Türkiye AB fonlarını alacak

Abone ol

Alİ Babacan Türkiye'nin AB fonları alamayacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Merkezi İhale ve Finans Birimi'ndeki personel eksikliği nedeniyle Türkiye'nin AB fonları alamayacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, ''Bu mesele çok büyütüldü. 3 milyonda 80 kişiyi bulamamak olur mu'' dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı heyetiyle, Brüksel'deki AB Ekonomi ve Maliye Bakanları (ECOFIN) toplantısının aday ve katılımcı ülkeleri ilgilendiren bölümüne katılan Babacan, daha sonra Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin AB fonlarından 2004, 2005 ve 2006 yılları için artan oranlarda toplam 1 milyar 50 milyon avro alacağını hatırlatan Babacan, ''AB'nin Türkiye'ye ayırdığı kaynak, 2007-2014 bütçesinin devreye girmesiyle bundan sonraki yıllarda da artacak devam edecek. Rakamlar büyüdükçe, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

AB fonlarının proje bazında uygulanmasından sorumlu merkezi İhale ve Finans Birimi'nin yapısı ve işleyişi konusunda AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu ile bir mutabakat imzaladıklarını ve gerekli yasal düzenlemenin TBMM'den 1-2 hafta içinde çıkacağını bildiren Babacan, kurumun son personel sayısının 70'in üzerinde olduğunu, sayının artırılması için personel seçiminde titiz davrandıklarını vurguladı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Babacan, ''Bu çok da önem verdiğimiz bir mesele değildi. Çok büyütüldü. 3 milyonda 80 kişiyi bulamamak olur mu'' dedi.


'REFORM TAKVİMİNİ ÇIKARLARIMIZ BELİRLER'

Türkiye'nin müktesebata uyum açısından Kamu İhale Yasası'nda bazı düzenlemeler yapması gerektiğini belirten Babacan, mevcut durumda yerli firmaların, ihalelerde yüzde 15 fazla teklif verse bile tercih edilebildiğini, bunun belli bir zaman diliminde kalkması gerektiğini ifade etti ve şunları söyledi:

''Biz reformları AB Komisyonu'nu memnun etmek için değil, kendi çıkarlarımız için yapıyoruz. Dolayısıyla reformlar kendi iç sürecimizin sonucu olacaktır. Bu konuda kendi takvimimizi kendimiz belirleriz. Kim diyor 'Türkiye 3 yılda AB'ye girecek' diye? Belli ki müzakereler zaman alacak. Onun için ne zaman bizim açımızdan uygunsa, kendi çıkarlarımız doğrultusunda karar veririz. Eğer reformlar halkımıza faydalıysa hemen yaparız. Ama ekonomik ve sosyal maliyeti varsa zamana yayarız.'' Babacan, tarama toplantıları tamamlanan bazı başlıklarda Türkiye'nin yapacaklarıyla ilgili takvim ve planını AB'ye sunmadığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de, tanıtıcı ve ayrıntılı tarama toplantıları arasında 3-5 haftalık bir süre bulunduğunu, bunun eylem planını hazırlama açısından yeterli olmadığını söyledi.

''Tüm yapılacakları belirleyerek eylem planını sunmak, müzakere sürecinin yüzde 70, yüzde 80'i'' diyen Babacan, yine de bazı başlıklarda bunu yaptıklarını ifade etti.


'TMY'DE DEMOKRATİK AÇILIMLARDAN GERİ ADIM YOK'

Yeni Terörle Mücadele Yasası (TMY) çıkarılması çalışmalarını da değerlendiren Babacan, ''Türkiye'de yaşanan terör olayları AB'yi kaygılandırıyor, ama bizi daha çok kaygılandırıyor. Daha önce Başbakanımız ve Adalet Bakanımızın da ifade ettiği bu yasayı hazırlarken temel kriterimiz, son yıllardaki demokratik açılımlarımızdan zerre kadar geri adım atmamak. Türkiye'de 'Acaba özgürlükler konusunda çok mu ileri gittik' diye hep konuşuluyor. Bizim tutumumuz açık: Ne güvenlik için özgürlükten taviz veririz, ne de diğeri'' diye konuştu.

Babacan, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapacağı konusunda AB'nin endişe duyduğunun hatırlatılması üzerine de ''Bu konuda Başbakanımız ve Genelkurmay Başkanımız çok net açıklamalar yaptılar. Türkiye uluslararası hak ve yükümlülüklerine her zaman riayet göstermiştir. Bundan sonra da gösterecektir'' dedi.

Başmüzakereci Babacan, ''Brüksel'e sık gelmediği için kendisine yönelen eleştirilerin'' sorulması üzerine şunları kaydetti:

''Vitrine oynamıyoruz. Biz iş yapıyoruz. Eğer gerek varsa, ziyaretlerin gerçekten faydası olacaksa yaparız. Önceden Avrupa'yı çok geziyor diye eleştiriliyorduk, şimdi ise tersi söyleniyor. 3 Ekim'deki gibi, 17 Aralık'taki gibi siyasi kararlar verileceği zaman bazı konuları muhataplarımıza yüz yüze anlatmamız gerekebilir. Ama beni burada daha fazla görmek istiyorsanız bundan memnun olurum.''


BÜYÜKELÇİ VURAL

Bu arada Babacan, ECOFIN toplantısında Türkiye'nin nasıl bir tabloyla karşılaştığını anlatması için, sözü Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Vural'a verdi.

Toplantıda Türkiye'nin gösterdiği ekonomik performansın muhatapları tarafından ''gerçekten etkileyici bulunduğunu'' aktaran Vural, ''Bu kadar büyük bir ülkenin, enflasyonu yüzde 70'lerden yüzde 7,7 seviyesine çekebilmesi, kamu borç stokunu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 55,8'ine indirebilmesi ve geçen yıl 9 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekmesi ilgi çekti. Bu performansını sürdürürse, Türkiye hakkındaki soru işaretleri azalacaktır. Ben bu toplantıdan etkilenerek ve mutlu ayrıldım'' diye konuştu.


BABACAN TARAMA HEYETİNİ ZİYARET EDECEK

Ali Babacan, basın toplantısının ardından, işletmeler ve sanayi politikası başlığında ayrıntılı tarama toplantısının sürdüğü Brüksel'de bulunan Türk heyetini ziyaret edecek.

Babacan, akşam saatlerinde Türkiye'ye hareket edecek.

Başmüzakereci Babacan, 18-19 mayısta yapılacak Brüksel Ekonomik Forumu'na katılmak için bu ay içinde ikinci kez Brüksel'i ziyaret edecek.

Babacan, AB Komisyonu'nun üst düzeyde ve kalabalık temsil edildiği Brüksel Ekonomik Forumu'nun genişleme konulu oturumunda ''Genişleme; Önümüzdeki Yol'' başlıklı konuşma yapacak.

Günün Önemli Haberleri