Türkiye adına tarihi fırsat
Abone olEski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Türkiye'nin yepyeni bir anayasa yapma konusunda tarihi bir fırsat yakaladığını söyledi.
Öneş, Kürt meselesinin çözümü konusunda, özellikle silahların susturulması adına bir projelendirmenin hayata geçirilmesinin bu sürece ayrıca bir ivme kazandıracağına dikkat çekti. Öneş, her gecikmenin sorunun çözümünü ağırlaştıran engelleri ortaya çıkaracağını vurguladı.
Cevat Öneş, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Kürt meselesi sözkonusu olduğunda, değişimin nitelikleri konusunda farklı görüşlerin, ayrılmaların olduğunun görülebildiğini belirtti. Bu ayrıma rağmen Kürt meselesinin Türkiye'nin demokratikleşmesi çerçevesinde çözülebileceği ve bu meselenin önceliği konusunda geniş bir konsensüsle, farklı görüşlerin buluşması gibi çok olumlu sonucu gözlemlediğini dile getiren Öneş, bu meselede Türkiye'nin geldiği noktanın çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Öneş, şöyle devam etti: "Türkiye'nin dinamikleri, çoğulcu bir Türkiye'nin demokratik nitelikli demokrasiye ihtiyaç duyan Türkiye'nin eşitlikçi, adaletli bir standartlar içerisinde bir çözüm arayışı içerisinde olduğunu göstermesi bakımından önemli ve tabiî ki bu sonuçlar, Türkiye siyasetlerine, siyasi iktidarıyla, muhalefetiyle mesaj vermesi bakımından önemli. Çünkü toplumun dinamiklerinin özelliklerinin de yepyeni bir anayasa inşasını istemesi çok önemli bir tespit. Bu yepyeni anayasa inşasının haklar ve insan hakları temelinde meseleye bakış ve Türkiye'nin yarınlarına hitap eden, bölgesel bir güç olan küresel bir aktör olabilecek sahip Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermesi konusunda çoğunluğun buluşması çok önemli. Bu meseleyi çözmek isteyen siyasete en önemli destek kitlelerden gelecektir."
Her gecikmenin sorunun çözümünü ağırlaştıran engelleri ortaya çıkarması bakımından önemli olduğunun altını çizen Öneş, tüm bilinen zorluklara rağmen yeni anayasa inşası konusunda siyasi partilerin, partisel çıkarlarını aşarak bu meseleye bakmalarının çok önemli olduğunu vurguladı. Öneş, "Temenni ediyorum ki bu süreç olumlu şekilde gelişir ve bu olumlu sürecin demokratikleşme adımlarına süreklilik kazandırılırken Kürt meselesinin çözümü konusunda da, özellikle silahların susturulması adına bir projelendirmenin hayata geçirilmesi, bu sürece ayrıca bir ivme kazandırır diye düşünüyorum." dedi.
Yeni anayasanın inşa sürecinin PKK eylemleri ile bağlantı kurulmadan yapılması gerektiğini belirten Öneş, siyasi iktidara ve muhalefete büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti.
Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu demokratikleşme adımlarının atılarak Türkiye'ye ve bunun mesajlarının verilerek bir yeni iklimin kazandırılması gerektiğini dile getiren Öneş, "Güven yaratıcı ortam ve iklim değişikliği ile birlikte bir yol haritası ortaya koyarak Türkiye toplumuna farklı görüşlerdeki tepkiden Türkiye'yi kucaklayacak, Türk insanını kucaklayabilecek bir açılımı yeniden başlatmak ve bu açılıma paralel olarak ta PKK'nın dağda olan silahlı gruplarını silahlarından arındırabilecek bir projenin temel çerçevesini de toplumla paylaşılabilenleri paylaşmak, paylaşılamayan hususlarda da olması gereken adımları atarak çözüm şartlarını oluşturma ihtiyacına cevap verecek bir adımı ortaya atması meselesidir ki siyasi iktidar bu konuda adım atarken muhalefetle birlikte sorunu çözme iradesini ortaya koyabilmelidir." diye konuştu.
