Türkiye mahkum olacak mı?

Abone ol

Türkiye'deki seçim barajının yüksekliği nedeniyle DEHAP'ın AHİM'e yaptığı başvurunun sonucu netleşiyor..

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de uygulanan yüzde 10’luk seçim barajına karşı açılan davayla ilgili kararını yarın verecek.

Türkiye’de 3 Kasım 2002 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde DEHAP’ın Şırnak milletvekili adayları olan Resul Sadak ve Mehmet Yumak, partilerinin kentte yüzde 45,95 oranında oy almasına rağmen milletvekilli seçilemedikleri gerekçesiyle 2003 yılında AİHM’ye başvurmuşlardı.

Sadak ve Yumak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) özgür seçimlerle ilgili Ek Protokolünün 3. maddesini gerekçe göstererek, "yüzde 10’luk seçim barajının seçmenlerin kendilerini özgürce ifade edebilme haklarına engel teşkil ettiğini" ileri sürmüşlerdi.

Başvurunun 26 Mart 2006 tarihinde kısmen incelenmeye alınmasının kabul edilmesinin ardından, AİHM’de 5 Eylül 2006 tarihinde bir duruşma yapılmıştı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Türk hükümetinin avukatı, duruşmada, "seçim barajının siyasi istikrar için gerekli olduğunu" savunmuştu.

Yüzde 10’luk barajla birlikte siyasi istikrarın dışında ekonomik büyüme sağlandığını ve demokrasinin güçlendiğini kaydeden avukat, tek parti iktidarının demokratik reformları daha kolay ve hızlı biçimde uyguladığını belirtmişti.

 DEHAP: BARAJ DEMOKRASİYE ENGEL

DEHAP’ın avukatı ise savunmada, "barajın çoğulcu demokrasi açısından temsil ve meşruiyet sorunu yarattığını" öne sürmüştü. "Seçim barajı yüzünden Güneydoğu Anadolu’daki seçmenlerin siyasi tercihlerinin meclise yansıtılmadığını" savunan avukat, "bu durumun demokrasi ve çoğulcu parlamenter sistem açısından sorun teşkil ettiğini" söylemişti.

Günün Önemli Haberleri