Turizm cennetinde kuş ölümleri

Abone ol

Van Gölü’nün yüzölçümü bakımından en büyük adalarından biri olan turizm cenneti Adır Adası, ölen martıların leşlerinden geçilmiyor. <br/>Yüz...

Van Gölü’nün yüzölçümü bakımından en büyük adalarından biri olan turizm cenneti Adır Adası, ölen martıların leşlerinden geçilmiyor.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma Merkez Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, her sene yaz mevsiminde yoğun olan kuş popülasyonunda ölümler görüldüğünü söyledi.
Van merkeze bağlı Yaylıkaya köyü Döşeme mezrası sınırları içerisinde yer alan ve köyden on dakikalık motor yolculuğu ile ulaşılan Adır Adası, martıların sıcaktan ve açlıktan ölmeye başlamasıyla leşten ve kokudan geçilmiyor. YYÜ Yaban Hayatı Koruma Merkez Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte Lim Manastırı’nın da bulunduğu Adır Adası’nda incelemelerde bulundu. Birkaç yıldır adada incelemelerini sürdüren ve kuşları gözlem altına alan Doç. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzası’nın Türkiye’de bulunan sulak alanların 5’te birini bünyesinde barındırdığını belirterek, “Van Gölü Havzası birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan bazıları yerli olarak havzada bulunmakta, bazıları da göçmen kuş olarak. Adır Adası da Van martısının üreme alanı olarak bilinmektedir. Adır Adası’nın sahillerinin temiz olması nedeniyle inci kefali kıyıya gelmekte ve bundan dolayı da martı üremesi çok olmaktadır. Bunun yanında inci kefali üremesini yaptıktan sonra gölün derinliklerine gidiyor ve martılar da beslenmede sıkıntı çekiyor. Her sene haziran, temmuz ve ağustos ayında yoğun olan kuş popülasyonunda ölümler görülmektedir. Biz de YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkez Müdürlüğü olarak ölümler başlamadan önce neler yapabiliriz diye burayı incelemeye geldik” dedi.
Doğal hayatta ölümlerin sürekli olduğunu ve bu ölümleri bir başka hayvanın temizlediğini ifade eden Doç. Dr. Aslan, “Doğal hayatta ölümleri başka hayvan temizlemektedir. Örneğin Adır Adası’nda biraz tilki olsaydı ölümler bu kadar etrafı rahatsız etmezdi. Burada doğal denge bozulduğu için kurt, çakal ve tilki barınmamaktadır. Dolayısıyla tek yönlü bir üreme var. İki senedir Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile koordineli olarak adanın temizliği yapılırken, kuşlar da sürekli gözlem altındadır” diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Bölge Müdürlüğü Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı ise, ölmüş ve ölmek üzere olan martılardan numuneler alıp YYÜ Yaban Hayatı Koruma Merkezi’ne götüreceklerini belirterek, “Önceki yıllarda da ölümler oldu. Yapılan incelemelerde salgın belirtisi bulunmadı. Açlıktan ve sıcaktan kaynaklanan ölümlerdir. Biz de buradaki kötü görüntüyü ortadan kaldırmak için ölü martıları toplayıp gömüyoruz” şeklinde konuştu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri