Tunceli'de 3 bin yıllık antik kent bulundu
Abone ol'Tunceli ili yüzey çalışması' sonucunda Tunceli'nin en büyük arkeolojik yerleşimi gün ışığına çıkarıldı.
Tunceli merkeze bağlı Çemçeli köyü Rabat mezrası
yakınlarında 3 bin yılık antik yerleşim alanı tespit
edildi.
Bitlis Eren Üniversitesinden (BEÜ) yapılan yazılı açıklamada, Fen Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Araştırma Görevlisi Serkan Erdoğan ile Tunceli Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu'nun çalışmaları sonucunda, il merkezine bağlı Çemçeli köyü Rabat mezrası yakınlarında 3 bin yıllık antik yerleşim alanının tespit edildiği belirtildi.
Doktora tezi araştırması kapsamında yapılan çalışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Yiğit'in desteğiyle araştırma görevlisi Serkan Erdoğan'ın gerçekleştirdiği 'Tunceli ili yüzey çalışması' sonucunda Tunceli'nin en büyük arkeolojik yerleşimi gün ışığına çıkarıldı. Erken Demir Çağı, Urartu, Hellenistik, Roma, Bizans, İslam Ortaçağı ve Osmanlı dönemine ait izler taşıyan kale görünümlü yerleşimin, eski bir ulaşım ağı üzerinde bulunan önemli bir merkez olduğu düşünülüyor. Yerleşim üzerinde rastlanan demir cürufu, seramikler, değirmen kalıntıları, tarihi köprü ve ağırlık nesneleri, söz konusu alanın, tarihin değişik dönemlerinde önemli bir ekonomik üretim merkezi olduğuna işaret ediyor."
Araştırma görevlisi Erdoğan da açıklamada, Rabat
Kalesi'nin, şimdiye kadar tespit edilebilen Tunceli'nin en büyük
antik yerleşim alanı olduğuna dikkati çekerek, kalenin üç futbol
sahasından daha büyük genişliğe sahip olduğunu ifade etti.
"Seramik kırıklarından anladığımıza göre Rabat Kalesi, Erken Demir Çağı'ndan Osmanlı'nın son dönemlerine kadar yerleşim görmüş bir şehir" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu da bize kalenin 3 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu gösteriyor. Buradaki köprü, Rabat Kalesi'ni Hozat'a bağlayan bir güzergah ve aynı zamanda Rabat Kalesi'ni Tunceli'nin diğer yerleşim yerlerine bağlayan bir hat. Burada kaya mezarları, merdivenli yapıları da görmek mümkün. Kale içerisinde idari ve kamu binalarına çıkan gizli bir geçit söz konusu. Önemli oranda demir ve bakıra da rastladık. Bu da mekanın bir metal işleme merkezi olduğunu göstermekte. Bölgedeki değirmen taşlarının fazlalığı aynı zamanda bölgenin tarımsal üretim merkezi olduğunu da gösteriyor."