Tunus devrimi gasp mı edildi?
Abone olKuzey Afrika ve Orta Doğu'daki halk hareketlerine ilham veren Tunus'ta 23 yıllık Binali rejimi sona erdi ama rejimin temsilcileri hala iş başında.
Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Binali'nin ülkeyi terk etmesinin neredeyse iki ay ardından, bazı Tunuslular Binali'nin 23 yılda yarattığı otoriter sistemin sona erip ermediğinden şüpheli.
Başkent Tunus'taki başbakanlık binası bir süredir protestocuların toplanma yeri. Ülkenin dört bir yanından yüzlerce kişi burada imza kampanyaları düzenliyor, şarkılar söylüyor ve çadırlarda geceliyor.
İçlerinden bir öğrenci, değişen hiçbir şey olmadığını söylüyor. Yanındaki genç de "Yeni hükümete güvenmiyoruz" diyor.
Hafta sonu ise daha kalabalık bir grup halinde kentin merkezinde bir yürüyüş düzenlediler.
Polisin müdahalesi sert oldu. Göstericilerin üzerine ateş açıldı, 5 kişi öldü.
Kentin merkezindeki dumanaltı bir kahvehanede polislerle konuşuyorum.
Bazı göstericilerin İçişleri Bakanlığı'na girip içeridekileri tehdit ettiğini söyledi bir tanesi.
"Bunlar ülkeyi alt üst edecek. Bence bunları öldürmenin hiçbir sakıncası yok" dedi.
Ancak polis gösteriyi bastırmayı başarmış olsa da protestocular eli boş dönmedi sokaktan.
Binali döneminden kalan Başbakan Muhammed el Gannuşi görevi bıraktı, yerine eski dışişleri bakanı Beji Caid Sebsi geldi.
Şimdi Tunus 78 yaşında bir geçici cumhurbaşkanı ve 84 yaşında bir geçici başbakan ile yönetiliyor.
Devrime ne oldu?
Gençlerin başlattığı devrim yaşlılar tarafından gasp mı edildi?
Tunus Üniversitesi'nden Rada bin Osman "Gençler devrimi bu insanlara gümüş tepsi içinde sundu" diyor ve ekliyor:
"Bu devrimcilerin herhangi bir siyasi parti tarafından temsil edilmemesinden kaynaklanıyor. Kendilerini mevcut hiçbir siyasi oluşuma ait hissetmiyorlar."
Tunus'ta kurulan geçici hükümette çok az yeni yüz vardı. İletişim ve Teknoloji Bakanı olan Sami Zavi gibi. Ancak o da, yeni kabineden hayal kırıklığına uğrayıp istifa etti.
Yine de devrimin eski rejimin temsilcileri tarafından çalındığı söylemini kabul etmiyor:
"İnsanların farklı görüşleri olabileceği gerçeğini tabii ki kabul ediyoruz. Ancak devrimin halktan gasp edilebileceğini sanmıyorum. Tek ihtiyacımız ülkede işlerin biraz istikrara kavuşması. Bu sayede seçimlere odaklanabilir ve gerektiği gibi hazırlanabiliriz. Ondan sonra da seçim sonuçları doğrultusunda yeni bir siyasi sistem kurmamız gerekiyor."
"Eski yönetimden çok sayıda insanın geçici hükümette de yer almasının insanlara olumsuz bir mesaj verdiğini kabul ediyorum. Belki daha fazla yeni yüze yer verilebilirdi. Ancak biraz sabırlı olabilirsek işler düzelecektir."
Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki halk hareketlerinin ardından, Irak'ın işgalinden sonrasına benzer bir tartışma ortaya çıktı dünya kamuoyunda.
Bu coğrafyalar devrime hazır mı, devrim hayata geçirilebilir mi? Tunus Üniversitesi'nden Rana bin Osman, ülkesinin durumunun diğerlerinden farklı olduğunu, değişimin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söylüyor:
"Tunus Orta Doğu'daki diğer ülkelerden farklıdır. Bahreyn'e bakın mesela. Sokaktaki protestoculardan hiçbirinin kraliyet ailesini devirmek gibi bir niyeti yoktu. Bazı değişikliklerle birlikte monarşinin devamından yanaydılar."
"Biz ise daha bütüncül bir değişim istiyoruz. Devrim olduğunda, Mısır'dakiler gibi kutlama yapmadık mesela. Çünkü henüz devrimin tamamlanmış olduğunu düşünmüyoruz."