Türk firmaların Katar başarısı

Abone ol

Katar’ın Merkez (Doha) Belediye Meclisi Başkanı Saoud Bin Abdullah Al Henzab, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği İstanbul’da, Marmara...

Katar’ın Merkez (Doha) Belediye Meclisi Başkanı Saoud Bin Abdullah Al Henzab, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği İstanbul’da, Marmara Belediyeler Birliği’ni ziyaret etti. Türkiye ile ilişkileri daha da canlandırmak istediklerini belirten Al Henzab, Türk firmalarının Katar’da 20 milyar dolarlık projelere imza attığını söyledi.
Katar’ın Merkez (Doha) Belediye Meclisi Başkanı Saoud Bin Abdullah Al Henzab başkanlığında meclis üyelerinden oluşan 8 kişilik yerel yönetim heyeti, Marmara Belediyeler Birliği’ni ziyaret etti. Heyet, Birlik Başkan Vekili Lokman Çağırıcı ile karşılıklı işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.
Katar’ın İstanbul Başkonsolosluğu yetkilisi Halit Yasin Altay’ın da hazır bulunduğu görüşmede, Katar’ın Merkez (Doha) Belediye Meclisi üyeleri Mohamad Al-Shahawani, Saleh Jarallah, Hamad Al-Mohanadi, Saeed Al-Rashidi, Hamad Al-Hawal ve Hassan Abdulraheem, Talmis Al-Hajiri yer aldı. Toplantıda Birlik adına Birlik Başkan Vekili, Encümen Üyesi ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Genel Sekreter Züver Çetinkaya, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Adem Yıldırım ve Uluslararası İşbirliği Direktörü Mustafa Özkul da katıldı.
Katar’ın Merkez (Doha) Belediye Meclisi Başkanı Saoud Bin Abdullah Al Henzab, İstanbul’a hayran kaldığını belirterek, İstanbul’da kendilerini ağırlamalarından ötürü Birlik Başkan Vekili Lokman Çağırıcı’ya teşekkür etti. Saoud Bin Abdullah Al Henzab, İstanbul’da bulunmaktan memnun olduğunu belirterek şunları söyledi: “Birliğinizin düzenlediği iki günlük program süresince sizlerle ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile karşılıklı tecrübelerimizi paylaşmayı amaçlıyoruz. Katar Merkez Belediye Meclisi’yle ilgili bilgi vermek istiyorum. Katar Merkez Belediye Meclisi, Katar Devleti’nin 230 bölgesini temsil eden 29 üyeden oluşmaktadır. Seçilmiş bir meclistir. Meclis’te üyelik süresi dört yıldır. Biz seçimle iş başına gelen 4. Meclisiz. 1999 yılına kadar üyeler atama ile gelirken bu tarihten sonra Meclis seçimle oluşturuldu. Meclis iki haftada bir olağan toplantısını Doha’da kamuya açık olarak gerçekleştirir. Merkez Belediye Meclisi bağımsız bir kuruluştur.”

