Türkiye masonlarının yeni üstadı

Abone ol

Türkiye masonları yeni üstadını seçti. Yeni ismin arkasındaki ismin ihraç edilen Paşakay olduğu iddia ediliyor.

Türkiye masonlarının yeni 'üstadı' Salih Evcilerli oldu. Evcilerli'nin arkasındaki ismin ise koltuğu devraldığı Asım Akin tarafından daha önce 'yolsuzluk' suçlamalarıyla masonluktan ihraç edilen Kaya Paşakay olduğu belirtiliyor

Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın Genel Kurul'unda Kaya Paşakay'ın desteklediği Salih Evcilerli büyük üstad oldu. Locadan ihraç edilen Kaya Paşakay'ın Asım Akin'e karşı desteklediği Evcilerli'nin büyük üstad seçilmesiyle birlikte, ihraç edilen eski Büyük Üstad Kaya Paşakay ile Genel Sekreter Koray Darga ve Sayman Ali Sait Sevgener'e iade-i itibar verilmesi gündeme geldi.

Türkiye'de 97 yıl önce kurulan Mason Locası, iki yılda bir 'konvan' adını verdiği kongrede, 'büyük üstad'ı seçiyor. İstanbul Sheraton Otel'de yapılan ve dün sona eren Olağanüstü Kongre'nin ilk gününde büyük üstat seçimi yapıldı. 550 mason delegesinin oy kullandığı konvanın ilk turunda, işadamı Salih Evcilerli 200, öğretim üyesi Asım Akin 140, ceza avukatı Önder Öztürel oy aldı. Adaylardan hiçbiri salt çoğunluğu elde edemeyince en çok oyu alan 3 aday 2. turda yarıştı. 320 oy alan Evcilerli, 189 oy alan Akin'i geçerek büyük üstat seçildi. Ön seçimlerde en fazla oyu olan Doç. Dr. Remzi Sanver de genel sekreterliğe getirildi.

ULUSALCILAR VE EVRENSELCİLER ÇATIŞMASI

Büyük Üstad Salih Evcilerli, Kaya Paşakay döneminde, loca yönetiminde sayman olarak görev yapıyordu. Büyük Üstad Kaya Paşakay ile birlikte, Evcilerli'den sonra saymanlık görevini devralan Ali Sait Sevgener ve Genel Sekreter Koray Darga da ihraç edilmişti. Kaya Paşakay ve iki arkadaşına yöneltilen yolsuzluk suçlamasının miktarının 7 milyon dolar olduğu belirtiliyordu. İddialar arasında, Paşakay'ın locaya fatura ettiği iç çamaşırları ve otellerdeki Pay TV ücretleri de bulunuyordu. Bu iddialarla birlikte loca içinde, 'Ulusalcılar' ve 'Evrenselciler' çatışması yaşadığı iddialarını gündeme gelmişti. Kaya Paşakay'ın 'Ulusalcılar' grubunun başını çektiği ve bazı icraatlarının Evrenselciler grubunu rahatsız ettiği belirtiliyordu.

Şaban Arslan-Helin Şahin/Yeni Şafak

Günün Önemli Haberleri