Türk tipi cumhurbaşkanlığı ülkemize neler getirecek?
Abone olStrateji ve İstihbarat Uzmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu yeni kitabında Anayasa Referandum sürecine dair en kritik sorulara yanıt arıyor
Strateji ve İstihbarat Uzmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu yeni
kitabında en kritik üç soruya yanıt arıyor: Rejim mi
değişiyor? Sistem mi geliyor? Ülkemiz nasıl daha iyi
yönetilecek?
Gergerlioğlu, "Bu sorulara cevap vermek için öncelikle milletimizin siyasal kültürüne bakmalıyız," diyor ve devam ediyor:
"Son kurduğumuz Osmanlı Devleti'nin ilk on padişahı dünyanın en önde gelen mareşalleridir ve hemen hepsi güçlü liderliği temsil eder. Bizim medeniyetimizde, ülkelerin ne kadar medeni olduklarını adalete verdikleri kıymetle ölçeriz. Bugüne kadar kurduğumuz devletlerde de en temel mesele adalettir. İşte adaleti tevzi etmenin, Kızıl Elma’ya yürümenin en temel koşulu önce evin içini düzene sokmak, sistemli ve her açıdan organize bir toplum meydana getirmektir. Bu açıdan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bu temel düşüncenin yönetim sistemi ve vücut bulmuş hali olacaktır. Yani yapılmak istenen şey kurumsal vesayetten halkın iktidarına zemin hazırlayan bir sistem oluşturma çabasıdır."
Türk Tipi Cumhurbaşkanlığı, yeni anayasa ve yeni sistemle Türkiye halkının ne kazanacağının altını çizerken, Cumhuriyet tarihinin en majör soru(n)larına da analitik açılımlar getiren stratejik bir kılavuz kitap:
- Türkiye toplumunun sosyal dokusuna en uygun yönetim modeli
başkanlık sistemi olabilir mi? Diğer modellere göre başkanlık
sisteminin avantajları neler?
- Parlamenter sistemde halkın iradesi kurumlar eliyle nasıl gasp edildi? 140 yıllık parlamenter sistem geleneğimiz olduğu doğru mu? Parlamenter sistemin rutininde işlemesine bile tahammülü olmayan çevrelerin, parlamenter sistemi bu denli yüceltmesinin sebepleri nelerdir?
- Türk demokrasi tecrübesinde, kurumların parlamenter sistemde yeri nedir? Kurumsal vesayetin tahkiminde parlamenter sistemin yetersizlikleri ne ölçüde etkili oldu? Parlamenter sistemin hangi kusurları darbe ortamına uygun zeminin oluşmasına yol açtı?
- Halk iradesi nedir ve pratikte ne şekilde tezahür etmektedir? Parlamenter sistemde halk iradesi nasıl devre dışı bırakılabilmektedir? Başkanlık sisteminde halk iradesinin doğrudan yönetime yansımasının imkânı nasıl sağlanmaktadır?
- Başkanlık sistemi diktatörlüğe kapı açar mı? Bu yönde propaganda yapanların zihinlerinin gerisinde hangi endişeler yatıyor?
- Kuvvetler ayrılığı ne anlama gelmektedir? Başkanlık sistemi; yasama, yürütme, yargı arasında nasıl bir denge gözetmektedir. Başkanlık sisteminin kuvvetler ayrılığı konusunda sağladığı güvenceler nelerdir?
- Devlet sistemi ve yönetim sistemi arasındaki farklar nelerdir? Yönetim modeliyle ilgili konuların rejim veya devlet sistemi tartışmasına çekilmesinin arkasında hangi niyetler bulunuyor?
- Başkanlık sistemi, siyasi istikrarsızlığa nasıl bir çözüm getiriyor? Koalisyon dönemlerinin Türkiye’ye ödettiği bedel nedir? Parlamenter sistem yönetimi nasıl kilitliyor? Yakın tarihte parlamenter sistemin neden olduğu hükümet krizleri bize ne anlatıyor?
- Başkanlık sistemi dünyadaki gelişmeler karşısında Türkiye’ye ne gibi avantajlar sağlıyor? Krizleri aşma ve hızlı karar alma konusunda güçlü bir yürütmenin önemi nedir?
