TSK'da yerli devrim dönemi

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yerli üretimle üretilen araçların oranı yüzde 54'e ulaştı.

TSK 'da ihtiyaçlar listesi ithal tekelinden kurtuluyor. Özellikle son 10 yılda savunma alanında yapılanları raporlaştıran AK Parti , kışlalardaki ihtiyaçların karşılanmasında yerli üretimin yüzde 54'e çıktığını, savunma ve havacılıkta ihracatın ise 5 kat arttığını kaydetti.

Star Gazetesi'nin haberine göre AK Parti Ar-Ge Başkanlığı Savunma Sanayi'ndeki gelişmelerle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda toplam savunma ve havacılık cirosunun 4 kat arttığına değinilirken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranının da periyodik olarak artarak yüzde 54'e çıktığına vurgu yapıldı. Savunma ve havacılık sanayindeki ihracat artışı da yine bu rakamlara paralel olarak son 10 yılda 5 kat arttı. Öte yandan paletli zırhlı araçlardan yüksek hızlı botlara; uçuş simülatörlerinden insansız hava araçlarına kadar ihraç edilen tüm teknolojiler de tanıtıldı. 2023 vizyonu kapsamında hayata geçirilecek projeler de yine aynı raporda yer aldı. Savunma sanayinde hedeflerin ve projelerin bir bir sıralandığı raporda, ana hedefin alanda dünyanın ilk 10 ülkesi arasında girmek olduğunun altı çizildi. Raporda 10 buçuk yıllık Ak Parti iktidarı süresince savunma sanayi alanında imza atılan projelere değinilirken, 2023 vizyonu kapsamında da hayata geçirilecek projeler tanıtıldı.

İHTİYAÇLAR YERLİ OLUYOR

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu tarafından hazırlanan raporda, TSK'nın savunma ve havacılık ihtiyaçlarının yüzde 54'ünün yerli sermayeden karşılandığı bilgisi yer aldı. Ayrıca toplam savunma ve havacılık cirosu da 2012 yılı itibariyle 4 kat artarak yaklaşık 5 milyar dolara yaklaştı. Türkiye'nin havacılık ve savunma alanındaki ihracatının da 5 artarak 1,2 milyar dolar seviyesine yükseldiği belirtildi.

HEDEF İLK 10'A GİRMEK

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde hayata geçirilen projeler kapsamında üretilen ilk yerli savaş teknolojileri de yine raporda kendisine yer buldu. Türkiye'nin kendi tasarımı ilk tankı ALTAY, ilk operatif insansız hava aracı ANKA, ilk savaş gemisi MİLGEM, ilk piyade tüfeği MPT ve ilk eğitim simülatörlerinin üretiminin ardından ihraç edilmeye başlandığının da altı çizildi. Öte yandan 2023 vizyonu kapsamında tamamlanacak olan projeler şöyle sıralandı:

- Jet eğitim uçağı
- İstihbarat uydusu
- Muharip uçak
- Çıkarma gemisi
- TF 2000 fırkateyni
- Orta sınıf helikopter

Günün Önemli Haberleri