TÜRK FİRMALARINDAN KATAR’A 20 MİLYAR DOLARLIK PROJELER
Belediye İşleri ve Tarım Bakanlığı’nın Merkez Belediye Meclisi’nin fonksiyonları üzerinde hiçbir yetkisinin olmadığını ifade eden Al Henzab, şöyle konuştu: “Merkez Belediye Meclisi, Bakanlıktan herhangi bir müdahale olmadan kendi sorumluluklarını uygulamada tamamen serbesttir. Bakanlığın ve Merkez Belediye Meclisi’nin rolleri birbirini tamamlar. Meclisin rolü danışmanlık ve izleme yapmaktır. Meclis tüm konuları ve sorunları tartışma yetkisine sahiptir ve gündemi Bakanlık tarafından ortaya konulan ile sınırlı değildir. Merkez Belediye Meclisi kendi çalışma planına ve bütçesine dış müdahale olmaksızın karar verir ve Bakanlık Merkez Belediye Meclisi’nin önerilerini onaylar. Belediye İşleri ve Şehircilik Bakanlığı ve Merkez Belediye Meclisi ülkeye ve vatandaşlara hizmet verme ortak hedefine ulaşmak için çabalarını birleştirir. Belediye İşleri ve Şehircilik Bakanı özel bir komite aracılığıyla Merkez Belediye Meclisi’ne farklı bakış açıları sunar. Görüş ayrılıklarının devam etmesi durumunda, anlaşmazlık konuları, iki farklı bakış açısı ile birlikte, değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunulur. Meclisin 29 üyesi, toplumun sorunlu ihtiyaçlarını sağlamaya ve makul bir harcama ile temel hizmetlerin sunumunu güvence altına almaya odaklanır. Üyeler bunu iyi tanımlanmış bir plan ve zamanın, çabaların ve kaynakların iyi bir koordinasyonu ile ve yol yapımı, sıhhi drenaj, parklar ve yeşil alanların yapımına öncelik vererek gerçekleştirir”
"Katar’ın belediyecilik anlamında Türkiye’den öğrenecekleri var” diyen Saoud Bin Abdullah Al Henzab, Türk firmalarının Katar’da ciddi projelere imza attığını söyledi. “Bu anlamda biz de kendi deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaktan mutlu oluruz" diyen Al Henzab, dost ve kardeş ülke Türkiye ile ilişkileri her zaman ilerletmek istediklerini belirtti. Katar’da dev altyapı projelerinin bir çoğunun Türk firmaları tarafından gerçekleştirildiğini anlatan
Henzab, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an 25 Türk firması çok büyük projeler gerçekleştiriyor. Bu projelerin toplam değeri 20 milyar dolar. Kongre Merkezi, havalimanı, yollar, gökdelenler gibi yatırımlar bunlar. Şu an Türk firmaları Katar’da öncelikli olarak işleri alıyor. Geçen sene Türk firmaları tarafından tamamlanan işlerin bedeli 12 milyar dolar. Dolayısıyla bu kadar yakın bir işbirliğini bizler de yerel seçilmişler düzeyinde yürütmeliyiz. Bu kapsamda size yapmış olduğumuz ziyaret ülkelerimiz açısından da büyük önem arz ediyor”
Birlik Başkan Vekili Lokman Çağırıcı da heyeti İstanbul’da ağırlamaktan dolayı memnuniyetini dile getirerek şunları söyledi: “Eğer dünya tek bir ülke olsaydı İstanbul başkent olurdu. İstanbul, Bizans, Roma ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmış bir şehir. Dünyada içinden deniz geçen ve iki kıtayı birleştiren tek şehir. Bizans İmparatorluğu zamanında 29 kez kuşatılmış. Birliğimizin merkezi böylesi önemli bir şehir olan İstanbul’dadır.”
Marmara Belediyeler Birliği’nin tarihi ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Çağırıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Hükümeti’nin Ortadoğu ülkeleri ile geliştirmeye çalıştığı diyalog çabalarının paralelinde, Marmara Belediyeler Birliği de ülkemizin ortak din, tarih ve kültür bağlarının bulunduğu bu bölgeye önem vermiş, özellikle 2008 yılından bu yana Arap ülkelerindeki muadilleri ile ilişkiler geliştirmeye başlamıştır. Birliğin yürüttüğü bu çalışmaların coğrafyasına bakıldığında, Ürdün’de başlayan daha sonra Lübnan, Suriye, Bahreyn, Katar, Fas, Mısır, Irak ve diğer ülkelerine yayılan ve uluslararası teşkilatlar ve platformlarda kendisini açıkça belli eden bir ilişkiler ağı görülecektir. Bu dostluk ve kardeşlik esaslı çabalar sayesinde Marmara Belediyeler Birliği, Türk belediyeciliğinin adeta Arap dünyasına yansıyan yüzü oldu”
Başkan Vekili Lokman Çağırıcı, Marmara Belediyeler Birliği’nin Arap ülkeleriyle yakın temasta olduğunu belirterek şunları söyledi: “Birçok yerel yönetim teşkilatını ziyaret ederek Türk yerel yönetim modelini anlatan, sayısız heyeti İstanbul’da merkez ofisinde ağırlayan, üye belediyelere düzenlenen inceleme ziyaretleri ile hizmet tecrübelerinin aktarılmasına vesile olan MBB, Arap dünyasındaki muhataplarının takdirini kazandı. Aslında Birliğin Arap dünyası ile münasebetlerinin mazisi çok eskilere dayanır. Marmara Belediyeler Birliği, Arap dünyasının önde gelen birlikleri ile yakın diyalog kurdu ve kurumlar düzeyinde entegrasyonu sağladı. Birlik 2010 yılında İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı (OICC) nezdinde iştirakçi üyelik ve Arap Şehirleri Teşkilatı (ATO) nezdinde gözlemci üyelik statüsüne kavuşarak Arap ve İslam dünyası ile kurumsal ortaklık kuran ilk Türk yerel yönetim platformu oldu. Birliğimiz ile Arap muhatapları arasında bir dizi karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmiştir.”
Değişen dünyada yerel yönetimlerin güçlü olmaları gerektiğine dikkat çeken Çağırıcı, şunları söyledi: “Küresel rekabette artık ülkeler ve medeniyetler değil, şehirler yarışıyor. Bundan sonraki süreç içinde daha yaşanabilir kentler, daha güzel çevreye sahip şehirler, uluslararası rekabette yerini alabilecek. Ülke geleceğinde bu kadar büyük önemi olan kent yönetimlerinin yani belediyelerin, söz konusu görevleri yerine getirebilmeleri için örgütsel ve mali yönden olduğu kadar personel yönünden de güçlü olmaları gerekir. Mahalli idareler, sürekli gelişen ve yenilenen bir dünyada, bireyin sorumluluğunun farkında olarak, toplumun yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunacak daha demokratik ve etkin bir yerel yönetim hedefi için çaba sarf etmektedirler.” Toplantı, karşılıklı hediyeleşmenin ardından sona erdi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri