TÜİK açıkladı! Temmuz ayı enflasyon rakamları belli oldu, Bakan Şimşek değerlendirdi
Abone olHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK'in açıkladığı temmuz ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirme yaptı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon
rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre TÜFE'deki değişim temmuz
ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23 artış kaydetti. Enflasyon
yıllık bazda ise yüzde 61,78'e geriledi. Kira zam tavanını
belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi yüzde 65,93
olarak açıklandı. Haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 1,64,
yıllık enflasyon yüzde 71,6 olarak açıklanmıştı.
Bakan Şimşek'ten enflasyon değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarına ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Şimşek, şu ifadeleri kullandı.
"Yıllık enflasyon düşüyor. Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8'e geriledi. Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek. Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız"
Temmuz ayı zam şampiyonu elektrik
Tüketici fiyatları bazında temmuzda en fazla fiyat artışı yüzde
38 ile elektrikte, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14,92 ile
patates ve bazı yumru bitkilerle ilgili ürünlerde görüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay elektrikteki fiyat artışını yüzde 17,22 ile içkiler, yüzde 11,8 ile demir yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı izledi.
Temmuzda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 10,09 ile kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları, yüzde 8,01 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler, yüzde 7,07 ile sebzeler yer aldı.
Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14,92 ile patates ve bazı yumru bitkilerde gerçekleşti. Bunu, yüzde 6,43 ile çocuk giyimi, yüzde 4,25 ile erkek ayakkabısı, yüzde 3,44 ile kümes hayvanları eti, yüzde 2,96 ile yemek odası ve oturma odası mobilyaları takip etti.
TÜİK'in tüketici fiyatları endeksine göre, temmuzda aylık bazda fiyatları en fazla artan ürünler ile bunların bir önceki aya göre değişim oranları şöyle:
Temmuzda fiyatı en fazla düşen veya en az artış gösteren seçilmiş ürünler ile bir önceki aya göre değişim oranları şöyle: