TSK'daki deprem dünya basınında
Abone olYAŞ toplantısından önce Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının istifası dünya basınında geniş yer buldu.
Kritik Yüksek Askeri Şûra toplantısından önce
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının
emekliliklerini isteyerek istifa etmeleri dünya basınında geniş yer
buldu.
EN BÜYÜK İKİNCİ ORDU
The Wall Street Journal: GÜVENLİK uzmanları büyük ölçüde bu hareketin, NATO'da ABD'den sonraki en büyük ikinci ordu olan Türk ordusunun, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'yle giriştiği uzun süreli iktidar mücadelesinde kanatlarının kırpıldığının onayı olduğu görüşünde.
SİYASİ MALİYETİ OLABİLİR
Los Angeles Times: BİR zamanlar ordunun
zaptedilemez görülen gücüne karşı olanlar bile Türkiye'de bu toplu
ayrılmaların hem AK Parti hem de ülkenin uluslararası itibarı
açısından şiddetli siyasi maliyetleri olabileceğini kabul
ediyor.
DEMOKRASİ İÇİN ÇOK ŞEY
The New York Times: İSTİFALAR aynı zamanda bir demokrasi olarak Türkiye ile ilgili çok şey söylüyor. Çünkü bu ülkenin vatandaşları, Sayın Erdoğan'ın gücünü giderek artıran Adalet ve Kalkınma Partisi'nden hoşlanmayanlar bile, artık askeri kuralları kabul etmeye hevesli değil. Türkiye bütün bunların dışında büyüdü.
TERFİLERE DENK GELDİ
CNN: Komutanların istifası, darbe planlamak suçlamasıyla tutuklanan generallerin terfileri hakkındaki tartışmaların ortasında geldi.
EKONOMİYİ ETKİLEYEBİLİR
Bloomberg: Türkiye'nin risk algısını yükseltir. Görevden ayrılmalar ekonominin aşırı ısınmasıyla ilgili kaygıların arttığı bir dönemde geldi. Lira kısa vadede daha büyük baskı altında kalacak.
ANLAŞMAZLIK DORUKTA
The Guardian: Ordu ile hükümet arasındaki anlaşmazlığın doruğa çıktığının işareti.
ATATÜRK BENZETMESİ
HAARETZ: Erdoğan, Türkiye'nin modern Atatürk'ü mü oluyor? Ordunun en üst kademesindeki 4 generalin istifalarıyla, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın eline askerin üzerindeki devlet kontrolünü artırmak için büyük fırsat geçti.
KUTUPLAŞMA ARTACAK
REUTERS: Türk hükümeti, ordu üzerindeki kontolünü güçlendiriyor. Bu zaferin bedeli İslami kökleri olan hükümetle onun muhalifi olan laikler arasındaki kutuplaşmanın artmasına neden olacaktır.