Türk-İş ilk yıl için yüzde 20 zam istedi
Abone olKamuda 241 bin işçiyi toplu iş sözleşmesi heyecanı sardı. Taraftar bugün ilk kez bir araya geldi.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, hep birlikte çalışanların hak ve hukukunu gözeterek, ülke imkanlarını dikkate alarak en sağlıklı, tarafları mutlu edecek sözleşmeyi ortaya koymayı amaçladıklarını belirtti.
Yazıcı, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti.
Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, toplu sözleşme müzakerelerinin Ocak ayında başladığını, işçi ve işveren temsilcilerinin çalışmalarını sürdürdüğünü ve sözleşmelerde yer alması düşünülen idari ve benzeri konularda büyük ölçüde uzlaşmaya varıldığını söyledi. Yazıcı, ücret ve bağlı konuları ise bundan sonraki süreçte müzakere edeceklerini dile getirdi.
Bu yıl 200 kamu kurum ve kuruluşunda 241 bin işçiyi kapsayan 265 toplu iş sözleşmesi imzalanacağını, belediye işçilerinin ise bu sayıya dahil olmadığını bildiren Yazıcı, işçilerin 219 bin 300'ünün Türk-İş'e, 21 bin 500'ünün Hak-İş'e, 300'ünün DİSK'e üye olduğu bilgisini verdi.
Yazıcı, iş kolu ve yetki uyuşmazlıkları nedeniyle yapılamayan görüşmeler dışında toplu sözleşme müzakerelerinde resmi arabulucu aşamasına gelindiğini söyledi.
Bakan Yazıcı, mali konularla ilgili ekonomik birimlerle yapılacak değerlendirmenin sonucunu bekleyeceklerini ve bu değerlendirme sonunda Türk-İş yöneticileriyle tekrar bir araya geleceklerini ifade etti. Yazıcı, ''Hep birlikte, çalışanların hak ve hukukunu gözeterek, ülke imkanlarını dikkate alarak en sağlıklı, tarafları mutlu edecek sözleşmeyi ortaya koymayı amaçlıyoruz'' diye konuştu.
Yazıcı, mali konularla ilgili öğleden sonda Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığına yazı yazarak en kısa sürede çalışmaların kendilerine iletilmesini isteyeceklerini bildirdi. Hayati Yazıcı, toplu sözleşme görüşmelerini uzatmadan, en kısa sürede tamamlayacaklarını kaydetti.
''UZATILMADAN BİTİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ''
Mustafa Kumlu da yerel seçimler ve görüşmeleri koordine edecek bakanın değişmesinin ardından tekrar bir araya geldiklerini ve tekliflerini bir kez daha sunacaklarını belirtti.
Ücret dışındaki maddelerde toplu sözleşmelerde belli bir noktaya gelindiğini anlatan Kumlu, ''Sayın Bakan'dan bu işin uzatılmadan bitirilmesini talep ediyoruz. İnşallah en kısa sürede Sayın Bakan bize dönecek ve toplu sözleşme görüşmelerini masada bitireceğiz. Toplu sözleşmelerin masa başında bitirilmesi için bugüne kadar katkı verdik. Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Barış ve huzur içinde, çalışanların çıkarlarını gözetecek şekilde görüşmelerin bitirileceğini düşünüyorum. Umuyorum ve diliyorum ki görüşmeler kısa sürede masa başında bitecektir'' diye konuştu.
Türk-İş, teklifinde, ücretleri 1230 TL'nin altında olan işçilerin ücretlerinin öncelikle bu seviyeye çekilmesini, işe giriş skalalarının düşük tutulmasıyla doğan ücret dengesizliklerinin giderilmesini, ücret ve eklerine ilişkin zamlarda geçici-daimi işçi ayrımı yapılmamasını istiyor.
Ücret zamlarının toplu iş sözleşmesinin birinci yılı için enflasyon, refah payı ve verimlilik artışları dikkate alınarak yüzde 20, ikinci yılda gerçekleşen enflasyonun üzerine 4 puan refah payı eklenerek belirlenmesini talep eden Türk-İş, sosyal yardımların da yüzde 40 oranında artırılmasını istiyor.