TÜBİTAKın hünerleri

Abone ol

TÜBİTAK, 8 yılda 2.4 milyon dolar harcadı ama yüz ağartıcı işlere imza attı…



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- TÜBİTAK yaptığı arge çalışmalarıyla büyük başarılara imza attı. 8 yılda argeye 2.4 milyon dolar harcayan TÜBİTAK’ın yeni başarıları arasında yerli insansız hava aracı yazılımı, özgün otobüs tasarımı, yerli ambalaj makinası üretimi bulunuyor.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’in soru önergesine verdiği yanıtta, TÜBİTAK'ın başarılarını anlattı. Bakan Aydın, Ar-Ge faaliyetleri daha fazla yatırım yaptıklarını ve bunun sonucunda; 1996-2008 (sonu) yılları itibariyle Ar-Ge faaliyetleri için toplam 2.4 milyon dolar harcama yapıldığını bildirdi. Aydın şunları kaydetti:

"1996-2008 itibariyle, destek programları kapsamında desteklenen projeler çerçevesinde toplam 1.6 milyar ABD doları tutarında Ar-Ge hacmi oluşturulmuştur. TUBİTAK olarak, özel sektör firmalarının harcadıkları bu tutara karşılık olarak desteklenen projelere yaklaşık 800 milyon dolar destek verilmiştir."

Aydın, destek programlarına özel sektör kuruluşlarınca, 2000 yılında 260 proje başvurusu, 2008 yılında ise bin 622 proje başvurusu yapıldığını belirtirken, "Proje başvurularında 6.2 kat artış olmuştur. 1995-2008 aralığında destek programlarına 7 bin 772 proje başvurusu yapılmış olup 4 bin 822 proje desteklenmiş, desteklenen projelerden 2 bin 573 proje sonuçlanmış ve bin 700 projenin destek süreci devam etmektedir" dedi.

TÜBİTAK desteklerinin hibe şeklinde gerçekleştiğini anımsatan Aydın, sağlanan maddi destein  350 milyon dolarının makina ve imalat sektörlerindeki Ar-Ge projelerine yapıldığını belirtti. Aydın, başarı kazanan yeni arge projelerini de şöyle aktardı:


“Arge destekleriyle hafif ticari araçlarda özgün tasarımlar yapıldı. Özellikle hafif ticari araçlarda Türkiye’nin tasarım ve üretim merkezi olması sağlandı. Projeye konu her bir aracın ithalatı 1 milyar ABD dolarının üzerindeydi. Arge destekleriyle otobüs özgün tasarımı yapıldı. ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapılıyor. Otomotiv, elektronik ve beyaz eşyada uluslararası firmaların arge merkezlerini ülkemize taşımaları sağlandı, geliştirilen ürünler Türkiye’den dünyaya satılmaya başlandı. Tekstil, gıda, ambalaj makinalarının üretimi sağlandı. Savunma sanayinde eğitim uçağı, insansız hava aracı, savunma sistemleri, silah ve atış sistemleri, tekerlekli ve paletli zırhlı araçlar, uçuş eğitim simülatörleri, görev bilgisayarları ve yazılımları tamamen yerli olarak geliştirilerek yurtdışı bağımlılığı azaltılmıştır”

Günün Önemli Haberleri