Türbe görevlisi öyle rüyalar gördü ki
Abone olMaaş ve sigorta karşılığı türbede çalışan Halit Aksoy'un hayatı, burada gördüğü rüyalarla tamamen değişti.
İzmir'deki Emir Sultan Türbesi'nin, 12 yıl önce
maaş ve sigorta sözü karşılığında bakıcılığını yapmaya başlayan
Halit Aksoy'un hayatı, göreve başladığı ilk aylarda gördüğü
rüyalarla değişti.
Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin'den 30 yıl önce İzmir'e göç ettiğini söyledi. 2001 yılında İzmir Valiliği'nden yetkililerinin türbe için bir bakıcı aradığını, komşularının tavsiyesi üzerine türbenin anahtarının kendisine verildiğini anlatan Aksoy, işi maaş ve sigorta şartıyla kabul ettiğini ifade etti.
Namazgah Mahallesi'ndeki türbeninin karşısındaki evde yaşayan Aksoy, göreve başladıktan sonraki 6 ayda maaş bağlanması ve sigortasının yatırılması için uğraştığını ancak bu konuda gelişme kaydedemediğini belirtti. Bu sürede gününün yarısından fazlasını türbede geçirdiğini kaydeden Aksoy, şunları kaydetti:
ASALI SARIKLI KİŞİLER BURADA KALMAMI İSTEDİ
"(Maaş, sigorta yapacağız) dediler, 6 ay gittim geldim, o iş
olmadı. Ben de maaş falan istemedim. Türbede vakit geçirdikçe
düşüncelerim değişti. Rüyalar gördüm. Burada ibadet eden,
sohbet eden ya da uzun sofralarda yemek yiyen cübbeli, asalı,
sarıklı kişileri gördüm. Ben de onlar arasındaydım. Kabir ehli de
girdi rüyalarıma. Adeta benim burada kalmamı
istediler. Böylece bir gönül bağı kuruldu burayla
aramda. Sıradan bir iş olarak düşündüğüm türbe bakıcılığı,
hayata bakışımı değiştirdi. Dünya işlerinden uzaklaştım."
Türbenin temizlik ve bakım işlerini yapan Aksoy, restorasyon çalışmaları nedeniyle son iki yıldır ziyaretçi sayısı azaldığını belirterek, "Gelenlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Türbeyi, Emir Sultan'ı anlatıyorum. Bazen mum yakan, ip bağlayıp dilek dileyenler oluyor. Onlara da dinimizde böyle bir şey olmadığını, bunun doğru olmadığını anlatıyorum" diye konuştu.
İZMİR'İ ALIRKEN ŞEHİT DÜŞMÜŞTÜ
Yaklaşık bin 400 metrekare alana sahip Emir Sultan Türbesi, İzmir'in kurtuluşunda şehit düşen ve halk arasında "Emir Sultan" adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin'in yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile eski Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camisi kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi isimlerin mezarlarına ev sahipliği yapıyor.
Kentin önemli Türk-İslam eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında 2011 yılında başlayan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında uygulanan restorasyon çalışmaları Hazire bölümü (mezarlık) hariç tamamlandı. Aşhane, hamam ve dergah ise aslına uygun restore edildi.