Türkiye büyümede Avrupa'yı solladı
Abone olTürkiye, kaydettiği büyüme oranıyla Avrupa'nın dev ekonomilerini geride bıraktı. Türkiye, Malta ve Çek Cumhuriyeti'nin ardından Avrupa'da en çok büyüyen 3. ülke oldu.
Türkiye, bu yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği
yüzde 3,8'lik büyüme oranıyla, Avrupa ekonomileri arasında
üçüncü sıraya yerleşti.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) derlediği verilere göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,8 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Aynı dönemde, 28 üyeli Avrupa Birliği (AB) ve 19 üyeli Avro Bölgesi'nde ortalama büyüme sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 1,5 düzeyinde gerçekleşti.
BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNİ GERİDE BIRAKTI
Böylece Türkiye ekonomisi, küresel büyümeye ilişkin tedirginliklerin arttığı son dönemde büyümesini sürdürerek, birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte, AB ülkeleri arasında, henüz sonuçları açıklanmayan İrlanda ve Lüksemburg dışındaki 26 ülkenin 24'ünden daha iyi bir büyüme performansı sergiledi.
EKONOMİ ÜZERİNDE BASKI YARATAN UNSURLAR
Bu dönemde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aşırı gevşek para
politikalarında gevşemeye gitmesinin gelişen ülkeler üzerinde
yarattığı baskının yanı sıra Avrupa'daki toparlanmanın henüz
istenilen düzeyde olmaması, önemli ticaret partneri konumunda
bulunan ülkelerdeki jeopolitik riskler Türkiye ekonomisi
üzerinde aşağı yönlü baskı yaratan unsurlar olarak öne çıktı.
5 ÇEYREĞİN EN HIZLI ARTIŞI
Tüm bunlara karşın Türkiye, bu yılın ikinci çeyreğinde son 5 çeyreğin en hızlı Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışını yakalamayı başardı.
Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekteki yüzde 3,8'lik GSYH artışıyla kesintisiz büyümesini 23'üncü çeyreğe taşıdı. Türkiye ekonomisi en son 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2,8 daralmıştı.
MALTA BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR
Türkiye bu büyüme oranıyla, AB üyesi ülkeler arasında yüzde 4,8 büyüyen Malta ve yüzde 4,4 büyüyen Çek Cumhuriyeti'nden sonra üçüncü sırayı aldı.
Slovakya ve İspanya yüzde 3,1'lik, Polonya yüzde 3,6'lık, Romanya da yüzde 3,7'lik oranla yüzde 3'ün üzerinde büyüyen ülkeler oldu.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,6 büyürken, GSYH artışı İngiltere'de yüzde 2,6, Fransa'da yüzde 1 ve Yunanistan'da ise yüzde 1,6 oldu.
Ülkelere göre ikinci çeyrek büyüme verileri şöyle: