Truva hazinelerini geri gelecek

Abone ol

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içindeki Troya antik kenti yanında temeli atılan Troya Müzesi inşaatı sürüyor. 2014 yılında...

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içindeki Troya antik kenti yanında temeli atılan Troya Müzesi inşaatı sürüyor. 2014 yılında tamamlanması planlanan müzenin ardından çeşitli ülkelerde bulunan Truva hazinelerinin Çanakkale’ye dönmesi için temaslar sıklaştırılacak.
Müteahhit firma tarafından inşaatı devam eden Troya Müzesi’nin 2014 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. Antik kentten kaçırılan hazinelerin geri dönüşüne imkan sağlayacak müze yaklaşık 22 milyon liraya malolacak. Troya Müzesi, 3 bin metrekaresi sergi salonu olmak üzere 10 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak. Müzede Troya ören yeri ve Çanakkale’de yer alan kazılarda bulunan arkeolojik eserler modern müzecilik anlayışına uygun sergilenecek.
Müze inşaatında incelemelerde bulunan AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, yıllardır konuşulan müze projesinin hayata geçirilmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi. Turizm şehri olma gibi bir hedefleri olduğunu belirten Daniş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama bunun içini dolduramıyorduk. Turizmden sektörel anlamda çok fazla istifade edemiyorduk. Bu projenin başlamasıyla birlikte bir sinerji oluşmaya başladı. Bu müze Türkiye’deki çok önemli birkaç müzeden biri olacak. Müzenin bitmesiyle birlikte yeni bir sürece girmiş olacağız. Truva eselerinin çoğu dünyanın 20’den fazla ülkesine dağılmış durumda. Bu eserlerin Türkiye’ye dönmesi için Kültür Bakanlığı bünyesinde bir çalışma var. En son 20 parça eser ülkemize geldi. Müzeyi hayata geçirdikten sonra, artık sesimiz daha gür çıkacak. Troya eserlerinin Çanakkale’de sergilenmesi gibi, aslında dünyanın gündeminde bir konumuz olacak. Hem ilimizin tanıtımı hem de eserlerin geri dönmesi için yeni bir süreç başlamış olacak.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri