Türkiye liderliği hangi ülkeden kaptı?

Abone ol

Reuters Haber Ajansı'nın geçtiği yorum Mısır lideri Hüsnü Mübarek'i kızdıracak.

Reuters, 50 yıldır Ortadoğu ve İslam dünyasında tartışmasız lider olan Mısır’ın ‘sesinin kısıldığını’ ve gücünü 21’inci yüzyılda Türkiye’ye kaptırdığını duyurdu.

İngiliz Reuters haber ajansı, Arap dünyasının tartışmasız lideri olan Mısır’ın 21’inci yüzyılda kan kaybederek Ortadoğu’daki liderlik vasfını bölgede giderek daha fazla aktif rol oynayan Türkiye'ye kaptırdığı yorumunda bulundu.

Vatan gazetesinin haberine göre, ajansın Mısır’ın neden gücünü yitirdiğine dair hazırladığı haberde 1950 ve 1960’larda Cemal Abdül Nasır yönetiminde Arap dünyasının tartışmasız gücü olan Mısır’ın 21. yüzyılda “sesinin kısıldığı” ifade edildi. Bölge politikasında giderek daha fazla ağırlık kazanan Türkiye’nin Mısır’ı siyasi ve ekonomik alanda geride bıraktığına dikkat çekildi.

SON 10 YILDA YÜKSELEN GÜÇ

Analiz haberde Mısır’ın etkisinin ne kadar gerilediğini anlamak için, kendisini bir dönem Avrupa’nın çeperinde yer bulan, mali çöküntü içinde olan ancak son 10 yılda bu durumdan yükselen bir pazar ve bölgesel güç haline dönüştüren Türkiye’ye yakından bakmak gerektiği vurgulandı.

ERDOĞAN'IN SESİ KİTLELERİ SÜRÜKLÜYOR

Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Kriz Grubu uzmanı, Hugh Pope, “1950 ve 1960’larda Arap kitlelerini sürükleyen ses Mısır’dı. Şimdi, Türkiye Arap ülkesi olmamasına rağmen kitleleri sürükleyen Erdoğan’ın sesi” yorumunda bulundu.

ISIMLI İSLAM MODELİ

Türkiye’yi “ılımlı İslamın modeli” olarak nitelendiren Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Hilal Haşan da “Mısır’ı 30 yıldır demokratik olmayan bir biçimde yöneten Mübarek vizyon sahibli bir lider değil. Zaten bunun için de çok yaşlı” nitelemesinde bulundu. İşte Reuters haberinden satır başları:

NATO’nun tek Müslüman üyesi Türkiye geçmişte Ortadoğu sorunlarından uzak duruyordu. Ancak son yıllarda bölgedeki en zor sorunların çözümüne arabuluculuk için artan nüfuz ve prestijini kullanıyor.

ARAPLAR ERDOĞAN'I DAHA ÇOK SEVİYOR

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisini 2010’da 7,8’lik büyümeyle dünyanın en iyi ekonomileri arasında gösterdi. Mısır’ın ise büyümesi yüzde 6’da kaldı. Bu durum bölgesel güç olmanın sadece ekonomik güce dayanmadığını gösteriyor. Brookings Enstitüsü 2010’da yayınladığı ankette Arapların, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı diğer dünya liderlerine oranla daha çok beğendiği ortaya çıktı. AK Parti iktidara geldiği 2002’den bu yana Türkiye Müslüman ülkeleriyle daha güçlü ticaret ve iş bağlantıları yaptı. Türkiye aynı zamanda siyasi ve kültürel profilini Arap dünyasında artırdı.

KAHİRE'DE TÜRK BAYRAKLARI

ABD Başkanı Barack Obama tüm İslam dünyasına seslenişini Mısır’ın başkenti Kahire’den yapmasına rağmen, başkan olduktan sonra ziyaret ettiği ilk Müslüman ülkesinin Türkiye oldu. Erdoğan’ın Gazze Şeridi’ne yardım götüren insani yardım filosuna İsrail’in yaptığı kanlı saldırısını sonrasında gösterdiği tepki Türk başbakanı Arap dünyasının kahramanı yaptı. Kahire’de bazı evlerde Türk bayrakları dahi asıldı. Türk dizileri, pop müziği ve Türk gıdaları Arapların Türk kültürüne olan ilgilerini artırdı. İstanbul Arap turistlerin merkezi oldu. Binlerce Arap evlenmek için İstanbul’u tercih etti.

29 YILDIR LİDER

29 yıldır Mısır’ın devlet başkanlığını yapan Hüsnü Mübarek (82), Enver Sedat’ın İsrail’le yapmış olduğu barış anlaşması nedeniyle Arap Birliği’nden çıkarılan Mısır’ı tekrar birliğe soktu. Arka arkaya dört kez göreve seçilen ve kendi koltuğu için hazırladığı oğluna çok miktarda devlet ihalesi vererek yolsuzluk yaptığı belirlenen Hüsnü Mübarek anti demokratik yönetim biçimi yüzünden uluslararası çevreler tarafından eleştiriliyor.

Günün Önemli Haberleri