Turistler dağ tepe gezecek!

Abone ol

2004 yılında endemik türleri yurt dışına çıkartıldığı gerekçesiyle yasaklanan Van ve çevresindeki dağlar, yeniden turizme açıldı...

Van Gölü, Akdamar Adası ve Kilisesi, Van Kalesi ve Bendimahi Şelalesi ile her yıl çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan kent, dağ turizmi açısından da önem taşıyor.

''Dağların şehri'' olarak da anılan Van'ı çevreleyen 2004 yılında yabancı turistlere kapılarını kapatan Artos, Arnos, İhtiyar Şahap, Başet, Erek, Alacabük ve Kuruhayal dağları, yasağın kalkmasıyla yeniden yabancı turistleri ve dağcıları ağırlamaya hazırlanıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan, yaptığı açıklamada, Van'ın tarihi ve doğal güzellikleriyle bir bütün olduğunu belirterek, bu güzelliklerin turizme açık şekilde sergilenmesi gerektiğini söyledi.

Van'daki dağların doğa sporları ve yayla turizmine uygun olduğunu ifade eden Taştan, ''Van ve ilçelerindeki dağlarda herkes kısıtlama olmadan gezebilir. Bu yasakların kaldırılması turizme büyük etki sağlayacaktır. Yurt dışından gelen onlarca dağcıya kış aylarında ev sahipliği yaparak ilin ekonomisine katkı sağlayacaktır'' dedi.

''DAĞLARIMIZ TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİK BAKIMINDAN KIYMETLİ''

Türkiye Dağcılık Federasyonunun Van temsilcisi Fatih Eriş ise Van'daki dağların önemli olduğunu ifade ederek, ''Bu dağlardaki yasakların kaldırılması bizi mutlu etti. İlimiz çevresindeki dağlar, tarihi ve doğal güzellik bakımından çok kıymetlidir'' diye konuştu.

Van ve çevresinde yüksekliği 3 bin metrenin üzerinde olan 4 dağ bulunduğuna işaret eden Eriş, şunları kaydetti:

''Bunların tamamı sıradağlar ve volkanik dağlar. Bu kalitede dağlar dünyanın iki yerinde vardır, bir bölümü Yeni Zelanda'da diğeri burada bulunmaktadır. Avrupa'daki dağcılar Yeni Zelanda'ya kadar gidiyor. Dağlarımız kaliteli bir eğime sahiptir. İrtifa olarak da çok iyi konumdalar. Örneğin, Artos Dağı'nın zirvesi ile tabanı arasında 1800 metre irtifa farkı vardır. Bu durum bir dağcı veya bir dağ kayakçısı açısından çok aranan bir özelliktir. Ağrı Dağı'nda 1 günde katedeceğiniz irtifa ise 800 metredir.''

ÇUVAL DOLUSU KELEBEK ÇALININCA DAĞLAR YASAKLANDI

Yabancı turistlerin dağlardan topladıkları endemik türleri kendi ülkelerine götürmeleri nedeniyle dağların 2004 yılında yabancı turistlere yasaklandığını belirten Eriş, ''Yabancı bir turist çuval dolusu kelebeği ülkesine götürmek isterken yakalandı. Bu nedenle 2004 yılından bu yana dağlar yabancı uyruklu kişilere yasaklıydı. Yasakların kaldırılmasının ardından yabancı turistlerimiz rehber eşliğinde bu dağlardan faydalanabilecek'' dedi.

Bölgedeki Artos, Arnos, İhtiyar Şahap, Başet, Erek, Alacabük ve Kuruhayal dağlarının yabancı dağcılar için ilgi çekici olduğunu kaydeden Eriş, ''Özellikle kışın çok sayıda yabancı dağcı bu dağlara tırmanmak için ilimize gelecektir. Bu da turizme önemli katkı sağlayacaktır'' diye konuştu.

KELEBEK CENNETİ ARTOS DAĞI

Van'ın Gevaş ilçesi sınırlarında bulunan 3 bin 500 metre yüksekliğindeki Artos Dağı, yaz ve kış aylarında çok sayıda yerli dağcıya ev sahipliği yapıyor. Kelebek popülasyonu açısından önemli yer tutan, yaklaşık 150 tür kelebeği barındıran Artos Dağı araştırmacıların ilgisini çekiyor.

Van'ın Gürpınar ilçesi sınırlarında yer alan 3 bin 684 metre yüksekliğindeki Başet Dağı da su kaynakları ve zirvesindeki manzarayla ilgi gören dağlar arasında bulunuyor.

Günün Önemli Haberleri