Tunuslu bakan Türkiye'yi övdü
Abone olTunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, Suriye'deki olayları değerlendirdi ve Türkiye'nin önemine dikkat çekti.
Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, ülkesinin özgürlük ve onurları için taleplerinin gerçekleştirilmesini isteyen Suriye devrimcilerinin yanında, Esed ve rejiminin ise karşısında olduğunu söyledi.
Abdusselam, Suriye'deki olaylara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Suriye'de her gün yüzlerce insanın katledildiğine dikkati çeken Abdusselam, ''Siyaset sahnesindeki Esed, halkını katletmesi sebebiyle Suriyelilerin önünde duran bir engelden ibarettir. Bundan dolayı Suriye'de güvenliğin sağlanması ve gelecek dönemde hükümet kurulması için Esed'in gitmesi şarttır'' dedi.
Türkiye'nin bölgede ve uluslararası arenadaki rolünden memnuniyetini dile getiren Abdusselam, Türkiye'nin başta ekonomi ve siyaset alanında olmak üzere her alandaki başarılarının bölge için ''rol modeli'' olduğunu söyledi.
Türkiye'yi ''Büyüme oranları ve güçlü demokratik kurumları göz önüne alındığında ekonomik ve siyasi başarılara sahip, gelişmiş bir devlet'' olarak tanımlayan Abdusselam, Türk-Arap ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini, Tunus ile Türkiye ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini belirtti.
Abdusselam, Ulusal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Tunus'ta büyüme oranının eksi 1,8'den 3,2'ye yükseldiğine ve işsizlik oranının yüzde 1,5 oranında düşüş gösterdiğini kaydederek, ülkesinin her alanda olumlu gelişmeler yaşandığına dikkati çekti.
ŞİDDET OLAYLARINI KABUL ETMİYORUZ
Nahda Partisi Lideri Raşid el-Gannuşi'nin medyaya sızdırılan videosunu değerlendiren Abdusselam, bunun ''medyanın oyunundan başka bir şey olmadığını ve böylelikle hükümet ile çoğunluğu arkasına alan partiyi meşgul etmek ve sorumluluklarından alıkoymak istediklerini'' ifade etti.
Tunus'ta devrimin ardından ülkenin gelişmesini istemeyen bazı grupların oluştuğu iddialarına değinen Abdusselam, şöyle devam etti:
''Bunlar, bölgede yaşanan olayların bir parçası. Tunus, başta Mısır, Libya olmak üzere doğu ve batı bölgelerinde yaşananlardan soyutlanmış bir ada değil. Tunus'ta yaşanan özgürlük ortamının, basın organları, iletişim araçları ve uydunun da bunda etkisi var Ülkemizde selefi, liberal, laik, solcu hiçbir görüşe yönelik yasaklama getirilmedi. Barışçıl ve açık şekilde siyaset yapan bütün tarafları hoşgörüyle karşılıyoruz. Ancak bütün şiddet olaylarını ve devlete karşı silahlanarak kamuoyunun karıştırılmasını kabul etmiyoruz.''
DEVRİM ZİKZAKLI BİR YOLDUR
Tunus Dışişleri Bakanı Abdusselam, Tunus devriminin başarılı olduğunu ve zafer kazandığını belirterek, ''Devrim bir nokta değil, zikzaklı bir yoldur. İlk aşamada başarılı olduk. Devrimimiz, barışçıldı ve çok kan dökülmedi. 23 Ekim 2011'de Tunus tarihinde ilk defa demokratik ve şeffaf seçimlere gitti ve ulusal koalisyon hükümeti kuruldu. Tabii ki devrimin ardından demokratik geçiş sürecinde zorluklar yaşanıyor'' diye konuştu.
Abdusselam, Devrik Lider Zeynel Abidin bin Ali'nin Tunus'a teslim edilmesi isteklerine yönelik, hükümetin hala kanuni ve diplomatik yollarla Zeynel Abidin bin Ali ve ailesinin teslim edilmesi ve adalet önüne çıkarılmasını istediklerini, sadece hükümetin değil Tunus halkının bunu istediğini söyledi.
Tunus hükümetini Interpol ve Suudi Arabistan'a başvurduğunu kaydeden Abdusselam, ''Zeynel Abidin bin Ali konusu Tunus ile hiçbir Arap ülkesi ilişkilerinin önünde bir engel olmamalı'' dedi.