TSK'dan 2033 devrimi! Astronot yetiştirecek
Abone olTSK yapısını tamamen değiştiriyor. Astronot yetiştirmek için hazırlıklar tamamlandı.
TSK'nın değişime yönelik taslak çalışmaları başladı. 'Yeni TSK' 2033 yılında oluşturulmuş olacak.
Kapsamlı çalışma, başta Ordu yapılanmaları olmak üzere personelle ilgili planlamalara kadar pek çok boyut içeriyor. Üst düzey kaynaklardan edinilen bilgilere göre, TSK'da ki yeni yapılanmaya önümüzdeki yıl Ağustos ayındaki YAŞ'ta son şekli verilecek. 2033 planı, Ordu yapılarında değişiklik getirecek. 1., 2., 3. ve Ege Ordu Komutanlıkları yeniden yapılandırılacak.
"DAHA GÜÇLÜ BİR DONANMA HEDEFLENİYOR"
Suriye sınırından da sorumlu olan 2. Ordu Komutanlığı'nın sınır ötesi operasyonel geliştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca Doğu Akdeniz'de daha güçlü bir donanma hedefleniyor.
ORDUNUN OPERASYON GÜCÜ ARTACAK
Vatan ve Habertürk'te yer alan haberlere göre, Profesyonelleşmeye hız verilecek. Asker sayısı azalırken, silah sistemleri modernize edilecek. ATAK ve genel maksat helikopterlerinin envantere girmesi, operasyonel gücü artıracak. 1-2-3 ve Ege Ordusu biçimindeki yapılanma ve orduların güç dengeleri bölgesel gelişmelere göre güncellenecek. Gücün Doğu ve Güney sınırlarına kaydırılması gündemde. Donanma, LPD sınıfı küçük uçak gemilerinin filoya katılmasıyla "küresel güç" haline gelecek. Dikey iniş ve kalkış yapabilen savaş uçaklarının katılımıyla, süratli ve etkin bir yapı oluşacak.
TSK ASTRONOT YETİŞTİRECEK
2000'de başlatılan uzay çalışmalarına Uzay Grup Komutanlığı birimini kurarak hız kazandıran Silahlı Kuvvetler, uydu yapım ve fırlatma teknolojilerinin geliştirilmesiyle astronot yetiştirilmesi faaliyetlerine de başlayacak. JSF uçaklarının katılımıyla savaş filosu gençleşecek. AWACS havadan erken uyarı uçakları, TSK'nın bölgesinde uçan kuştan haberi olmasını sağlayacak. Alçak, orta ve yüksek irtifa füze savunma sistemleriyle koruma tamamlanacak.
JANDARMA SİVİLLEŞECEK
Teşkilat yapısında köklü değişiklik olacak. İdari bakımdan İçişleri Bakanlığı'na, personel bakımından Genelkurmay'a bağlı olan jandarma, daha "sivil" hale dönüşecek. Personel terfilerinde mülki amirler söz sahibi olacak. Sınırlardaki görevlerini Kara Kuvvetleri'ne bırakan jandarma, "kır polisi" biçiminde teşkilatlandırılacak.
SUBAY KADROLARI GENÇLEŞECEK
Yapılanmanın en önemli ayaklarından birisini ise yeni Personel Kanunu oluşturuyor. Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi öngörülen kanunla, TSK'daki terfi ve atama zinciri değişecek. General ve amirallerin 4 yıl olan rütbe bekleme süreleri 3'e, 5 yıl olan albay bekleme süresi de 4 yıla indirilecek. Böylece general/amiral kadrosu 5 yıl gençleştirilecek. 4 yıllık görev süresini tamamlayan Genelkurmay Başkanı'nın görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin olanak da yeni çalışma kapsamında yer alacak.
Böylece general/amiral kadrosu 5 yıl gençleştirilerek, Balyoz ve Ergenekon gibi davalardan tutuklanan muvazzaf askerler nedeniyle yaşanan komutan sorununa çözüm bulunacak.
Daha genç subaylar, yaş haddi engeline takılmayarak, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve kuvvet komutanlığı makamlarına ulaşabilecek.
İLK ADIM 28 KASIM'DA ATILMIŞTI
TSK'daki devrimin ilk resmi adımı, 28 Kasım'da gerçekleşen Yüksek Askeri Şura'da atıldı. Yaklaşık 6 saat süren Kış Şurası'nın ardından yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılandırılması çalışmalarının görüşüldüğü belirtildi.