Tüp bebekte kadın yaşı çok önemli

Abone ol

Çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamayan çiftlere yönelik ''tüp bebek'' uygulamaları anlatıldı.

Yozgat Belediyesi öncülüğünde, Kent Park tesislerindeki ''Çocuk Sineması'' salonunda düzenlenen, çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamayan çiftlere yönelik ''tüp bebek'' uygulamalarının anlatıldığı toplantı ilgi gördü.

Ankara'da bulunan Centrum Tüp Bebek Merkezi'nden Uzman Dr. Mehmet Öztürkmen, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, bu tip toplantılarda, çocuk sahibi olamayan çiftlere dönük olarak, Türkiye'deki uygulamalar, son yenilikler hakkında bilgilerle birlikte, ''Rahim ağzı kanseri'' denilen, hanımların hayatını tehdit eden hastalıkla ilgili, özellikle koruyucu tedbirlerin neler olduğu konusunda katılımcıları aydınlattıklarını söyledi.

İsrail'de çocuk sahibi olamayan çiftlerin tamamının tüp bebekle ilgili hizmeti alabildiğine dikkat çeken Öztürkmen, Türkiye gibi gelişmekte olan, AB'ye tam üye olmamış ülkelerde, hizmetten yararlanma oranının yüzde 15-20 civarında olduğunu, bunda da ekonomik sorunların önemli rol oynadığının altını çizdi. Türkiye'deki tüp bebek uygulamalarının yeterince anlatılmasının, çocuk sahibi olmak isteyenler açısından oldukça önemli olduğunu bildiren Mehmet Öztürkmen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

ERKEK YAŞINDAN ZİYADE KADININ YAŞI DAHA ÖNEMLİ

''Bu tür toplantılarda, genelde hastaların çok uzun süreler oyalandığını, zaman kaybettiklerini görmekteyiz. Tüp bebek konusunda erkek yaşından ziyade hanımların yaşı çok önemli. Bayanların, yaşı ilerledikten sonra hizmet almak için bir yerlere başvurduklarını görüyoruz. O yüzden ülkemizde bu tür eksiklikler var ama sağlık sisteminin bu konuda ödenek ayırmasıyla beraber, hizmet alan hasta sayısı oldukça arttı. Ülkemizde bununla ilgilenen çok sayıda merkez de var. Herkesin başarıyla çalıştığını düşünüyoruz.''

Uzman Dr. Öztürkmen, Sağlık Bakanlığının tek embriyo kullanımı ile ilgili çalışmasının, tüp bebek konusunda başarıyı düşüreceğini de ileri sürdü ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Yurt dışında da var böyle uygulamalar. Burada şöyle düşünülüyor; çoğul gebeliklerin ortaya koyduğu maddi kayıpları veya bir takım tıbbi sakıncaları önlemek için alınan bir tedbir. Gebelik oranları bir miktar düşecek, maliyetler artacak. Bir hastanın gebelik elde etmek için bir yerine belki de 3 kere 4 kere tüp bebek uygulaması yapması gerekecek. Kaliteli merkezler bunu büyük oranda başaracaklar, bunun için 'embriyo dondurma' dediğimiz, bir tane embriyo koyduktan sonra onu dondurma yoluna gitmemiz gerekecek, kaliteli merkezler bunu hastalarına sunabilecekler. Maalesef iyi yatırım yapılmamış merkezlerde, bu konuda başarının düşeceğini düşünüyoruz.''

Daha sonra salonda, Uzman Dr. Mehmet Öztürkmen, Halka İlişkilerden Özgür Alpdoğan ve Emel Açıkgöz ile Hemşire Dönüş Aytaç, katılımcı çiftlere tüp bebek ve rahim ağzı kanseri konularında slayt eşliğinde bilgi verip, broşür dağıttı, yöneltilen soruları yanıtladı.

Günün Önemli Haberleri