Türkçe dersine yeni şans

Abone ol

Hollanda'da vatandaşlara, herhangi bir konuda yasa değişikliği önerisi hakkı yeniden verildi!

Hollanda'da vatandaşlara, herhangi bir konuda ya da uygulanmakta olan bir yasa hakkında parlamentoya değişiklik önerisinde bulunma hakkı tanıyan yasa yürürlüğe girdi. Yasa çerçevesinde, okullarda Türkçe dersinin tekrar verilmesi konusu Temsilciler Meclisi'nin gündemine getirilebilecek.

Yasaya göre, vatandaşların yasa önerisini Meclis gündemine getirebilmesi için, 18 yaşından büyük ve Hollanda vatandaşı en az 40 bin kişinin imzası toplaması ve son iki yılda Mecliste o yasayla ilgili bir karar alınmamış olması gerekiyor.

Vatandaşların siyasete daha yakın olabilmesi, yönetenlerle halk arasındaki mesafenin daha da küçültülmesi noktasından hareketle benimsenen bu yasaya göre, vatandaşlar her istedikleri konuda öneri sunamayacak. Kraliçe'nin konumu, ulusal güvenlik, dış politika gibi hassas konularda teklif getirilemeyecek. Öneriler, daha ziyade günlük yaşamda karşılaşılan bazı sorunların giderilmesine yönelik olabilecek.
Vatandaşların meclis gündemine getirdiği önerilerin mutlaka yasalaşması zorunluluğu da bulunmuyor.

TÜRKÇE DERSİ

Hollanda'da yaşayan Türkler, bu yasanın tanıdığı haklardan yararlanarak, anadil eğitiminin tekrar Meclis gündemine alınması için imza kampanyası başlattı.

Türkçe Eğitim Vakfı'nın öncülüğünde başlatılan kampanya kapsamında şu ana kadar 10 bine yakın imza toplandı.
Türkçe Eğitim Vakfı Başkanı Kutlay Yağmur, imza kampanyasını hızlandırarak en kısa sürede 40 bin imzaya ulaşmak istediklerini ve bunu da başaracaklarını söyledi.
Yağmur, bu yasanın Türkçe dersinin okullarda tekrar verilebilmesi açısından bir şans yarattığını vurgulayarak, bütün velileri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Yağmur, Hollandalı politikacıların Türk toplumunun bu konuda göstereceği duyarlılığa sessiz kalamayacağını belirtti.

Vatandaş inisiyatifi yasası çerçevesinde, kapalı alanlarda sigara içme yasağına karşı çıkan bir dernek de, aynı şekilde bu yasağın kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

Dernek yetkilileri, şu ana kadar 55 bin imza toplandığını belirterek, mayıs ayı içinde değişiklik önerilerini Meclis Başkanlığına sunulacağını kaydetti.

Günün Önemli Haberleri