Tunus: iki suikast, tek silah
Abone olTunus İçişleri Bakanı, yapılan balistik inceleme sonucu muhalif lider Muhammed Brahmi’yi öldürmekte kullanılan silahla altı ay önce Şükrü Belayid’e yönelik suikastta kullanılan silahın aynı olduğunun anlaşıldığını açıkladı.
Tunus’ta muhalefet lideri Muhammed Brahmi’nin, Şubat ayında Şükrü Belayid suikastında kullanılan silahla öldürüldüğü açıklandı.
Tunus İçişleri Bakanı Lotfi Ben Jeddou, düzenlediği bir basın toplantısında mermilerin balistik incelemesi sonucu Brahmi’yi öldürmek için kullanılan silahla altı ay önce Şükrü Belayid’e düzenlenen suikastta kullanılan silahın aynı olduğunun anlaşıldığını duyurdu.
Muhammed Brahmi, motorsikletli iki kişi tarafından Perşembe günü evinin önünde öldürülmüştü. Beş ay önce Belayid de aynı şekilde suikasta kurban gitmişti.
Ben Jeddou, Brahmi suikastının ardında Belayid’i öldüren aşırı islamcı bir Selefi hareketinin olduğunu düşündüklerini söyledi.
Jeddou’nun cinayetin ardındaki isim hakkında ise “Soruşturmanın ilk göstergeleri bize silah kaçakçılığı nedeniyle de aranan radikal bir Selefi’yi işaret ediyor” dedi.
Muhalefet Partisi Brahmi’nin öldürülmesinde payı olduğunu düşündüğü iktidar partisi Ennahda’yı istifaya çağırdı.
Brahmi’nin ailesi suikastten Ennahda Partisi’ni sorumlu tuttu.
Ancak Ennahda, cinayete karıştıkları yolundaki suçlamaları reddetti.
Suikastin, muhalefetin hükümeti istifaya çağırmasıyla Tunus’u politik bir krize sürüklemiş durumda olduğu söyleniyor.
Muhalif politikacının öldürülmesi üzerine grev çağrısıyla başkent Tunus’ta toplanan binlerce kişi hükümet aleyhinde slogan attı.
Polis Perşembe günü de bir kaç kent ve kasabada göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullanmıştı.
Tunus'ta gerginlik
Ülkenin güneyindeki Sfaks’ta da hükümet binalarına saldırdıkları iddia edilen göstericiler ve polis arasında gerginlik yaşandığı belirtildi.
Başkent Tunus’un yanı sıra, Brahmi’nin memleketi ve ‘Arap Baharı’ olarak adlandırılan isyan dalgasının başladığı Sidi Buzid’de de göstericilerin Ennahda’ya ait binalara saldırdıkları belirtildi.
Tunus Başbakanı, Brahmi’ye yönelik saldırıdan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, ‘suikastın Mısır’daki gerilimden çıkar sağlama amacıyla yapıldığını’ ifade etti.
BBC muhabirlerinin aktardıklarına göre, başta gençler olmak üzere birçok Tunuslu, ‘laik demokrasi hareketlerinin, Müslüman Kardeşler dâhil hoşgörüsüz İslamcılar tarafından ele geçirildiği’ görüşünde.
Milliyetçi çizgideki Halk Hareketi partisinin 58 yaşındaki lideri Muhammed Brahmi, Ulusal Kurucu Meclis üyesiydi.
Şubat ayında da laik kesimi temsil eden muhalif politikacı Şükrü Belayid’in ülke çapında gösterilere neden olmuş, o dönem başbakanlık koltuğunda olan Hamadi Cebali de istifa etmek zorunda kalmıştı.
Tunus Başbakanı Ali Arayd, Muhammed Brahmi suikastını kınayıp, “İktidar boşluğu yaratmak için hükümetin feshedilmesine yönelik çağrılara karşıyız” dedi.
Sol görüşteki Brahmi, Belayid kadar etkin bir politikacı değildi ama Zeynel Abidin Bin Ali’nin 2011 yılında devrilmesinden sonra iktidara gelen İslamcı Ennahda Partisi’ne muhalif bir tutum sergiliyordu.
Motorsikletli bir saldırgan, Brahmi’yi başkent Tunus’taki evinin önünde silahla vurarak öldürdü.