Türkiye bu raporda baraja takıldı
Abone olAvrupa Konseyi Parlamenter Meclisi 12 Haziran seçimleri için yüzde 10'luk seçim barajının aşağı çekilmemiş olmasını eleştiren bir rapor hazırladı.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi 12 Haziran seçimleri
için yüzde 10'luk seçim barajının aşağı çekilmemiş olmasını
eleştiren bir rapor hazırladı.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) bünyesinde siyasi denetim ve siyasi denetim sonrası (post-monitoring) mekanizmada tutulan ülkeler hakkında hazırlanan ve bugün yayımlanan bir raporda, AKPM'nin geçmiş yıllardaki çağrılarına rağmen Türkiye'deki seçim barajının 12 Haziran seçimleri için düşürülmemiş olması eleştirildi. AKPM Siyasi Denetim Komisyonu başkanı İsviçreli Liberal parlamenter Dick Marty tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de birçok alanda "ciddi sorunlar" yaşandığına da vurgu yapıldı. Rapor bu sorunları; geçici tutukluluk ve yargı sürecindeki uzunluk, yargı sisteminin işleyişi, ifade özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının pratikte uygulanışı, ulusal azınlıklar ve Türkçe dışındaki dillerin kullanımı olarak sıralıyor.
'REFERANDUM KRİTERLER UYMUYOR'
Raporda, yüzde 58 "Evet" oyuyla sonuçlanan 12 Eylül 2010 referandumunun, çok sayıda değişikliğe tek bir cevap içerdiği için "tam olarak Venedik Komisyonu'nun yerinde tavsiyeleriyle uyumlu" gerçekleşmediği, ancak buna rağmen, sonucun ülkedeki demokratik süreçte "ileri yönde atılmış bir adım" olduğu görüşü de yer alıyor.
Türkiye, başkanlığı Ocak 2010'dan bu yana AK Parti milletvekili
Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yürütülen AKPM'nin siyasi denetim
sürecine 1996 yılında alınmış, 2004 yılında bu süreçten kısmen
çıkarılarak "post-monitoring" adı verilen ara
sürece dahil edilmişti. Bu süreçte şu anda Türkiye'yle beraber
Bulgaristan ve Makedonya bulunuyor.AKPM; TBMM'nin daveti üzerine 12
Haziran seçimlerini 26 Avrupalı parlamenterle Ankara, İstanbul,
İzmir, Diyarbakır, Van, Gaziantep, Trabzon ve Antalya'da
gözlemleyecek.