Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4,3 büyüdü
Abone olTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye ekonomisinin 2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdüğünü açıkladı. Uzmanlar siyasi ve ekonomik belirsizliğin olduğu ilk çeyrekte iç talep hız keserken büyümeyi ihracat ve kamu harcamaları desteklediğini belirtiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye ekonomisinin 2014'ün
ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdüğünü açıkladı.
Mart ayında gerçekleşen yerel seçimlerin getirdiği yüksek politik riske karşın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek büyümenin beklentilerin üzerinde olduğunu açıkladı.
Beklentiler Türkiye'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüyeceği yönündeydi.
Uzmanlar siyasi ve ekonomik belirsizliğin olduğu ilk çeyrekte iç talep hız keserken büyümeyi ihracat ve kamu harcamalarının desteklediğini belirtiyor.
Türkiye ekonomisinde ilk çeyrekte mal ve hizmet ihracatı sabit
fiyatlarla yüzde 11,4 artarak en hızlı büyüyen kategori oldu.
Devletin nihai tüketim harcamaları da sabit fiyatlarla yüzde 8,6 artarak hızlı büyümesi ile dikkat çekti.
Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 2.9 büyüdü. Mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 0,8 arttı.
Verilerin açıklanması piyasaları da olumlu etkiledi. Öğle öncesi seans kapanmadan önce İstanbul Borsası 100 Endeksi yüzde 0,18'lik artışla 80 bin 895 puandan alıcı buldu.
Dolar/TL 2,0901; Euro/TL ise 2,8368 seviyesine yükseldi.
Dengeli büyüme beklentesi
TÜİK 2013 için açıkladığı yüzde 4'lük büyüme verisini ise revize etmedi.
Büyüme rakamları ile ilgili konuşan Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye ekonomisinin ABD ile AB ekonomilerindeki toparlanma ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi sonucu dış talep koşullarındaki iyileşme ile daha da destekleneceğini söyledi.
Şimşek, “Bu çerçevede, 2014 yılında büyümenin daha dengeli bir yapıda gerçekleşmesini bekliyoruz. Yılsonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir” dedi.
Şimşek, istihdamdaki artış eğiliminin 2014 yılında da devam ettiğini belirterek, işgücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranı küresel kriz öncesindeki seviyelere yakın seyrettiğini söyledi.