Türk savaş uçakları sınırda

Abone ol

Suriye'den üç farklı helikopterin Türkiye sınırına yaklaşmasıyla altı F-16 savaş uçağı sınırda devriye uçuşu yaptı.

Suriye'den havalanan helikopterlerin Türkiye sınırına yaklaşmasıyla Genelkurmay Başkanlığı bölgeye altı F-16 savaş uçağı gönderdi.

Cumartesi günü gerçekleşen olayda 3 farklı Suriye helikopterinin değişik bölgelerde Türkiye sınırına yaklaşmasıyla savaş uçaklarının kontrol uçuşu yaptığı belirtiliyor.

Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada altı F-16 savaş uçağından dördünün, Suriye helikopterlerinin Hatay'ın güneyinde Türkiye sınırına yaklaşmasıyla bölgeye gönderildiğini bildirildi.

Başkanlık ayrıca iki F-16 savaş uçağının da Suriye'den gelen başka bir helikopterin Mardin sınırına yaklaşmasıyla Batman'dan havalandığını açıkladı.

Geçen ay Suriye'nin bir Türk savaş uçağını düşürmesiyle başlayan süreçte önce Başbakan Erdoğan, Suriye ile angajman kurallarının değiştirildiğini açıklamış; Cuma günü de Suriye sınırına roketatar ve uçaksavarlar gönderilmişti.

Suriye, düşürülen F-4 Phantom uçağının havasahasını ihlal ettiğini belirtse de, Türkiye bunu yalanladı.

Bu olay üzerine Türkiye tarafından istişare için toplantıya çağrılan Nato da olayı kınamış ve Türkiye'ye destek vermişti.

Bölgesel etki

Türkiye'nin Suriye sınırına uçak göndermesi, Birleşmiş Milletler özel temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye'de çatışmaları sona erdirmek için geçici bir yönetim oluşturulması önerisinin Suriyeli muhalifleri bir araya getiren Ulusal Konsey tarafından reddedilmesine denk geldi.

Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin aralarında Rusya ve ABD'nin de bulunduğu beş üyesinin dışişleri bakanlarının da katıldığı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada geçiş dönemi hükümeti kurulması konusunda uluslararası bir anlaşma olduğunu söylemişti.

Suriye Ulusal Konseyi ise Beşar Esad'ın görevde kalmasını sağlayacak önerilere kapalı olduklarını ilan etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri Beşar Esad'ın görevini bırakmasını isterken Rusya böyle bir baskı yapmıyor.

Günün Önemli Haberleri