Tunus: Solcu lidere suikasta güçlü protesto
Abone olTunus'un önde gelen solcu muhalif liderlerden Şükrü Beleyid'in öldürülmesi üzerine patlak veren protestoların hedefinde, iktidardaki İslamcı parti En Nahda var. Bazı muhalif gruplar parlamentoyu boykot ve genel grev çağrısı yapıyor.
Tunus'ta önde gelen solcu muhalif liderlerden Şükrü Beleyid'in
öldürülmesi üzerine patlak veren protestolar polisin bastırma
çabalarına rağmen yayılıyor.
Beleyid'in liderleri arasında arasında olduğu Halk Cephesi ile başka üç muhalefet grubu parlamentodan çekildiklerini duyurdu ve genel grev çağrısı yaptı.
Solcu liderin kardeşi Abdülmecid Beleyid, Demokrat Yurtseverler hareketi liderinin evinden çıktığı sırada boynundan ve başından vurulduğunu söyledi.
Suikast üzerine ülke genelinde şiddetli protesto gösterileri düzenlenmeye başladı.
'İkinci devrim' sloganları
İktidar partisi En Nahda'nın Mezune kentindeki binası ateşe
verildi. Gafsa'daki En Nahda binası da tahrip edildi.
Başkent Tunus'ta İçişleri Bakanlığı binası önünde toplanan kalabalığı dağıtmak için polis göz yaşartıcı gaz kullanıyor.
Göstericilerin yeniden toplanarak barikatlar oluştdukları belirtiliyor.
Tunus'taki BBC muhabiri Sihem Hassaini, kalabalığın "İkinci devrim" sloganı attığını bildiriyor.
İki yıl önce eski Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin devrilmesiyle sonuçlanan gösterilerin merkezi Sidi Buzid kentinde de sokaklarda lastikler yakılıyor. Kent sakini Mehdi Hurçani, Reuters'e yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 bin kişinin polisle çatıştığını dile getirdi.
En Nahda'yı suçlamıştı
Suikast üzerine ilk resmi açıklamayı yapan Tunus Başbakanı Hamadi Jebali, cinayeti ''terör eylemi'' olarak niteleyerek, "Suçun sadece Beleyid'e değil, Tunus'un tamamına karşı işlendiğini'' söyledi.
Fransa ziyaretini yarıda kesen Tunus Devlet Başkanı Munsif Marzuki de, "Barışçıl devrimin birçok düşmanı var. Onu başarısızlığa uğratmaya kararlılar" dedi.
Marzuki sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, bize gönderilen ve açmayı reddettiğimiz bir mektup. Bu mesajı reddediyoruz ve devrimin düşmanlarının maskesini düşürmeye devam edeceğiz"
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ise, "Bu cinayet Tunus'un en cüretli ve özgür seslerinden birini çaldı" diye konuştu.
Cinayetin faili bilinmiyor ancak gözler iktidardaki En Nahda'ya çevrilmiş durumda. Çünkü, Beleyid, Cumartesi günü Müslüman Kardeşler hareketinin Tunus kolunu 'Demokrat Yurtseverler'in toplantılarına saldırmak üzere 'paralı askerler' tutmakla" suçlamıştı.
France 24 televizyonu, Beleyid'in sürekli ölüm tehditleri aldığını kaydetti.
Genel grev çağrısı
AFP'nin haberine göre; Demokrat Yurtseverler'in içinde olduğu Halk Cephesi ve Cumhuriyetçi Parti ile El Massar ve Tunus'un Çağrısı grupları parlamentodan çekildiğini açıkladı ve genel grev çağrısı yaptı.
Tunus'ta En Nahda'nın liderliğindeki koalisyonun çökmesinin ardından yeni hükümet kurma çalışmaları devam ediyor.
BBC Arapça'dan Wafa Zaiane, ülkede İslamcılar ve laikler olarak iki ana kampa ayrılan geniş bir siyasi yelpaze olmasına rağmen, Ocak 2011'deki "Arap Baharı" ayaklanmasından beri ilk defa bir siyasi lidere suikast düzenlendiğine dikkat çekiyor.