TÜBİTAK'ın ses kaydı raporu! Ayrıntılar belli oldu
Abone olTÜBİTAK, Başbakan Erdoğan'a ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarının montaj olduğunu açıklamıştı. İşte o rapor...
Muhalefet çevrelerinin inandırıcı bulmadığı TÜBİTAK'ın ses kayıtlarına ilişkin bilirkişi raporunun ayrıntıları ortaya çıktı.
TÜBİTAK raporunda, "Konuşma bütünlüğünü sağlamak için kelimelerin dahi parça hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimenin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur" denilmişti.
Sabah gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ile yaptığı iddia edilen telefon konuşmaları kayıtlarının montaj olduğunu belirleyen TÜBİTAK raporunun detaylarına ulaştı. Raporun ayrıntıları şöyle:
FREKANSLAR ELE VERDİ: Günlük hayatta kullandığımız dijital telefonlardaki frekans spektrumu 4 bin Hertz (4kHz) ile sınırlı. Yani 4 bin Hertz üzeri sinyaller telefonda taşınamaz. Dolayısıyla günlük hayatımızda duyduğumuz bir sesle telefonda aktarımı yapılan seslerin frekans spektrumu farklıdır. Ses kaydında "çıkıntı" diye nitelendirilen ve 9-10 bin Hertz'e varan kısımlar tespit edildi. Bu çıkıntılar iki ses kaydının birbiriyle "acemice" eklenmesi sonucunda ortaya çıkar. Esasında bu çıkıntılar filtreleme teknikleri ile kolayca örtülebilmekte. Fakat ses kaydının belli kısımlarının telefon dışı kaynaklardan (gündelik yaşamdaki konuşmalardan) elde edilmiş olması ve bu yöntemin kullanılması durumunda kaydın bazı kısımlarının tahrip olacağı gerekçesiyle tercih edilmediği anlaşılmıştır.
"SIFIRLAMA" BEŞ PARÇAYLA OLUŞTURULDU: (Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen kayıt) Konuşmada "Tamamen- sıfır-landı-mı" kısmında beş parçalı bir ekleme olduğu açık. "Men" ve "sıfır" kısımlarındaki 10 bin hertze varan spektrum öğelerinin bulunması yine sesin bütüncül olmayıp farklı kaynaklardan sağlanarak birleştirildiğini göstermekte. Benzer şekilde "Sa-mandı- ra - ve - Mal-te-pe" kelimeleri de üç ayrı parçadan birleştirilerek oluşturulan kelimelerdir.
SÜMEYYE'Yİ DE EKLEMİŞLER: Diyaloğa inandırıcılık kazandırılması bakımından bir Sümeyye (Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan) konusu eklenmiş gözükmekte. Seslerin "yapmacık" olduğu ses yapısından anlaşılmaktadır.
HECE HECE BİRLEŞTİRİLDİ: Kelimelerin bile parçalardan oluşturulduğu görülmekte. Yani konuşmadaki kelimeler yekpare değil; farklı hecelerin birleştirilmesiyle oluşturulan kelimeler.
ARKA PLAN MONTAJI ÖRTMEK İÇİN: Kayıtta bazı yerlerde arka plan sesi bulunmakta, bazı yerlerde bulunmamakta. Arka plan sesleri farklılık göstermekte. Bu sesin doğal ses olmadığı, herhangi bir telefon "codec"i tarafından üretilmediği düşünülmekte. Bu sesin ilgili kısma montajın duyulabilir etkilerini azaltmak ve bu kısmın tüm kaydına bütünlük kazandırılmak için eklendiği değerlendirilmekte.
ERDOĞAN'IN SES PARMAK İZİ Mİ ALINDI?
Raporda bir sesin parmak izinin çıkarılıp, başkasının o sesle konuşturulmasının mümkün olduğu belirtilerek, "Herhangi bir ses kaynağının incelenmesi, bu hususların göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmek durumunda" denildi.