Türk kadını aktif değil

Abone ol

AB'de yüzde 55.1 olan kadınların istihdam oranı Türkiye'de sadece yüzde 23.3!

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) AB Mevzuatını İnceleme Raporu'nda Türkiye'de kadınlarla ilgili ''istihdam, eğitim ve
ayrımcılık'' sorunları bulunduğu belirtildi.

Türkiye'nin AB'nin''Sosyal Politika ve İstihdam'' politikalarına uyumunun araştırıldığı raporda, mevzuatta kadın ve erkek çalışanlara dolaylı ve doğrudan ayrımcılık yapılamayacağına ilişkin hükümler bulunmakla birlikte kadınlar için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Özellikle taciz ve cinsel taciz kavramlarına açıklık getirilmesi gerektiği ifade edilen raporda, bu konuların Türk Ceza Kanunu'nun yanı sıra, İş Kanunu'nda da ayrıca yer almasının zorunlu olduğu kaydedildi. Çeşitli yasal ve pratik girişimlere rağmen cinsiyet temelindeki ayrımcılığın sorun olmaya devam ettiği kaydedilen raporda, ''Kadınlar, genellikle eğitimsizlik ve okuma yazma oranlarındaki düşüklük nedeniyle ayrımcılığa maruz kalan zayıf tarafı oluşturmaktadır. 8 yıllık eğitim zorunlu olduğu halde her yıl yarım milyondan fazla kız çocuk okula devam etmemektedir'' denildi.

-AB VE TÜRKİYE'DEKİ DURUM-

Türkiye'de kadınların iş hayatına katılımındaki eşitsizliğin eğitimden başladığına dikkat çekilen raporda şu tespitlerde bulunuldu: ''-AB'de kadın-erkek eşitsizliği sorunu, Türkiye'den farklı bir noktadadır. Son katılan 10 ülkedeki eğitim politikaları nedeniyle yüksek öğretim diploması alan kadınların oranı yüzde 58'e ulaşmıştır. Türkiye'de ise 2000 yılı verilerine göre, yüksek öğrenimliler arasında kadınların oranı yüzde 34.6'dır. Bu oran lise ve dengi okullarda yüzde 29'da kalmaktadır. Her 4 kadından biri okuma yazma bilmemektedir.

-AB'de kadınların istihdam oranı yüzde 55.1'dir. Türkiye'de kadınların istihdama katılım oranı ise sadece yüzde 23.3'tür. Kadınların kentlerdeki işsizlik oranı yüzde 18.2'yi bulurken, bu oran erkekler için yüzde 12.9'dur. Kısmi süreli işlerde çalışan kadınların oranı da yüzde 30.4 olarak belirlenmektedir.

-Türkiye'de istihdamda kadın-erkek eşitsizliği kent-kır ayrımında daha belirgin ortaya çıkmaktadır. Kırsal kesimdeki kadınların yüzde 87.6'sı tarımda çalışırken, Türkiye genelinde, 2 milyon 870 bin kadın, ücretsiz aile işçisi olarak istihdam edilmektedir. Çalışan kadınların yüzde 50'sini oluşturan bu oran, kırsal kesimde ise yüzde 75.3'e ulaşmaktadır.

-Kadınların birçoğu halen kayıt dışı sektörde çalışarak, sosyal güvenlik sisteminin dışında bulunmaktadır. Ancak kadın işgücünün bazı mesleklerde yoğunlaştığı da dikkat çekiyor. Halen avukatların, akademisyenlerin ve doktorların yaklaşık yüzde 30'unu kadınlar meydana getiriyor.

-İşgücü piyasasındaki performans hala düşük. İşgücü katılım ve istihdam oranları, özellikle de kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranının az olması, yüksek genç işsizler ve kayıtdışı ekonominin büyüklüğü en temel sorunlar olarak devam etmektedir.

-TÜRKİYE NE YAPMALI-

TİSK Raporu'nda, Türkiye'nin kadın-erkek eşitliği konusundaki mevzuat çalışmalarının, hazırlanacak 5 yıllık eylem planı ile ortaya konulması ve bu plan dahilinde hareket edilmesi istendi. Raporda, şu öneriler yer aldı:

''-Ülkemizde cinsiyet eşitliğini teşvik, denetleme ve desteklemek üzere Eşitlik Kurulu kurulmalı.

-5 yıllık eylem planı ile 2010 yılında Türkiye'de ortalama kadın istihdam oranının yüzde 40 olması hedeflenmeli. Bunun için kadının istihdama katılımını engelleyen hukuki düzenlemeler gözden geçirilmeli, kadınların yaşam boyu eğitim ve aktif istihdam politikalarından faydalanılmalı, kadınların eğitimine öncelik verilmeli, seçilmiş bazı sektörlerde istihdam edilebilirlikleri
arttırılmalı, kadın-erkek eşitliği konularını takip için gerekli ulusal veri sistemi geliştirilmeli.

Kadınların işgücü piyasasına katılımının artırılması konusunda İŞKUR da dahil kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları eğitim programları hazırlamalı. Kadın girişimciliği, mikro kredilerle desteklenmeli, kadın istihdamının teşviki için özellikle mahalli idarelerin kreş v.b destek mekanizmaları geliştirilmeli.''

Günün Önemli Haberleri