Türk doktor geliştirdi tarihe geçti

Abone ol

KBB Uzmanı Op. Dr. Cevat Uçar'ın literatüre kendi adıyla geçen ve normale en yakın dış kulak yolunu oluşturan "Uçar Flebi" yöntemi, dünyada başarıyla uygulanıyor.

Geliştirdiği "Uçar Flebi" yöntemi hakkında bilgi veren KBB Uzmanı Op. Dr. Cevat Uçar, orta kulak boşluğunda bulunmaması gereken cilt epitelinin büyümesi şeklinde tanımlanan kolesteatomun, beyin absesi, yüz felci ve denge bozukluğu şeklinde komplikasyonlar ortaya çıkarabildiğine değinerek, bunu önlemek için kulak zarı ve arkasındaki dokuların tamamen çıkartılması gereken bir ameliyat yapıldığını anlattı.

Ameliyatın ardından dış kulak yolunun bir ceviz sığacak kadar geniş hale geldiğini vurgulayan Uçar, şöyle devam etti:

"Bu da istenmeyen bir durumdur; estetik görünmez, kulak yolunda başkalarının dikkatini çekecek kadar büyük bir delik vardır. Bu ameliyatı olan hastalar denize girdiğinde, banyo yaptığında baş dönmesiyle karşılaşabilir, ömür boyu kulak bakımı gereken ameliyat olduğu için bir KBB uzmanına bağımlı olarak yaşamak mecburiyetinde kalabilir, dış kulak yoluna uygulanabilecek işitme cihazları uygulanamayabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için yaklaşık 100 yıldır kıkırdak, kemik, deri, yağ, adale dokusu, sentetik, seramik maddeler bölgeye konulmuş. Bunların faydaları olduğu gibi genel olarak bazı problemleri de beraberinde getirebilmektedirler. Mesela kulak yolundaki boşluğu doldurmak için konulan dokular bünye tarafından reddedilebilmekte, enfeksiyona sebep olmakta veya oraya konulan canlı dokular zamanla çekilebilmekte, küçülebilmekte ve kaybolabilmektedir."

LİTERATÜRE "UÇAR FLEBİ" DİYE GEÇTİ

Uçar, dış kulak yolunda ameliyattan sonra ortaya çıkan boşluğu doldurmak için geliştirdiği yöntemi 20 yıldır uyguladığını ve yöntemin dünya tıp literatürüne de "Uçar Flebi" olarak geçtiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Kulak yolundaki ceviz büyüklüğündeki boşluğa yeni bir dış kulak yolu yaparak, normale en yakın dış kulak yolunu oluşturduk. Periost denilen kemik zarı ve altındaki küçük ince kemik parçalarından oluşan bu flebi ilk olarak uygulayan cerrah benim. Geliştirdiğim, 20 yıl önce başladığım 70'in üzerinde hastaya uyguladığım yerli bir yöntemdir. Başarıyla uygulanıyor ve hastalarımız herhangi bir problemle karşılaşmadan hızla iyileşiyor. Hastanın kendi dokusu olduğu için de flep çok kolay besleniyor ve hasta sorunsuz şekilde hayatına devam ediyor. Yöntem, 2006'da European Archives of Oto-Rhino-Laryngology dergisinde yayımlandıktan sonra bir hayli ilgi gördü, birkaç yıl içinde kitaplara referans olarak konuldu ve kronolojik kulak burun boğaz cerrahisi tarihinde yer aldı. Şu anda uluslararası merkezlerde de uygulanıyor. Geçen yıl aralık ayında Hindistan King George Üniversitesinden bir hekim 56 hastada uyguladığı 'Uçar Flebi'nin sonuçlarını 'kulak cerrahisi sorunlarında yeni bir umut' olarak sundu."

Günün Önemli Haberleri