Tunus asayiş sağlayabilmek için yedekleri göreve çağırdı

Abone ol

Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesine rağmen dinmeyen şiddet karşısında, yedekler silah altına çağırıldı, geçici yönetime ek yetkiler veriliyor.

Geçen ay halk ayaklanmaları sonucu hükümetin devrildiği Tunus'ta, yedekler yeniden silah altına çağırıldı.

Çağrı son beş yıl içinde ordudan ayrılan subaylarla yeni terhis olmuş gençleri kapsıyor.

Oluşturulan ulusal birlik hükümeti, aradan geçen üç haftaya rağmen asayişi sağlamakta güçlük çekiyor.

Dün kalabalıklar kuzeybatıdaki Kef kentinde bir polis karakolunu ateşe verdi.

Hafta sonunda da karakollar hedef alınmıştı. Yağma vakalarının da yaygın olduğu bildiriliyor.

Koalisyon hükümetinin üyeleri, devrik cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin yandaşlarını şiddeti kışkırtmakla suçluyor.

Ülkeyi 23 yıl boyu yöneten Bin Ali istifası talebiyle yapılan gösterilerin giderek şiddetlenmesi ardından Suudi Arabistan'a kaçmıştı.

Polis memurları da işten kaytarmaları ya da görev yerlerine gitmemeleri durumunda görevden alınacakları konusunda uyarıldı. Kamuoyu Bin Ali yönetimiyle yakın bağları olan ve geçen aylardaki eylemlere sert müdahalede bulunan polise fazla güvenmiyor.

Asayişi sağlamak amacıyla Tunus meclisinin alt kanadı, cumhurbaşkanlığını vekaleten üstlenen meclis başkanı Fuad Mebaza'ya kararname ile yönetim yetkisi verdi. Böylece Mebaza'nın kararları meclise gelmeden yürürlüğe girecek.

Meclise hitap eden Başbakan Muhammed Gannuşi, hükümetin karşı karşıya olduğu sorunları çözebilmesi için bu yetkilerin gerekli olduğunu savundu.

Ancak bu yetkiler de 'demokratik olmadığı' gerekçesiyle tepki çekti. Yüzlerce kişi oylamanın yapılmasını önleyebilmek için meclis önünde eylem yaptı, milletvekillerinin içeriye servis kapısından girdiği açıklandı.

Önerge yarın da üst kanatta ele alınıyor.

Ülkedeki olaylarda Cuma gününden bu yana beş kişi daha yaşamını yitirmişti.

İngiliz bakanın 'çalkantılı ülkeler turu'

Hague'in hangi ülkelere gideceği açıklanmadı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, bölgede "çalkantı yaşayan ülkeler turu"na çıkıyor.

Hague bugün Tunus'ta temaslarda bulunarak, Bin Ali'nin devrilmesinden bu yana ülkeyi ziyaret eden en üst düzey batılı yetkili olacak.

Hague'in turu kapsamında İngiltere'nin demokratik kurumların yeniden oluşturulması sürecinde desteğe hazır olduğu mesajı vereceği belirtiliyor.

Bakanın bölgede ziyaret edeceği diğer dört ülkenin adları güvenlik gerekçesiyle açıklanmadı.

Ancak Mısır'ın bunlar arasında olmadığı, çünkü William Hague'in 'çözüm dayatma' algılaması yaratmak istemediği belirtilyor.

Bu arada Tunus Başbakanı Gannuşi ülkedeki eylemlerin yol açtığı ekonomik zararın giderilebilmesi için dış yardım çağrısında bulundu.

Gannuşi'nin Financial Times gazetesine verdiği mülakata göre, eylemlerin Tunus ekonomisine maliyeti 5 ile 8 milyar dolar arasında.

Gannuşi, sorunun kökeninde olan geri kalmış bölgelerin kalkındırılması içinse milyarlarca dolar daha gerekeceğini söylüyor.

BM yetkililerine göre Tunus'ta Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin devrilmesiyle sonuçlanan eylemler sırasında 200'den fazla kişi ölmüştü.

Günün Önemli Haberleri