"CHP VE BDP'YE ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR"
Çözüm konusunda CHP ve BDP'ye de çok önemli görevler düştüğünü vurgulayan Öneş, 2014 seçimlerine doğru giden Türkiye'nin, bu süreçte yeni anayasasını inşa etmesi için birlikte harekete ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.
"Beklentilerin acabaları konusunda herkes sorular soruluyor. Ben temenni ediyorum ki siyasi irade buna zamanında gecikmeden cevap vermeli ve herkesin kafasında da bu var." diyen Öneş, şunları kaydetti:
"Farklı görüşlerdeki insanlar, iktidara yakın veya muhalif insanlarda da 'evet Başbakan bu adımı atmalı atabilir sanıyorum ki zihninin arkasında, veyahutta açıklanmayan bir proje var' şeklinde bir beklentiyi ben görüyorum. Bu fırsat yani. Türkiye'nin yepyeni bir anayasa yapılması tarihi bir fırsat. Bu Türkiye'nin genel demokratikleşmesi için olduğu kadar öncelikle çok ciddi bir sorunumuz olan Kürt sorununu, PKK silahlı hareketini çözmek bakımından çok önemli. Diğer işte inanç sorunlarında ve diğer temel sorunlarımızın çözülmesi bakımından önemli olduğu kadar, Türkiye ekonomisinin ivme kazanması bakımından, yeni bir enerjiye sahip olması bakımından da yeni bir anayasa ihtiyacı karşımızda. Özellikle Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinin yanı sıra dış dinamiklerinin özellikle bölgesel gelişen sorunlarımıza karşı daha güçlü olmamız bakımından da, Türkiye demokrasisine nitelik kazandırma ve bunu yeni bir anayasa inşa ederek kurumsallaştırma istikametinde de yeni bir başlangıç yapalım, temennimiz bu."
"YENİ ANAYASA'YA SADECE KÜRT SORUNU AÇISINDAN BAKILMAMALI"
Anayasa meselesine Kürt sorunu açısından bakılmamasını isteyen Öneş, yeni anayasanın değişen, değişmekte olan Türkiye'nin, büyüyen ve güçlenen Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermesi bakımından önemli olduğunu ifade etti.
Öneş, "Yeni anayasada sadece Kürt meselesini çözmek bakımından, Alevi meselesini çözmek bakımından değil Türkiye'nin genel demokratikleşme ihtiyaçlarına cevap vermesi bakımından, bir zihniyet dönüşümüne cevap vermesi bakımından Türkiye kurumsal yapısının idare sisteminin, yönetim sisteminin değiştirilmesi bakından ve bu değişimin ilkesel prensiplere bağlanması bakımından önemli. Böylesine makro düzeydeki bir bakışla sorunlara yaklaştığımız zaman zaten Kürt meselesi de PKK silahlı hareketi de, Alevi sorunumuz, azınlıklar sorunumuz gibi teknik meselelerimiz, inanç meselelerimiz gibi diğer sorunlarımız da bu çözüm sürecini başlatan o yola o istikamete girmesi bakımından yeni anayasa inşasına önem kazandırdı." ifadelerini kullandı.
Yeni anayasa çalışmalarının gelişme ve büyüme sürecini başlatan bir hareket olduğunu dile getiren Öneş, "Kürt sorunun çözümü, diğer temel meselelerimizin çözümü bu süreç içerisinde zamanla kısa, orta, uzun vadeli bir bakışlar, tedbirler ama süreklilik kazandırılmış tedbirler, gelişmeler içerisinde çözülecek bir meseledir. Ama çözüm sürecine girmek, güven iklimini yaratmak ve bu sürece devamlılık kazandırmak Türkiye siyasetlerinin alttan aldıkları destekle ve iradeyle ortaya koyacakları meseledir o bakımdan önemlidir. Onun için meselelere sadece PKK açısından, Kürt meselesi açısından bakmayalım bakarsak doğru adım atamayız. Bu ifade ettiğimiz makro açı ve görüyü PKK'ya endekslersek tarihi fırsatı heba ederiz ve yanlış stratejiler üretiriz." şeklinde konuştu.