Türkiye adeta altüst olacak!
Abone olBaşsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın açıklamaları Ankara'yı hareketlendirdi. Cemil Çiçek incelemeye tepkili..
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, dinleme olaylarını siyasi partiler hukuku açısından incelediklerini açıklaması gündeme bomba gibi düştü..
AK Parti'ye kapatma davası sinyali olarak görülen bu açıklamaya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tepki gösterdi..
Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila'ya konuşan Çiçek "" dedi. Çiçek incelemenin kapatma davası biçiminde algılanmasının bile her şeyi altüst edeceği iddiasında.. İşte Çiçek'in Bila'ya yaptığı açıklamalar:
Altüst olur
“Dinlemeler hâkim kararıyla yapılıyor. Bunun siyasi partiler hukukuyla bir ilgisi yok. Yeni bir kapatma davası Türkiye’yi altüst eder. Daha önce açılan kapatma davası sırasında 4 ay boyunca Türkiye’nin nasıl sıkıntılar yaşadığı ortada. Böyle bir girişim ekonomik ve siyasi istikrarı çok olumsuz etkiler. Ekonomik değerler çok olumsuz etkilenir. Ayrıca siyasi istikrar da çok olumsuz etkilenir. Bunları yaşadık. Bu süreçte neler yaşadığımızı herkes biliyor. Eğer bu gelişmeler yeni bir kapatma davası geliyor biçiminde algılanırsa her şey altüst olur.”
İktidar partisi ile bağlantı kurulması yanlış
Türkiye bir 3. dünya ülkesi değil. Soyut iddialarla böyle davalar açılamaz. Birisi böyle bir yorum yaptı diye hukukun temel ilkeleri çiğnenemez. Konu edilen dinleme olayları yargının kendi içindeki olaylardır. Bu olaylarla iktidar partisi arasında bağlantı kurulması yanlıştır.
Kararı veren hakimdir
Şimdi konu edilen hâkim ve savcıların telefonlarının dinlenmesi. Dinleme talebinde bulunan Adalet Bakanlığı müfettişi de hâkim veya savcıdır. Yani yargı mensubudur. Dinleme kararını veren hâkimdir. Dinlenmesi istenen kişi de hâkim veya savcıdır. Dolayısıyla yargının kendi içinde aldığı bir karardır. Adalet Bakanı’nın veya adına hareket eden kişinin verdiği onay genel bir olur mahiyetindedir. Çünkü sistem öyle çalışır. Bir normal her yıl yapılan teftiş vardır bir de şikâyetler üzerine yapılanlar vardır. Adalet Bakanlığı müfettişi olayları soruştururken savcının yetkilerine sahiptir. İnceleme ve soruşturma da farklı aşamalardır. Müfettiş kuvvetli bir şüpheye sahipse genel bir olur alır. Bu olur genel mahiyettedir. Bu olur siyasi parti hukukuyla ilgili değildir.
Ortam dinlemesi
Bakanlar Kurulu’nda ele aldık. Ceza Kanunu düzenlenirken dinleme olaylarıyla ilgili suçlar ve cezaları belirlenmişti. Şimdi bunları araştırıyoruz. Ertelenmesi ve paraya çevrilmesini zorlaştırıyoruz. Yasadışı dinlemeler 2 yıldan başlayacak. Ayrıca teknoloji hızla gelişiyor. Şimdi bir de internet suçları var. Ortam dinlemesi var. Bunlar üzerinde çalışıyoruz. Bir taslak çalışma vardı, bunu geliştiriyoruz ve yakında TBMM’ye sevk edeceğiz."