TÜBİTAK'tan akıllı bomba...
Abone olTÜBİTAK, savaş uçaklarında kullanılan bombaları akıllı hale getiren Hassas Güdüm Kiti’ni (HGK) geliştirdi.
Savunma sanayi alanında gerçekleştirdiği başarılı projelerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) vurucu gücünü artıran TÜBİTAK, savaş uçaklarında kullanılan bombaları akıllı hale getiren Hassas Güdüm Kiti’ni (HGK) geliştirdi. Dünyada sadece 4 ülkenin üretebildiği HGK’lar ile uçaklar hedefi 25 kilometre uzaklıktan noktasal olarak vurabiliyor.
Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran HGK’lar, TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) mühendislerinin 5 yıllık çalışması sonucu geliştirildi. Ar-Ge’si tamamlanan HGK’lar, güdümsüz bombaların üzerine giydirilecek şekilde tasarlandı. Akıllı hale getirilen bombalar, koordinatları belirlenen hedefi uydu ve özel algılayıcılar yardımıyla 6 metre gibi düşük bir sapma değeri ile yok ediyor. Böylece ortadan kaldırılması istenen hedef dışındaki yerlere zarar verilmeden harekat yapılabiliyor. Savaş uçakları normal bombaları 5-6 kilometre uzaklıktan atarken, HGK’larda bu uzaklık 25 kilometreye çıkıyor. Üzerindeki ilave kanatçıkları ve özel yüzeyi ile akıllı bombalar havada süzülerek yol alıyor. Uçak tehlikeli bölgeye girmeden görevini güvenli bir şekilde tamamlıyor.
“DÜNYADA SADECE 4 ÜLKEDE ÜRETİLİYOR”
TÜBİTAK SAGE tarafından başarıyla tamamlanan proje hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, HGK’ların dünyada sadece 4 ülke tarafından üretilebildiğini söyledi. TSK’nın envanterine giren HGK’ların savunma sanayinde Türkiye’nin elini güçlendirdiğini açıklayan Bakan Ergün, çok az ülkede üretilebilen güdüm kitlerine yurt dışından da talep geldiğini belirtti. Ergün, yerli HGK’ların diğer ülkelerdeki ürünlerden daha üstün özelliklere sahip olduğunu kaydetti.
TSK’nın akıllı bomba ihtiyacını karşılamak amacıyla HGK’ların seri üretime geçeceğini belirten Bakan Ergün, “Seri üretim için alt yapı tamamlanıyor. Savunma sanayi kuruluşları HGK’ları 2013 yılından itibaren seri olarak üretmeye başlayacak ve hava kuvvetleri artık yüzde 100 yerli HGK’lar ile daha da güçlenecek” dedi.
“YERLİ ÜRETİMLE MALİYET 5’DE 1’İNE DÜŞTÜ”
Bakan Ergün, yerli HGK’ların ithallere göre yaklaşık 5’de 1 oranında daha ucuz üretildiğini ve üstün özelliklere sahip olduğunu da vurguladı. Savunma sanayindeki projelerin nasıl milli bir kazanca dönüştüğünü anlatan Ergün, şunları söyledi:
“TÜBİTAK’ın projeye başlamasıyla birlikte ithal edilen HGK’ların fiyatı düşmeye başladı. Üretilip kullanılmaya başladığında daha da düştü. Yerli teknoloji geliştirmenin böyle bir faydası da oluyor. Tedarikte kolaylık ve fiyatlarda düşme yaşanıyor. Projelerimiz her yönden milli bir kazanca dönüşüyor. Yerli üretimimiz ne kadar artarsa dışa bağımlılığımız da o kadar azalıyor.”