Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk!

Abone ol

Hint Okyanusunda bir Türk amiral komutasında ve milli kontrolde görevini icra eden Türk Deniz Görev Grubu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk olma özelliğine sahip bulunuyor.

Uluslararası sularda deniz güvenliğine katkıda bulunmak, bölge ülkeleri ile ikili ilişkileri ve karşılıklı çalışabilirliği geliştirmek amacıyla 30 Mayısta Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan denize açılan Donanmaya ait üç savaş gemisi ile bir adet lojistik destek gemisi Pakistan'ın Karaçi limanına geldi.

Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele harekâtı icra etmek, bölgede icra edilen NATO ve çok uluslu harekâtlara destek sağlamak, bölge ülkeleriyle eğitim ve liman ziyaretleri yaparak ikili ilişkiler geliştirmek amacıyla denize açılan Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul komutasındaki Türk Deniz Görev Grubu, TCG Barbaros (F-244), TCG Gemlik (F-492) ve TCG Gelibolu (F-493) firkateynleri ile gemilere denizde ikmal desteği sağlayacak olan TCG Yarbay Kudet Güngör (A-595) lojistik destek gemilerinden oluşuyor.

Sabah saatlerinde Karaçi'deki askeri limana demirleyen Türk Deniz Görev Grubu'na ait firkateynler Pakistan Deniz Kuvvetleri'nden Amiral Kelim Şevket tarafından askeri bando ve mızıka takımı ile karşılandı. Karşılama töreninde Pakistan Donanmasından çok sayıda askeri yetkilinin yanı sıra, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliğinde görevli sivil ve askeri yetkililer de bulundu.

Pakistan donanmasından Amiral Şevket Türk Deniz Grup Komutanı Tümamiral Ertuğrul'a çiçek ve yerel meyvelerden oluşan bir sepet verdi. Daha sonra komutanlar baş başa görüşmeye geçti.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNDE İLK

Hint Okyanusunda bir Türk amiral komutasında ve milli kontrolde görevini icra eden Türk Deniz Görev Grubu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk olma özelliğine sahip bulunuyor. 700'e yakın personelin görev yaptığı Türk Deniz Görev Grubunda iki adet Sea Hawk ve bir adet AB-212 tipi deniz helikopteri yer alıyor.

Pakistan Deniz Kuvvetlerinin yabancı ülke savaş gemilerine pek açmadığı askeri limanı Türk firkateynlerine açmasının "sembolik bir anlam taşıdığı" belirtiliyor ve iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin düzeyine bağlanıyor.

Pakistan Deniz Harp Okulu'nun mezuniyet töreninde resmi geçide katılması planlan firkateynlerin 4 Temmuzda Pakistan'dan ayrılması öngörülüyor.

Daha önce Umman'ın Muskat, Bahreyn'in Manama, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai, Katar'ın Doha limanlarına uğrayarak Karaçi limanına gelen Türk savaş gemileri, bundan sonra Hindistan'ın Bombay, Yemen'in Hudeyde, Suudi Arabistan'ın Cidde ve Ürdün'ün Akabe limanlarını ziyaret edecek.

Türk Deniz Görev Grubu'nun 8 Ağustos'ta Türkiye'ye dönmesi planlanıyor.

Günün Önemli Haberleri