Tüm yönleriyle sezaryen

Abone ol

Dünyada sezaryenle doğum oranı ortalama yüzde 21 iken bu oran Türkiye'de yüzde 80...

Dünyada sezaryenle doğum oranı ortalama yüzde 21 iken, Türkiye'de özel hastanelerde sezaryen yaptıran kadınların oranı yüzde 80'lere vardı... Normal doğum özellikle kentlerde her geçen gün azalıyor...

Türkiye'de, özellikle büyük kentlerde sezaryenle doğum yapan kadınların sayısında hızlı bir araş yaşanıyor. Dünyada doğumların yüzde 21'i sezaryenle gerçekleştirilirken, Türkiye'de özel hastanelerde sezaryen yaptıran kadınların oranı yüzde 80, devlet hastanelerinde ise yüzde 40'lara ulaşmış durumda. Oysa Dünya Sağlık Örgü tu (WHO) uzmanları sezaryenle doğum oranının tüm doğumlar içindeki payının yüzde 15 olması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu artışın altında birçok neden yatıyor. Uzmanlar 30 yaşını geçmiş anne adaylannda, bebeğin kalp ritimleri bozulduğunda ya da risk faktörü bulunan durumlarda sezaryenin tercih edilebileceğini söylüyor. Ama artık 30 yaşın altında, sağlıklı ve normal doğum yapabilecek kadınlar da sezaryen oluyor. Bu ne kadar doğru?

Uzmanlar bazı doktorların hastayı daha kolay takip edebilmek, zaman kaybetmemek, (Sezaryen yarım saatte bitiyor. Normal doğum uzun sürüyor) için hastalarına sezaryeni önerdiğini iddia ediyor. Endişe verici bir diğer iddia ise "Doktorlar gerekli olmasa bile sezaryene yönlendirebiliyor. Çünkü sezaryen daha pahalı ve anne adayı hastanede iki gün daha fazla yatıyor" iddiası... Tüm bu bilgiler ve iddiaları konunun uzmanlarıyla masaya yatırdık...

Normal doğum tercih edilmeli
Meriç Karacan (Jinemed-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı):
30 yaşın altında ve önemli bir risk faktörü yoksa normal doğum tercih edilmeli. Sezaryenin son yıllarda bu kadar artmasının sebebi, kadınların artık daha geç yaşta anne olması. Ancak "Gerekli olmadıkça sezaryen yaptırmayın" çok büyük bir söz olur. Çünkü her ikisinin de kendine göre riskleri var ve bu hastanın durumuna göre değişiyor. Sezaryende anestezi teknikleri çok değişti. Riskler minimuma indi. Anne ikinci gebeliğe 6 ay sonra hazır olabiliyor. "Doktorlar gerekli olmasa bile hastayı sezaryene yönlendirebiliyor" suçlamalarını doğru bulmuyorum. Bu tür suçlamalara maruz kalmamak için her iki doğum yönteminden de aynı ücreti alıyoruz.

Her gelen kadın sezaryen istiyor
Doç. Dr. Kadir Savan (Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Kliniği Koordinatörü): Her gelen kadın sezaryen istiyor. Normal doğum yapan her üç kadından birinde ileri dönemlerde idrar kaçırmaları ve organ sarkmaları görülüyor. Kime normal doğum yapılacak, kime sezaryen buna doktor karar vermeli. Her şey normalse mutlaka normal doğum yaptırılmalı.

Sezaryen dört kat daha risklidir
Dr. Aylin Aker (Acıbadem Hastanesi-Kadın Doğum Uzmanı): Anne ve bebekle ilgili sorun yoksa, doktor kesinlikle sezaryene yönlendiremez. O zaman art niyet aranabilir. Doktorların "Normal doğum daha zor. Hastanın böyle takibi daha kolay", "Artık sezaryenle normal doğum arasında fazla fark yok" demesi bilimsel değil. Çünkü birisi ameliyat. Anestezi oluyor. Sezaryende çok daha fazla kan kaybediyor. Dikiş atıldığı için enfeksiyon riski var. Sezaryen 4 kat daha riskli

Mesleğini kötüye kullananlar var
Prof. Cemal Tamer Erel (Acıbadem Hastanesi -Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı): Hiçbir sorun yoksa normal doğum yapılmalı. Maalesef gerekli olmadığı halde, para için hastayı sezaryene yönlendiren doktorlar var. Her meslekte olduğu gibi, kötü ve iyi gazeteci olduğu gibi bunu yapan doktor ya da bazı hastaneler var.

Kadını normal doğuma zorlamam
Dr. Kağan Kocatepe (Jinekolog-operatör): Büyük şehirlerde normal doğuma yetişememe kaygısı var. Kadınlar normal doğum acılı sanıyor, arkadaşlarından duyup sezaryeni tercih ediyor. Sezaryen tekniği çok ilerledi. Eğer hastada problem yoksa normal doğumdan yanayım. Ancak normal doğum yapmak istemeyen kadını da zorlamanın bir anlamı yok.

Sezaryen doğumda bebek için risk az
Doç. Dr. Ahmet Çetin (Haseki Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Şefi): Bizim hastanede son birkaç yılda sezaryenle doğum oranlarında yüzde 30 artış olduğunu biliyorum. Problem yoksa her zaman normal doğum derim. Sezaryenle doğan bebeklerde risk yok. Normal doğan bebeklerde ileride problem riski var.

Sezaryen iki tarafın da işine geliyor
Dr. Aret Kamar (İstanbul Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü): Avrupa'da bazı ülkelerde normal doğum, bazılarında sezaryene teşvik ediliyor. Son 5 yılda sezaryenin arttığını kabul etmek lazım. Bunda en büyük etken özel hastaneler. Kadın ağrı çekmek istemiyor. Doktorlara da çocuğun doğmasını beklemek uzun iş geliyor. Yani hem hastanın hem doktorun işine geliyor sezaryen. Bir problem yoksa ben seçimi hastaya bırakıyorum.

Günün Önemli Haberleri