Türkiye başarısız iki komşusuyla yüzleşmek zorunda!

Abone ol

Wall Street Journal, IŞİD terörü, Irak'taki siyasi boşluk ve Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tehditlerle ilgili detaylı bir analiz yayınladı.

TÜRKİYE için ise 80 kişinin rehin alınması IŞİD'in cumhurbaşkanlığı seçiminin de yaklaştığı Ağustos ayı öncesinde sınır boyunca yerel siyaseti de etkileyebilecek dramatik yükselişi olarak yorumlanıyor.

Örgüt ayrıca Ankara'nın Suriye'de gittikçe genişleyen bir cihatçı hareket ve en büyük 2. ihracat pazarı olan Irak'ta artan şiddetle beraber nasıl yeni bir bölgesel güvenlik görüntüsünün içerisine girdiğine de dikkatleri çekiyor.

Wall Street Journal'a konuşan Royal United Services Institute görevlisi Aaron Stein, "İran ile beraber Türkiye, komşu Irak ve Suriye'deki yeni dinamiklere en çok maruz kalan ülkeler. Türkiye şu anda sınırında iki başarısız devlet ile yüzleşme tehlikesiyle karşı karşıya. Güvenlik ve ekonomi perspektifinden baktığımızda bu çok tehlikeli ve öngörülemez bir durum" dedi.

Ankara yabancı cihatçıların Türkiye'nin uzun sınırından Suriye'ye geçerek Başkan Beşar Esad'a karşı savaşmasına göz yummakla eleştiriliyor.

TÜRKİYE ENGEL OLMAYA ÇALIŞACAK

Pensilvanya'da bulunan Lehigh University uluslararası ilişkiler profesörü Henri Barkey, Türkiye hükümeti muhtemelen kontrolleri sıkılaştırmak zorunda kalacak ve IŞİD'in daha da büyümesini engellemeye çalışacak diyor.

Barkey'e göre aynı zamanda Türkiye'nin ABD veya diğer NATO üyelerinin hava saldırıları gerçekleştirmesi için çok iyi konumlanmış hava üsleriyle Batı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilebilecek herhangi bir saldırıda merkezi rol oynayabilir.

TÜRKİYE İLK KEZ KARŞILAŞMIYOR

Wall Street Journal'daki analizde, "IŞİD ve cihatçı ideolojisi Türkiye'nin uzun güney sınırında ilk kez karşılaştığı bir türbülans ve militanlık değil" yorumunda da bulunuldu.

Son yıllarda Ankara Saddam Hüseyin'in İran ile olan 8 yıllık savaşı, Irak'ta iki işgal ve Suriye'de son olan olaylarda istikrarını korumayı başardı. Türkiye aynı zamanda 1984 yılından barış görüşmelerinin başladığı 2012 yılına kadar güneydoğu bölgesindeki ayrılıkçı Kürtler ile ölümcül bir çatışmada yer alıyordu.

KÜRTLER VE TÜRKLERİN BİRBİRLERİNE İHTİYACI VAR

Türkiye öte yandan kuzey Irak'ın Kürdistan Bölgesel Hükümeti (KRG) ile köprüler inşa ederken, Başbakan Nuri Maliki ile olan ilişkilerin ekşimeye başlaması ve yükselişte olan cihatçı hareket nedeniyle bu ilişki daha da güçlenebilir.

Stein, "Eğer Irak dağılırsa Türkiye'nin ekonomik ve güvenlik perspektifinden bakıldığında KRG'nin güçlü olmasına ihtiyacı olacak. Kürtler ve Türkler'in birbirlerine her zamankinden daha çok ihtiyacı var" diye konuştu. Fakat IŞİD'in elde ettiği kazançlar diğer bazı kanallar üzerinden Türkiye'nin çıkarlarını tehdit etme potansiyeli taşıyor.

Yaşanan şiddet olayları Türk ürünlerinin Irak üzerinden gittiği Körfez ülkelerine olan rotayı sıkıştırarak ekonomiye zarar verebilir. Bu durum ayrıca Irak ile gerçekleştirilen ve geçtiğimiz yıl 12 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye çıkan ihracatı da sekteye uğratabilir. Irak, Almanya'nın ardından Türkiye'nin en büyük 2. ihracat partneri.

CARİ AÇIĞI YÜKSELTEBİLİR

Yükselen bölgesel tansiyon aynı zamanda petrol fiyatlarını da artırırken, bu durum enerjiye ihtiyacı olan ülkeleri daha fazla para ödemek zorunda bırakarak Türkiye'nin cari açığını yükseltebilir.

Böylesine durumlar Türkiye'nin yerel harcamayı azaltarak ihracat üzerinden 820 milyar dolarlık gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 7'sini oluşturan cari açığını düşürüp ekonomisini yeniden hızlandırma planlarını da karıştırabilir.

Wall Street Journal'in analizi şöyle devam etti:

Rehine krizi aynı zamanda cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılması ve kolayca kazanması beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler öncesinde önünde yeni bir zorluğu temsil ediyor. Başbakan yurtiçinde muhalefet tarafından otoriter olmakla eleştirilirken, yatırımcılar Merkez Bankası'nın bağımsızlığını sorguluyor ve Ankara'nın Suriye, Mısır ve diğer konularda tutunduğu tavırlar zaman zaman Washington ile ayrı düşmesine neden oluyor.

Buna rağmen analistler Türkiye Başbakanı'nın IŞİD tarafından 80 kişinin rehin alınmasını kendi avantajına döndürebileceğini ve Mart ayında iktidar partisi tarafından seçimlerde kazanılan zaferin ivmesini artırabileceğini söylüyor.

ABD risk danışma firması Teneo idari direktörü Wolfgango Piccoli, Ankara'nın minimum siyasi zararı görmek için askeri seçenek yerine diplomasi seçeneğini tercih edeceğini söylüyor. Piccoli, "Erdoğan ve yakınlarından çoğunlukla Türkiye'nin yereline hitab eden genelde gördüğümüz sert dili beklemeliyiz" diyor.

Günün Önemli Haberleri