- Cumhurbaşkanı’nın en az %50 oyla seçilebilmesinin, toplumsal ve siyasi uzlaşı kültürüne yansıması nasıl olacak? Meclis ve Cumhurbaşkanı’nın karşılıklı seçim yenileme yetkisi krizlerin aşılmasında ve uzlaşı kültürünün gelişmesinde nasıl bir fonksiyon icra edecek?
- Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma yetkisi hangi alanları kapsıyor? Kararnameler kanunla çelişirse nasıl bir yol izleniyor? Kararnameler meclis ve Anayasa mahkemesi tarafından nasıl denetleniyor?
- Mevcut uygulamada Cumhurbaşkanı'nın sınırsız yetkilere sahip olması, buna karşın sorumsuz olması yönetimde ne gibi sorunlara yol açıyor? Cumhurbaşkanlığı sistemi Cumhurbaşkanı'nı yargı ve meclise karşı hangi araçlarla sorumlu hale getiriyor?
- Cumhurbaşkanlığı sisteminde, yargı bağımsızlığı nasıl sağlanıyor? Yargının bağımsızlığı yanında tarafsız olması ne anlama geliyor?
- Cumhurbaşkanlığı sisteminde yüksek yargı organlarının üye seçimi nasıl yapılıyor? Üye seçiminde Cumhurbaşkanı ve meclisin aktif olarak müdahil olması, yargı organlarının toplumsal meşruiyetine nasıl bir katkı sağlıyor?
Muhammed Taha Gergerlioğlu kimdir?
1956 yılında Urfa’da dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Türkiye’nin
çeşitli illerinde okuyarak tamamladı. İmam Hatip Lisesi'ni 1974
yılında Antalya’da tamamlayan Muhammed Taha Gergerlioğlu, aynı yıl
Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde başladığı
yükseköğrenimini 1978 yılında tamamladı.
Siyasi hayatına, 1974 yılında Milli Selamet Partisi (MSP) Gençlik Kolları Başkanlığı yaparak başladı. 1976 yılında Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) kuruluşunda ve teşkilatlanmasında çalıştı. 1977 yılında Akıncılar Teşkilatı kuruluşunda görev yaptı.
1998 yılında siyasette yeni yol arayışları doğrultusunda genel başkanlığını Korkut Özal’ın yaptığı Demokrat Parti’de (DP) Bursa İl Başkanlığı, Genel İdare Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Daha sonraları Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) ilk tohumlarının atıldığı dönemlerde fiili olarak bu yapının içinde bulundu.
Birçok özel kuruluşta yaptığı danışmanlık hizmetleri 2002 yılında sosyometri danışmanlığı ile kamuya da taşınmış oldu. Sırası ile Halk Bankası İcra Kurulu Başkan Danışmanlığı, TMSF İştiraki Denetim Kurulu Üyeliği, Başbakanlık Sosyometri Danışmanlığı görevleri birbirinin peşi sıra geldi. 2009 yerel seçimlerinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adayı oldu.
Uluslararası finans konusunda yurt içinde ve yurt dışında aldığı eğitimler, seminerler sonucunda yüksek finans yönetiminde uzman/yönetici olan Muhammed Taha Gergerlioğlu, üniversite, kamu ve özel sektörde bu konuda danışmanlık hizmeti vermeye ve çeşitli firmalarda yönetim kurulu üyeliği görevlerine devam ediyor.
Verdiği eğitimler; İşletme Yönetimi, Yüksek Finans, Ar-Ge, Tasarım, Rehabilitasyon, Verimlilik, Kriz Yönetimi, Karşılaştırmalı Analiz, Standartlar gibi konularda çeşitli işletme etkinlikleri ve özel sektör danışmanlıklarıdır.
Muhammed Taha Gergerlioğlu, aynı zamanda SASAM (Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi) İstanbul Danışma Kurulu Başkanıdır. Strateji ve İstihbarat Uzmanı olan Muhammed Taha Gergerlioğlu Fransızca, Arapça ve Farsça biliyor. Evli ve dört çocuk babasıdır.