Tsunami köyleri haritadan sildi
Abone olBüyük Okyanusta tsunami felaketi. Depremin ardından dev dalgalar Solomon adalarındaki köyleri sildi süpürdü.
Büyük Okyanus'un güneyindeki Solomon Adaları açıklarında 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından Solomon Adaları'nın batı kıyılarında oluşan tsunami yüzünden en az 13 kişi öldü, çok sayıda kişi de kayboldu.
Japon Kyodo Haber Ajansı, depremin Japonya saatiyle 05.40'da (TSİ 23.40) Solomon Adaları yakınında meydana geldiğini duyurdu.
ABD Jeolojik İnceleme Merkezi ise, depremin büyüklüğünün 7.6 olduğunu ve denizin 10 kilometre altında meydana geldiğini açıklarken, merkez üssünün de Solomon Adaları'nın başkenti Honiara'nın 350 kilometre kuzeybatısı olduğunu belirtti.
Solomon Adaları'nın başkenti Honiara'da açıklamada bulunan polis yetkilileri, depremin neden olduğu dev tsunami dalgasının ülkenin güneybatı kıyılarını vurduğunu söyledi.
Maddi hasar meydana geldi
Ulusal Felaketler Konseyi Başkanı Fred Fakari, tsunami yüzünden Solomon Adaları'nda birçok köyün bütünüyle zarar gördüğünü açıkladı.
Solomon Doğal Felaket Ofisi yetkilileri de, ülkenin en batısındaki iki köyün tamamıyla yokolduğunu kaydetti.
Yetkililer ayrıca, ülkenin güneyindeki Gizo kasabasındaki yetkililerin, tsunami dalgasının geldiğini duyurmalarının hemen ardından ülkede iletişim hatlarının kesildiğini kaydetti.
Bazı bölgelerde telefon hatları ve elektriğin kesik olaması nedeniyle yetkililerin durum hakkında tam bilgi alamadığı, hükümetin bilgi toplamak için bir keşif gemisini görevlendirdiği belirtiliyor.
Bilgilerin kesik kesik gelmesi yüzünden yetkililerin olağanüstü hal ilan etmediğini anlatan Fred Fakari, gün içinde Konsey'in yeni bir toplantı yapacağını kaydetti.
"Su, çadır ve gıdaya ihtiyaç var"
Solomon Adaları'nın tsunamiden en çok etkilenen Batı Eyaleti'nin Başbakanı Alex Lokopio Yeni Zelanda radyosuna yaptığı açıklamada, acilen su, çadır ve gıdaya ihtiyaçları bulunduğunu belirtti.
Lokopio, artçı sarsıntılar yüzünden insanların evlerine dönmeye korktuğunu ifade etti.
Uyarı olmadan denizin aniden kabardığını anlatan Lokopio, kıyılarda yaşayanların yüksek yerlere kaçtığını, Gizo'da kamuya ait birçok binanın yanı sıra dükkanların ve evlerin de yıkıldığını, hasarın giderilmesi için 1 milyon dolar gerektiğini kaydetti.
Başkentte ise halkın panik içinde olduğu ve çığlıklar atarak sokaklara döküldüğü ifade ediliyor.
Avustralya'da ise ülkenin kuzeydoğu ve kuzeyindeki plajlara gidilmesinin yasaklandığı, Sydney'de de bazı feribot seferlerinin iptal edildiği belirtiliyor.