Türk Bayrağı çektiremediler

Abone ol

Denizcilik Müsteşarlığı, 40 bin yabancı bayraklı Türk teknesinden 950’si Türk bayrağına geçti diye övünüyor…


ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Ağır vergiler nedeniyle Türk Bayrağı yerine yabancı bayrak çeken 40 bin civarındaki Türk teknesine ay yıldızlı bayrağı çektirmek için yola çıkan Denizcilik Müsteşarlığı, ancak 950 tekne sahibini ikna edebildi.

ÜÇ TARAFI DENİZ AMA
"Türkiye'de ağır vergiler var" gerekçesiyle bu Türk tekne sahipleri lüks yelkenli ve motoryatlarına Türk bayrağı yerine yabancı bayrak çekiyorlardı. Türk tekne sahipleri, neredeyse sıfır düzeyinde vergi uygulayan Panama, ABD ve Yunanistan gibi bazı ülkelerin bayraklarını kullanıyordu. Bu ülkelerde bürokratik işlemlerin de basit olması, denizcilerimiz için cazip geliyordu. Türk karasularında; marinalarında yabancı ülke gemisi olarak vergi ödemeden, bürokratik işlemlerle uğraşmadan yer alan bu teknelerin durumu, denizcilik Müsteşarlığını ve bazı milletvekillerini harekete geçirdi.
Vergi ve gelir kaybının yanı sıra;bu gemilerde çalışan ve 30 bin civarında olduğu tahmin edilen personel de sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınamıyordu. Ayrıca gemi sahibi öldüğü zaman veraset sorunları ortaya çıkıyordu.

YASA ÇIKTI
AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ve arkadaşlarının hazırladığı ve Meclis’te kabul edilen bir yasa ile bu durumun düzeltilmesi hedeflendi. Denizcilik Müsteşarlığının uygulamakla görevli olduğu yasa ile Türkiye'nin 40 bin civarında olduğu düşünülen yabancı bayrak çekmiş, Türklere ait deniz taşıtlarının Türk Bayrağına geçişini sağlamaktı.

DÜZENLEME TAMAM DA
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kaldırıldı. Motor gücüne göre alınan vergiden vazgeçilip, tekne boyuna göre vergilendirmeye geçildi. ÖTV ve KDV kolaylığı getirildi. Yasa çıktıktan sonra Yönetmelik ile ayrıntılandırıldı. Ve Kasım 2009'a kadar Türk Bayrağı'na geçenler için; KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 1'e, ÖTV oranı yüzde 8'den sıfıra indirildi. Boy hesabında da makul bir düzenleme yapıldı. 5 metreye kadar olan tekneler, amatör sayılıp vergi dışı bırakıldı. 9 metreye kadar olanlar yıllık 200, 9-14 metre arası 400 lira gibi bir cüzi vergilendirme yapıldı. Yani kara taşıtlarında alınan yıllık vergilere yakın bir düzenleme oldu. Yıllık artış oranları da Harçlar Kanunu'daki artış oranlarına endekslendi. Geçmişe dönük bir sorgulama yapılmayacağı da yine yasa hükmü oldu. Yapılacak tek iş liman müdürlüklerine bir başvuruydu.

SADECE 950
Aftan ve yasa ile getirilen vergi ayrıcalıklarından yararlanmak için 30 kasım 2009’a kadar süre tanındı. Ancak bu süre zarfında yalnızca 950 tekne Türk Bayrağı’na geçiş yaptı. Denizcilik Müsteşarlığı İnternet sitesinde yaptığı açıklama ile; sürenin dolmasına 6 gün kala geçişlerin hızlandığını ileri sürdü. Dahası taleplerin karşılanması için bazı liman başkanlıklarının gece mesaisi yapmak zorunda kaldığı ileri sürüldü. Sürenin bitiminin Bayram tatiline denk geldiği gerekçesiyle 1 Aralık’a kadar süre uzatıldı. 950 geçiş işlemi ve 300 başvuru olduğunu ilan eden Müsteşarlık, geçiş oranının yüzde kaç olduğunu açıklayamadı. Müsteşarlığın övünçle sitesinde ilan ettiği rakamlar; sektör hesaplamalarına göre ancak 40'ta 1.

Günün Önemli Haberleri