Türkiye küçük Millet Meclisleri'nden (TkMM) haberiniz var mı?

Sivil toplumun sesini TBMM’ye taşıyan özgür düşünce platformunun adıdır TkMM.

Eyüphan Kaya eyuphank@internethaber.com

Sivil toplumun sesini TBMM’ye taşıyan özgür düşünce platformunun adıdır TkMM.

Meclis takvimine bağlı olarak çalışan Türkiye küçük Millet Meclisleri (TkMM)’ler Ekim-Haziran aralığında yıllık 9 rutin toplantı yapmaktadır. Her ayın ilk haftası her şehrin planlamasına göre Cuma, Cumartesi ya da Pazar günleri toplanır.  

Biri ulusal diğeri yerel olmak üzere iki konu gündeme alınır, ulusal gündemin tutanakları İstanbul’daki mutfağa, oradan da harmanlanarak TBMM’ye Türkiye ortak paydası olarak ulaştırılır. Yerel gündem ise ilgili kurumla paylaşılır.

13 özelliğinden biri “vekil müvekkil buluşması” olan TkMM ilgili şehrin Vekillerini Sivil Toplum temsilcileriyle aracısız bir araya getirmektedir. Konuşmalar kronometre eşliğinde yapılır, katılımcıların 5’er dakikalık konuşmasından sonra sıra vekillere gelir, 2-2,5 saat sivil toplumu dinleyen vekiller gündemle ilgili fikirlerini dile getirdikten sonra, sıra soru cevap kısmına gelir; 15 saniye soru sorma 2 dakika cevaplama süresiyle seçmen ve seçilen arasında doğrudan bir iletişim sağlanır.

Üç saatlik süreyle gerçekleştirilen TkMM toplantılarında Vekiller ve Belediye başkanları ile Sivil toplum temsilcileri asıl katılımcılar, siyasiler gözlemci ve vatandaşlar da izleyiciler olarak katılırlar. Üstelik toplantı süresi içinde toplantıyı terk eden de olmuyor. Ancak süre dolduktan sonra hala konuşmalar devam ediyorsa isteyen kimse toplantıyı terk edebilir.



Bu mümtaz meclislerin hoş bir yanı da protokol yok, tezahürat yok,
karşılıklı sataşma yok, “ön yargılar giremez” birincil vasfı ise en beğenilen sloganıdır.

Bu milletin mini meclisleri her ay TBMM’yi bilgilendirdikleri için bir anlamda Meclis'e nitelikli bir danışmanlık görevini görürler. Bu nitelikli çalışmanın değeri meclis tarafından galiba tam anlaşılmadı ki sivil toplumu güçlendirme fonundan bu çalışmaların finansı Norveç devleti tarafından karşılanıyor, bu da işin acınacak tarafı olsa gerek, umarım AK Parti'nin yeni programı yürürlüğe girerse bu tür sorunlardan kurtulacağız. Çünkü seçim beyannamesinde sivil topluma destek ve Kamu Kuruluşları STK işbirliğinin gözden geçirilmesi vardı.

Ancak acı olan şu ki Sivil Toplum temsilcileri bu platforma yeterli derecede ilgi göstermiyorlar, dolayısıyla vekiller de “programım müsaitse gelirim” diyor, hele Belediye başkanları neredeyse hiç gelmiyor. Peki ne yapacağız umutsuz mu olacağız tabi ki hayır, ısrarla mücadeleye devam etmemiz lazım.

Ben 2011-2014 yılları arasında Diyarbakır küçük Millet Meclisi (DkMM) koordinatörlüğünü yaptım. Çok keyifli yıllar olarak aklımda kaldı.

Bir gün bir katılımcı diğerine sıkıntı vermedi, biri diğerine bir şey fırlatmadı, yani milletvekillerinden daha kaliteli katılımcılarımız olduğu kanısındayım. Anayasa komisyonundaki rezaleti hep birlikte ibretle müşahede ettik.

Her ne kadar sorumluluğu başka arkadaşa devir etsem de TkMM destekçileri arasında yer alıp istişare düzeyinde katkı vermeye devam ediyorum.

Eşitliğin, medeni cesaretin ve şeffaflığın açığa çıktığı bu platformlar şimdilik 22 ilimizde toplantılarını yapmaktadır, bu illerin 20’si büyük şehir statüsünde iller olduğunu düşünürsek nerdeyse Anadolu’nun %50’sine tekabül eder, daha yeni iller de sırada.

Bu çalışmayı 2008 yılında biri Diyarbakır olmak üzere 5 ille başlatan Abdurrahman Dilipak ve Şanar Yurdatapan'a müteşekkiriz. Bir yanda farklı düşünen şehrin dinamikleri bir araya gelip bir hoşgörü ortamı oluşur, diğer yandan Meclis'e de bir göz tarafından takip edildiği hissi veriliyor kanaatimce.

Ayrıca 23 Nisan Meclis'in kuruluş yıl dönümü itibariyle her yıl TBMM
ziyareti ve iki günlük Ankara çalıştayı yapılır, tecrübeler paylaşılır. Meclis'te grubu olan partiler ziyaret edilir, vekillerin performansı parti yetkilileriyle paylaşılır. İl koordinatörleri arkadaşlardan edindiğim bilgiye göre bu sene ziyaret daha renkli geçmiş, az daha TkMM’nin değeri anlaşılmıştır.

Bir zeka ürünü olan bu sivil çalışma İslam Dünyasına örnek olsun diye 2014 Şubat’ında İslam İşbirliği Teşkilatı Bağdat Forumu'nda örnek bir çalışma olarak paylaşmıştım.

Ancak TkMM’yi bir yazıyla anlatmak çok zor, bu kadarıyla yetinelim. Detaylı bilgi istiyorsanız www.tkmm.net adresine girin, her türlü sorunun cevabını orada bulursunuz.

Şehrinizde bu seçkin Meclis çalışıyorsa katılmayı unutmayın, yoksa kendiniz talip olun şehrinize bir katkınız daha olsun, olur mu?

Çalışalım, daha çok çalışalım, ama sivil alanı gönüllü çalışmaları da unutmayalım.