Türkiye ABD'den vazgeçemiyor!
Abone olİki yıldır Suriye konusunda çalışan Dr. Bayram Balcı, Suriye konusunda özel açıklamalar yaptı
Paris’teki CERI ve Washington Carnegie’nin Ortadoğu
araştırmacılarından Dr. Bayram Balcı, Suriye konusunda özel
açıklamalar yaptı.
Dr. Bayram Balcı, son iki yıldır Suriye konusunda çalışıyor. Suriye halkı ve bölge için en iyi çözümün Esed’in gitmesi ve toprak bütünlüğünü koruyan, demokratik bir Suriye olduğunu vurguluyarak,”Suriye’nin üçe bölünmesi, komşu ülkeler için oyun ve rekabet sahası açacak. Nusayri bölgesi İran’ın, Sünni bölgesi Türkiye’nin, Kürt bölgesi Erbil’in ya da PKK’nın etkisine girerse, ne Suriye’ye ne de bölgeye huzur ve barış gelir. Suriye’nin öz halkları için de felaket olur” tezini savunuyor. Balcı, Irak’ta ise “zorla birleştirme” politikasının iflas ettiği görüşünde. Irak’ta Kürt, Şii ve Sünni Bölgesi’nin kapıda olduğunu iddia ediyor. Bağdat ile Erbil arasında bir savaşın yaşanmasından kaygılı. Balcı’ya göre, Irak’taki olası gelişmeleri öngören ABD, sadece bu sebeple dahi Suriye meselesinde Türkiye’yi yalnız bırakmayacak. Bölgede bütün bunlar yaşanırken İran’a bir müdahale ihtimalini ise hiç mümkün görmüyor, bunun bir felaket olacağına işaret ediyor. ABD’nin İsrail’in İran’ı vurmasını engellemeye çalıştığını aktarıyor.
Balcı'nın açıklamalardan önemli satır başları;
AB ülkeleri Türkiye’yi Suriye meselesinde tek başına bırakmak ister mi?
“Türkiye tek başına bu meseleyi halledemez”diye
düşünseler de “ya hallederse” ihtimali yabana
atılamaz. “Türkiye AB’ye alınmadığı için artık tek başına
siyaset yapacak. Bizden ayrılıp, İslam dünyasına yüzünü çevirip,
kendine bir güç kuracak” diye eskiden beri korkuları var.
Diğer yandan, Suriye meselesiyle bir kez daha ortaya çıktı ki,
Türkiye de ABD’den vazgeçemediği gibi AB’den de kolay kolay
vazgeçemez.
Suriye’de bir Kürt bölgesi oluşturulması ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’nin bir parçası mı?
Sanmıyorum. Suriye’de, Kürtler’in özerk veya otonom bir bölgeye, hatta siyasi hakka sahip olacaklarına yönelik hiç kimsenin beklentisi yoktu. Suriye’ye gelen Arap Baharı kâbus oldu, kışa döndü. Konjonktür Kürtler’in lehine gelişti. Büyük Ortadoğu Projesi çok eski bir fikir. ABD’nin Suriye’de özerk bir Kürt bölgesi oluşmasını istediğini sanmıyorum. Bunu desteklerse Suriye’nin parçalanmasını kabul etmiş olur. ABD ve Batı Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana. Suriye bölünürse Kürtler’in, Nusayriler’in ve Sünniler’in bölgelerinin sınırlarını saptamakta zorluk çıkacaktır. Homojen bölgeler yok. Sayıları tam olarak bilinmese de nüfusun yüzde 8-10’u civarındaki Hristiyanlar ne olacak? Hangi bölgenin yönetiminde kalacaklar? Dürziler ve Türkmenler var, onlara ne verilecek? Şunu da ilave etmemiz lazım, Suriye’de Kürt siyasi aktörlerinin en güçlüsünün bazen tarafsız kalması bazen de rejime kısmi destek vermesi riskli ve tehlikeli bir oyun. Esed’in gitmesinin ardından Kürtler ve Sünni Araplar arasında çatışmalar çıkabilir. Hatta bu kaçınılmaz.
ABD TALİBAN'I DURDURAMIYOR PKK'YA NE YAPSIN
ABD, terörü Türkiye’ye karşı bir kart olarak mı elinde tutuyor?
ABD’nin Türkiye’ye karşı o kadar Makyavelist bir politikasının olduğunu düşünmüyorum. ABD’nin Kuzey Irak’ta, Kandil’de PKK’ya karşı yapabileceklerini de fazla abartmamak lazım. Afganistan ABD için hayati bir sorun, orada bile ABD Taliban’ın gerilla hareketlerini durduramıyor. Afganistan’da bütün teknolojik üstünlüğüne rağmen ABD’nin aldığı sonuç ortada, kesin bir galibiyet, kazanılmış bir savaş yok. Bir açıdan PKK’nın metotları ile Taliban’ın metotlarında strateji ve taktik açıdan benzerlikler var.