Türkiye girecek mi? Kobani kararı Son Dakika
Abone olKobani konusunda gözler Türkiye'ye çevrildi. NATO Genel Sekreteri'nin önünde Türkiye kara harekatı isteklerine yanıtı verdi: 'Tek başımıza girmeyiz'.
KOBANİ'nin düşme ihtimali ile birlikte gözler Ankara'ya döndü. Türkiye, sınır ötesi kara operasyonu konusundaki kararını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in önünde açıkladı: 'Tek başımıza kara operasyonuna girmeyiz!'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg önemli görüşmeler yapmak için özel uçakla Ankara'ya geldi. Yeni genel sekter ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede Türkiye'nin uçuşa yasak ve tampon bölge istekleri masaya yatırıldı. Bu konuda NATO Genel Sekteri Stoltenberg net bir yanıt vermezken, Türkiye kara harekatı beklentilerine kesin bir dille cevap verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplantısında Türkiye'nin kararını açıkladı.
TÜRKİYE'NİN KARA OPERASYONU KARARI
Çavuşoğlu gelen bir soru üzerine şunları söyledi;
-"Sadece Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi değildir. Müttefiklerimizle görüşmeler devam ediyor. Ortak karara vardıktan sonra Türkiye üzerine düşeni yapacaktır.
KARA ORDUSU ŞART
Müttefiklerin yaptığı hava operasyonlarını desteklediklerini belirten Çavuşoğlu, IŞİD'i bitirmek için kara operasyonunun şart olduğunu söyledi. Çavuşoğlu şöyle dedi;
-Müttefiklerin hava saldırılarını desteklediğimizi açıkça dile getirdik. Belki güç dengesi değiştirilebilir ama IŞİD'in bölgeden temizlenmesi için yeterli değildir. Kara ordusu dahil tüm seçenekler değerlendirilmelidir. Herşeyden önce güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge kurulması gerekiyor.
ESAD'IN GİTMESİ ŞART
Suriye konusuna ve Esad'a vurgu yapan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Esad'ın gitmesi isteğini NATO Genel Sektereri önünde bir kez daha net bir şekilde ortaya koydu. Çavuşoğlu "Suriye'de Esad rejimi kaldıkça zulüm ve katliam devam edecektir. Esad rejimi 200 bin insanını öldürmüştür. Esad rejimi bölgedeki istikrarsızlığın sebebidir. Dolayısıyla siyasi bir değişim olması şarttır" dedi.
NATO TÜRKİYE'NİN YANINDA
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye'nin tampon bölge ile uçuşa yasak bölge talebini Çavuşoğlu ile değerlendirdiklerini söyledi ancak ne düşündüğü konusunda net bir açıklama yapmadı. Stoltenberg şunları söyledi;
-"Türkiye kendi içinde çok güclü bir orduya sahip. Türkiye'ye patriot füzeleri ile somut bir destek veriyoruz. Ama biz her zaman Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü bu ittifakımızın ve ortak güvenliğimizin parçası. Türkiye ile yakın bir diyaloğumuz var. Türkiye'nin NATO'yu arkasında hissetmesi için elimizden geleni yapıyoruz.
-Türkiye'nin şu ana kadar yaptıklarıyla ilgili takdirlerimi de sunmak istiyorum. Türkiye'nin IŞİD ile mücadele yaptıklarını çok önemli değerlendiriyorum. Türkiye ile iyi bir müttefik olarak çalışmaya devam edeceğiz.
TAMPON BÖLGE
-Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulmasını konularını Sayın Çavuşoğlu ile ele aldık. Bunlar NATO'da ele alınmadı. Ben bunu son derece kararlı bir adım olarak görüyorum. Hava saldırıları ile IŞİD ile mücadele edilmeye çalışılıyor. Türkiye parlamentosu da aktif bir rol oynamak için tezkereyi kabul etmiş durumda.
ERDOĞAN İLE DE GÖRÜŞECEK
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'deki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 15.30'da Çankaya Köşkü'nde biraraya gelecek. NATO Genel Sekreteri'nin Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer üst düzey yetkililerle de görüşmesi bekleniyor.