Türkiye-İsrail gerilimi artıyor
Abone olTürkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara saldırısını önümüzdeki hafta Uluslararası Adalet Divanı'na taşıyacaklarını söyledi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara
saldırısını önümüzdeki hafta Uluslararası Adalet Divanı'na
taşıyacaklarını söyledi.
Açıklanan raporun bir bağlayıcılığı olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Eğer İsrail bu tutumunu sürdürürse Arap Baharı güçlü bir İsrail karşıtlığını getirecektir." dedi.
TRT Haber'e konuşan Davutoğlu, İsrail'e karşı alınan tutumu, "Bu mesele bir devlet olma, devletin vatandaşlarının hakkını koruma meselesi." şeklinde açıkladı.
Türk vatandaşlarının ilk kez düzenli bir ordu tarafından öldürüldüğünün altını çizen Bakan Davutoğlu, "Bizim buna sessiz kalmamız ya da öylesine, böylesine bir formülle geçiştirmemiz mümkün değil. İsrail içeride de, dışarıda da bir tercih yapmak zorunda' diye konuştu.
İsrail hükümetinin açıklanan raporun Gazze ablukasına meşruiyet
kazandırdığı iddiasını yaydığına işaret eden Davutoğlu'na göre
"Böyle bir durum söz konusu değil, bundan önce yayınlanan bir BM
İnsan Hakları Komisyonu raporu var. O rapor açık şekilde
'gayrimeşru' diyor.
Bağlayıcı olanın Uluslararası Adalet Divanı olduğunu belirten Davutoğlu, "Biz de şimdi madem böyle düşünüyorsunuz, Uluslararası Adalet Divanı karar versin diyoruz. Önümüzdeki hafta içinde gerekli hukukî prosedürü başlatıyoruz." dedi.
Türkiye, İsrail'le tüm askeri anlaşmaları askıya alma ve büyükelçisini sınırdışı etme kararı aldı.
Karar İsrail'in 15 ay önce Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskın hakkındaki BM raporunun basına sızmasını izliyor.
BM Soruşturma Komisyonu, dokuz kişinin öldüğü bu olayda İsrail'i aşırı güç kullanmakla suçluyor ancak Gazze ablukasının yasal olduğunu da belirtiyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM raporunun siyasi saiklere dayandığını söyledi.
Konuyu uluslararası mercilere taşımaya kararlı olduklarını belirten Davutoğlu'na göre Türkiye'nin alacağı önlemler şunlar:
- İlişkiler ikinci katip düzeyine indirilecek, bunun dışındaki tüm görevliler ülkelerine gönderilecek
- Askeri anlaşmalar askıya alınacak
- Türkiye, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi için önlem alacak
- Türkiye, Gazze ablukasını tanımadığını ilan ederek konuyu Uluslararası Adalet Divanı'na götürecek. Ayrıca BM Genel Kurulu'nu harekete geçirmek için de girişimlere başlayacak
- İsrail saldırısının Türk ve yabancı tüm mağdurlarının mahkemelerdeki hak arama girişimlerine destek verilecek.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk-İsrail ilişkilerinde bugün gelinen noktanın sorumlusunun İsrail hükümeti olduğunu vurgulayarak, "İsrail hükümeti gereken adımları atmadıkça bu noktadan geri dönülmesi söz konusu olmayacaktır" dedi.
Türkiye, İsrail'den özür dilemesini, mağdurlara tazminat ödemesini ve Gazze ablukasını kaldırmasını istiyor.
AP haber ajansına adının verilmemesi kaydıyla konuşan İsrailli bir yetkili, raporda ülkesinden özür istenmediğini, üzüntülerini belirtmesinin ve tazminat ödemesinin istediğini vurguladı.
Eylemlerinin uluslararası hukuka uygun olduğunun bu raporla belgelendiğini belirten İsrailli yetkili, "bölgesel istikrarın temel taşı olan Türkiye ile işbirliğine dönmeyi umduklarını" söyledi.
Dışişleri bakanı amaçlarının tarihe mal olmuş Türk-Yahudi dostluğuna halel getirmek değil, bilakis İsrail hükümetinin bu istisnai dostluğa sığmayan bir yanlışını düzeltmek olduğunu da sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Rapor açıkçası bizim için yok hükmündedir" dedi.
Gül ''Aslında bu açıklamalar ve bu tedbirler daha erken alınacaktı ama müttefik ülkelerin iyi niyetli gayretlerine fırsat vermek için bugün beklenmiştir" dedi ve devam etti:
"Şu an olayların unutulmadığını ve vatandaşlarımızın hak ve hukukunun sonuna kadar korunacağını göstermek açısından devletimizin kararlılığını bazıları belki anlayamamışlardı. Şu anda alınan tedbirler bunun ilk aşamasıdır. Olayların seyrine göre, İsrail'in davranışına göre daha ileride alınacak başka tedbirler de söz konusu olabilir.''