Tükenmişlik hakkında son iddia
Abone olUzmanlara göre ünlü isimler için son günlerde sıkça dile getirilen "tükenmişlik" sendromu, bireylerin bulunduğu ortamlarda, diğerlerini de etkileyebiliyor.
Uzmanlara göre ünlü isimler için son
günlerde sıkça dile getirilen "tükenmişlik" sendromu, bireylerin
bulunduğu ortamlarda, diğerlerini de
etkileyebiliyor.
Türkiye Psikiyatri Derneği Ruh Sağlığı ve Medya Çalışma Birimi
Koordinatörü Doç. Dr. Burhanettin Kaya, "tükenme" kavramının,
yorgunluk, hayal kırıklığı ve işi bırakmayla karakterize bir durumu
tanımlamak için kullanıldığını söyledi.
Yapılan çalışmalara göre tükenmişliğin, sağlık çalışanlarında diğer meslek gruplarına göre daha fazla olduğunu, ancak bunun her meslek grubunda görülebileceğini belirten Kaya, şu bilgileri aktardı:
"Tükenmişlik, duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve azalmış başarı duygusu olmak üzere üç ayrı biçimde yaşanabilir. Bu değişiklikler işe bağlı tutum ve davranışlarda değişikliklerle kendini gösterebilir. Tükenmişliğin temel özellikleri enerji kaybı, motivasyon eksikliği, diğerlerine karşı negatif tutum ve aktif olarak geri çekilmeyi içerir. Bunun yanı sıra fiziksel tükenme, kronik yorgunluk, çaresizlik, ümitsizlik, negatif bir kendilik algısı, duygusal ve zihinsel tükenme de tükenmişliğin göstergelerindendir."
Özelikle acil servislerin çalışma koşulları gereği sıklıkla fiziksel dikkat gerektiren, çalışanlar için sürekli merhamet, sempati ve acıma için ağır yük oluşturan yerler olduğuna dikkati çeken Kaya, bu ortamda çalışmanın yarattığı stresin kişiyi duygusal açıdan güçsüzleştirdiğini ve tükettiğini aktardı.
Doç. Dr. Burhanettin Kaya, destek sistemlerinin olmamasının da
tükenmişliği artırdığını, işe devamlılığın ve üretkenliğin
azalmasına yol açtığını ifade ederek, "Tükenmişlik 'bulaşıcı' bir
durumdur. Tükenmiş bireylerin bulunduğu ortamlarda bu süreç diğer
bireyleri de etkileyebilmekte ve onların da tükenmişlik
yaşamalarını kolaylaştırmaktadır" diye konuştu.