Türk iş adamlarını sevindirecek haber!
Abone olLibya Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf, Libya'da iş yapan Türk iş adamlarını rahatlatacak bir açıklamada bulundu
Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı ve Devlet Başkanı
Muhammed Yusuf Magaryaf, Libya'da zarar gören hiç bir şirketin
hakkını çiğnemeyeceklerini belirterek, "Kim ne kadar
zarar gördüyse onların zararını tazmin edeceğiz. Bundan sonra Türk
şirketleri daha adil şekilde Libya'da iş
yapabilecekler'' dedi.
Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı ve Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf ve beraberindeki heyet, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Libya İş Konseyi ev sahipliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türkiye-Libya çalışma yemeğinde, Türk iş adamlarıyla buluştu.
TÜRKİYE BÜTÜN ÜLKELERE DESTEK OLDU
Magaryaf, Türkiye'nin sadece kendi ülkelerine değil, Arap Baharının yaşandığı bütün ülkelere destek olduğunu vurguladı.
Türk şirketleriyle ilgili Libya'da istenmeyen olaylar
yaşandığını dile getiren Magaryaf, ''İnşallah bundan
sonraki süreçte ticari ilişkiler eskisinden daha iyi hale
gelecektir. Devrim sürecinde Libya'da zarar gören Türk şirketleri
oldu. Hangi şirketin ne kadar zarar gördüğünün tesbiti için
yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Hiç bir şirketin hakkını
çiğnemeyeceğiz. Kim ne kadar zarar gördüyse onların zararını tazmin
edeceğiz. Libya 42 yıldır bir delinin keyfine göre yönetiliyordu.
Bundan dolayı adaletli bir dağılım olmuyordu. Bundan sonra Türk
şirketleri daha adil şekilde Libya'da iş yapabilecekler''
diye konuştu.
TÜRK ŞİRKETLERİNE İHTİYACIMIZ OLACAK
Magaryaf, hem ekonomik hem idari kurumlarını yeniden inşa etme sürecinde olduklarına işaret ederek, ''Bu inşa süresinde Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve demokratik tecrübesinden yararlanmak istiyoruz'' dedi.
Bu süreçte Libya halkının da çok büyük bedeller ödediğini anlatan Magaryaf, şunları kaydetti:
"Libya'da Türk şirketleri zarar gördüğü kadar, bu süreçten Libya halkı da zarar gördü. Çünkü Türk şirketlerinin hizmetlerinden mahrum kaldılar. Karşılıklı bir zarar söz konusu. Bu konuyu Libya devleti insaflı ve adaletli bir şekilde ele alacak. Şüphesiz ki şu ana kadar Libya'nın tamamında güvenlik sağlanabilmiş değil, bir takım zorluklar yaşıyoruz.
Bu güvenlik sorunu da yatırımcıları tereddüt içinde davranmaya zorunlu bırakıyor. Ama ticaret biraz da cesaret işidir. Özellikle Türk yatırımcılar daha da cesur olmalı, çünkü Libya halkı Türk yatırımcılara diğer yatırımcılardan daha fazla sevgi ve sempati besliyor."
Libya Başbakan İkinci Yardımcısı Avad El Barasi de, bazı Türk şirketlerinin yeni rejim göreve geldikten sonra faaliyetlerine yeniden başlamasının mutluluk verici olduğunu dile getirdi.
Libya İskan ve Altyapı Bakanı Ali Hüseyin El Şerif ise, bundan sonraki dönemin Libya'nın yeni baştan imar dönemi olacağının altını çizerek, bu imar döneminde de Türk şirketlerine çok daha fazla ihtiyaçları olduğunu vurguladı.
ZARARLARINI KARŞILAYACAĞIZ
TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Libya Devlet Başkanı'nın Türkiye'ye yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki güçlü kardeşlik ilişkisini güçlendireceğini belirterek, 2011 yılında başlatılan özgürlük, demokrasi ve adalet mücadelesiyle Libya'da yeni bir dönemin başladığını anlattı.
Libya'nın ekonomik ve sosyal alanda yapılanma için attığı cesur ve kapsamlı adımları yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini kaydeden Mete, ''İç sorunlarını çözmüş, meşru yönetimler tesis etmiş, ekonomisini çeşitlendirmiş, halkının yaşam kalitesini yükselterek, bölgesel düzende hak ettiği yeri almış bir Libya, Türk özel sektörünün ortak arzusudur. Azami işbirliği ve entegrasyon prensibiyle, Libya halkı ile tüm alanlarda ve tüm seviyelerde işbirliği tesis etmek istiyoruz'' şeklinde konuştu.
Türkiye'nin, köklü dönüşüm sürecine giren Libya'ya aktarabileceği ciddi bir birikim olduğunu belirten Mete, "Birinci hedef, Libya'da girişimci bir orta sınıfın yeşermesine imkan sağlamak olmalı" dedi.
Ekonominin yeniden yapılanması için alt ve üst yapının yenilenmesi projelerinde Libya'nın yanında yer alacaklarını vurgulayan Mete, Libya'da iş hayatını düzenleyen mevzuatın yerleşmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesiyle, öncelikle müteahhitler olmak üzere Türk iş adamlarının Libya'ya dönüşlerinin hızlanacağına dikkati çekti.
Dünyanın ikinci büyük müteahhitlik gücü olarak, Türk müteahhitlik şirketlerinin Libya'nın gereksinimi olan projeleri inşa etmeye ve işletmeye hazır olduklarını dile getiren Mete, yeni dönemde ilk olarak şirketlerin Libya'daki hak edişlerini ödenmesini ve zararlarının tazminini arzuladıklarını ifade etti.
Mete, "Temennimiz, Libya makamlarının, devam eden ve iptal edilen projeleri bir an önce netleştirmesi ve diğer şirketlerimizle protokollerin imzalanmaya başlamasıdır" talebini de dile getirdi.