Türkiye Avrupa’nın bir parçası
Abone olAvrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkanı Alessandro Barberis, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında iş dünyası açısınd...
Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkanı Alessandro Barberis, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında iş dünyası açısından büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Türkiye Avrupa’nın bir parçası. Türkiye’nin dünyada çok güçlü bir duruşu ve etkisi var. Türkiye’nin çok önemli bir aktör ve partner olduğuna inanıyoruz" dedi.
EUROCHAMBRES Ekonomi Forumu basın toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, EUROCHAMBRES Başkanı Alessandro Barberis ve çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşti. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "Avrupa Birliği’nde, genel anlamda ekonomik krizi geride bırakma yönünde olumlu kıpırdanmalar yaşanıyor. Yaklaşık 6 çeyrektir süren ekonomik küçülme, 2013 ikinci çeyreğinde son buldu. Binde 3 oranında, belki küçük görünse bile, ilerisi için ümit veren bir kıpırdanma yaşandı. Ancak büyümenin devamı için atılması gereken daha bir dizi adım var. Bu adımlar, sadece Avrupa Birliği üyesi ülkeleri ilgilendirmiyor. AB ile yakın iktisadi ve ticari ilişki içinde olan tüm ülkeleri yakından ilgilendiriyor" dedi.
EUROCHAMBRES Ekonomi Forumu’nun Türkiye’de düzenlenmesinin Türkiye açısından da çok önemli bir mesaj olduğuna dikkat çeken Barberis, "Türkiye Avrupa’nın çok önemli bir parçasıdır ve iş çevreleri açısından da bir araya gelmek büyük önem taşıyor. Türkiye’nin de burada ciddi bir rol oynuyor olması ve bunun gözler önüne serilmesi çok önemli. Bizler açısından geçmiş dönemde yapılan çalışmalar önemli ancak daha da önemlisi bizim gelecekte yapmamız gereken işler. Şüphesiz yapılması gereken bir çok şey var. Ancak şuna inanıyorum ki büyük sonuçlar almak için çok sıkı çalışmak gerekiyor. Elimizden gelenin en iyisini yapmak çok önemli" diye konuştu.
Forumda odalar arasında çok sayıda ikili görüşmelerin olacağını, bu görüşmeler sonucunda tüm odaların en iyi uygulamalarını paylaşacaklarını ve bunun sonucunda nihai bir doküman hazırlanacağını dile getiren Barberis,"17 Ekim’de yeni başkan seçilecek. Şüphesiz iş çevreleri için daha iyi koşulların ve hem iç pazara hem de uluslararası pazara daha kolay erişimin sağlanması bu kapsamda yer alıyor. Avrupa ekonomi diplomasisinin daha ileriye taşınması ve kaynaklara erişimin sağlanması hedefleniyor. Bir çok Avrupa ülkesinde işsizlik ve özellikle gençlerin istihdamıyla ilgili çok büyük sorunlar yaşanıyor. Bu konu daha hassas bir mesele oldu günümüzde. Bu yüzden de bununda ilgili oryantasyonumuzu belirlememiz gerekiyor. Bunun dışında KOBİ’ler için somut adımların atılması gerekiyor çünkü, KOBİ’ler yurt dışına açılmak isterlerse destek olmaksızın zorlanırlar ve ticaret odaları da bu bağlamda iletişim ağlarından onların da faydalanmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE AVRUPA’NIN BİR PARÇASI"
AB ülkelerinin, AB üyesi olmayan bir ülkede toplanmasını değerlendiren Barberis, "Türkiye Avrupa ülkeleri arasında iş dünyası açısından çok büyük bir önem taşıyor. Türkiye Avrupa’nın bir parçası. EUROCHAMBRES de Avrupa ülkelerinin ticaret odalarını temsil ediyor. 45 ülkeden oluşuyoruz. Bu toplantıyı İstanbul’da düzenlemeye karar verdik. Çünkü bu bir fırsattır. Türkiye’nin önemini ortaya koymak istedik. Türkiye’nin dünyada çok güçlü bir duruşu ve etkisi var. Türkiye’nin çok önemli bir aktör olduğuna inanıyoruz"dedi.
EUROCHAMBRES başkanlık seçimleri konusunda "Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun başkan olma ihtimali var mı?" sorusu üzerine, aday olanların adaylıklarını açıklamaları gerektiğini belirten Alessandro Barberis "Başkanlık için bir adayımız var. Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği başkanı aday olduğunu açıkladı. Rifat Bey başkan yardımcılığı için söz konusu. Başkan yardımcılığı için 5 adayımız bulunuyor. Favori aday seçilecek mi göreceğiz" ifadelerini kullandı.
KRİZİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİMİZE İNANIYORUZ
Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin mutlaka aşılacağını söyleyen Alessandro Barberis şunları kaydetti:
" Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz bütün şirketleri hatta ülkeleri etkiledi. Bazı ülkeler diğerlerine göre daha fazla etkilendi. Mesela benim ülkem İtalya çok etkilendi. Almanya ve Fransa bir nebze daha iyi durumda. Çin, Türkiye, Hindistan ve Amerika da etkilendi bu durumdan. Türkiye’ nin büyüme rakamları İtalya ve İspanya’dan daha iyi. Avrupa olarak sorunu çözmek için çok çalışıyoruz ama bir günde mucizeler yaratamayız. Maalesef kriz devam ediyor, istihdam ve işsizlik konusunda iyileştirmelerin olması gerekiyor ama bu krizin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Bunun da daha çok işbirliğiyle olacağını düşünüyoruz."
VİZE SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR
Barberis, işadamlarına vize kolaylığı konusunun İtalya’da gündemlerinde ilk sıralarda yer aldığını dile getirerek "Bir çok ülkede bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu konudaki çalışmaların hızlandırılması lazım. Vize alımının kolaylaştırılması büyük önem taşıyor. Ancak bir çok ülkede bu sorun çözülmüş değil. Bu konuda bir adım daha atılması gerektiğine inanıyorum. Vize olayı bir çok ülke için sorun oluşturuyor" dedi.
(İHA)