Türkiye için kritik ay Ağustos
Abone olTürkiye, Temmuz ayını seçim heyecanıyla geçirirken, Ağustos ayı da kritik önemde..
Ağustos'ta Türkiye, Meclis'inden Cumhurbaşkanı'na, hükümetinden TSK'nın komuta kademesine, Anayasa Mahkemesi'nden bürokrasisine kadar büyük bir değişim ve yenilenme yaşayacak.
Bu ayda Türkiye yeni hükümete, yeni Meclise ve Meclis Başkanına kavuşacak, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla daha da tartışmalı hale gelen cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda kafalardaki soru işaretleri yanıt bulacak.
YAŞ toplantısı ve Anayasa Mahkemesi başkanının seçiminin de yapılacağı Ağustos ayı, bir anlamda Türkiye'nin yeniden şekillendiği ay olacak.
İşte Ağustos sendromuna yol açan ama aynı zamanda da Türkiye'nin yeniden şekillenmesine yol açacak gelişmeler…
SEÇİM SONRASI NELER OLACAK?
Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılamaması nedeniyle yaşanan kriz, Türkiye'nin seçim sandığını zamanından önce önünde bulmasına yol açarken, 22 Temmuz'da yapılacak seçimden çıkacak sonuçlar da, bugün belirsiz görünen siyasi tablonun netleşmesine yol açacak. Ağustos ayında Türkiye yeni bir Meclis'e ve yeni bir hükümete kavuşacak.
22 Temmuz seçimlerinden sonra Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim sonuçlarına ilişkin kesin listeleri en geç Ağustos ayı başında açıklaması bekleniyor. Milletvekili kesin listelerinin açıklanmasını izleyen 5'nci günde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi, en yaşlı üyenin başkanlığında toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek. Yeni Meclis'in ant içme töreninden sonraki gündemi ise en geç 10 gün içinde TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşturulması olacak.
ÇANKAYA SÜRECİ BAŞLAYACAK
Başkanlık Divanı'nın oluşmasıyla, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla daha da tartışmalı hale gelen cumhurbaşkanlığı seçim süreci de başlamış olacak. Bu konuda yapılan yorumlar, 21 Ekim'de yapılacak referandum öncesi Meclis'te uzlaşma sağlanabileceğine yönelik olsa da bütün ihtimaller ve hesapları, seçim sonrası oluşacak Meclis aritmetiği netleştirecek.
Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşumu ile başlayan cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ise en geç Eylül ayı ortalarına kadar tamamlanması gerekiyor. Cumhurbaşkanının 30 günlük süre içinde seçilememesi halinde de Türkiye'nin yeni bir genel seçime daha gitmesi gündeme gelebilecek.
TÜRKİYE 60'NCI HÜKÜMETLE TANIŞACAK
İkinci süreli gelişme ise yeni hükümetin kurilmasında yaşanacak. Türkiye 22 Temmuz sonrası 60'ncı Hükümet ile de tanışacak. Anayasa gereği TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasıyla birlikte 45 günlük süre içinde hükümet kurulup güvenoyu alacak. Aksi halde seçimlerin yenilenmesi gündeme gelebilecek.
SEZER KİLİT KONUMDA
Hükümetin kim tarafından kurulacağı sorusunun anahtarı ise görev süresi uzayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'de olacak. Sezer, yeni hükümeti kurma görevini yeni seçilecek Cumhurbaşkanı'na bırakabileceği gibi kendisi de bir atama yapabilecek. Yine seçimden çıkacak sonuçlar ve oluşacak Meclis aritmetiği de 60'ncı Hükümetin kim tarafından kurulacağını netleştirecek.
SİSTEM TIKANABİLİR
Yeni Meclis'in hem Cumhurbaşkanı seçimi hem de hükümeti kurma görevini aynı takvim içinde yapma zorluğu sistemi tıkayabileceği endişelerini de beraberinde getirdi. Anayasa, Cumhurbaşkanı seçimi takviminde 10 günlük aday belirleme takviminin ardından başlayan turlar sırasında TBMM'nin başka bir iş yapmasına izin vermiyor. Oysa bu süre içinde yine Anayasa gereği hükümet kurma çalışmaları yapılmalı ve 45 gün içinde tamamlanmalı. Yeni Meclis'in çok parçalı olması halinde hükümet kurma, güvenoyu almada yaşanabilecek sıkıntı takvimi önemli oranda aksatabileceği için yeni bir seçimi gündeme getirebilir.
ORDUNUN KOMUTA KADEMESİ DE DEĞİŞECEK
Siyasi gelişmelerin yanı sıra, Ağustos ayı gündeminde Yüksek Askeri Şura da ağırlıklı yer alacak. İki kuvvet komutanı, bazı ordu komutanları başta olmak üzere önemli atamaların yapılmasının beklendiği 1-4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Şura'ya, seçimden hemen sonraya denk gelmesi nedeniyle Başbakan Erdoğan başkanlık edecek.
ORDUDA KRİTİK ATAMALAR
Ordunun komuta kademesini şekillendirecek YAŞ toplantısında Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları ile Birinci Ordu, Ege Ordu ve EDOK Komutanı'nın emekliye ayrılması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in yerine ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun, iki yıllık görev süresini tamamladığı için emekliye ayrılacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun yerine Donanma Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın getirilmesi bekleniyor.
ANAYASA MAHKEMESİ DE AĞUSTOS'U BEKLİYOR
Gerek 367 gerekse Anayasa değişikliği paketiyle ilgili verdiği kararlarla dikkatleri üzerine çeken Anayasa Mahkemesi de Ağustos ayını bekliyor. Tülay Tuğcu'nun emekliye ayrılması ile boşalan başkanlık koltuğunun Ağustos ayı başlarında doldurulması bekleniyor. Tuğcu'dan boşalan başkanlık içinse Başkan vekili Haşim Kılıç ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten'in ismi geçiyor.