıl kadar
sonra, bugün bildiğimiz mesleklerin yarısı ortadan kalkacak, kalan
yarısı da bugün yapıldığı, bizim bildiğimiz, gibi
yapılmayacak. Böyle bir dünyada bizim iki konuda ısrarlı
olmamız gerekiyor:
Birincisi, gençleri bugün doğru olduğunu zannettiğimiz şeyleri bilmeleri için değil, yüksek adaptasyon kabiliyetine sahip olacak şekilde yetiştirmek. Önümüzdeki dönem, hızlı değişimlere gebe olacak. Hazırlıklı olmalarında fayda var. Dünya bugünkü çocuklar büyüyüp çalışma hayatına başlarken çok hızlı değişmiş olacak. Buna da öyle katı ve tektipçi yapılarla uyum sağlanamaz.
YÖK VE TALİM TERBİYE'Yİ KAPATALIM
Ben size söyleyeyim: YÖK ve Talim Terbiye Kurulu’nu kapatmak en akıllıca adımlardan biri olacaktır. Türkiye’nin dünün vesayet rejimlerinin armağanı, sıkıyönetim aygıtlarından hemen kurtulmasında fayda vardır. Bu kurum kültürü artık Türkiye’ye zararlıdır.
İkinci temel öncelik ise çocuklarımıza İngilizce öğretmektir. Not edeyim: 2008 krizi küreselleşmeyi geriletmeyecek, ilerletecektir. İngilizcenin egemenlik alanı zayıflamayacak, genişleyecektir. Dünyayı doğru okumak ve zamanın ruhu ile kavga etmemek hiç bu kadar önemli olmamıştı.