TRTnin Nevruzun bombası Tarkan
Abone olHükümet Nevruz açılımında. 21 Mart Nevruz Bayramında özel bir kutlama programı hazırlandı. TRT'nin yeni kanalı da aynı gün start verecek. İşte ayrıntılar…
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA - Hükümet, 21 Mart Nevruz Bayramı’nı Ankara’da planlanan dev bir törenle kutlayacak. Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ateşten atlayacaklar. Tüm parti liderleri de törene davet edildi. Başbakan Erdoğan’ın da aynı gün Ankara’da halka seslenmesi planlanıyor.
TRT-TÜRK STARTI
TRT Genel Müdürlüğü’nün uzun bir süredir hazırlıklarını yaptığı ve başta Orta Asya Cumhuriyetleri olmak üzere tüm dünyaya hitap edecek bir yayın politikası sürdürecek TRT Türk’ün açılışı da 21 Mart’ta gerçekleşecek. TRT Türk, ünlü sanatçı Tarkan, Azerilerin ünlü sanatçısı Azerin, Özbekistan’la sanatçı Savara Nazarhan’la, hem nevruz kutlaması hem de yeni kanalın açılışını gerçekleştirecek.
TÜM TÜRKLER İZLEYECEK
AKM’deki gösteriler TRT-Türk’ten tüm Türkiye yanında tüm Orta Asya Cumhuriyetlerinde canlı yayınlanacak. Orta Asya Cumhuriyetlerindeki Nevruz kutlamaları da TRT-Türk’ün açılışı nedeniyle aynı akşam açılış kokteyli de yapılacak. Yapılacak kutlama ve açılış kokteyllerini CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelil, DTP Genel Başkana Ahmet Türk de davet edildi.
HÜKÜMET’İN YENİ AÇILIMLARI
CHP seçim arifesinde Nevruz ve 1 Mayıs’ın bayram ilan edilmesi için yasa teklifi vermeye hazırlanırken, Hükümet, devrim niteliğinde sayılacak bu adımları bir ay önce atmıştı. Çalışma ve Kültür Bakanlıklarının ortak yürüttükleri projeye göre 1 Mayıs Emek Bayramı ve 21 Mart Nevruz Bayramı şeklinde tatil ilan edilerek kutlanacak.
1 MAYIS AÇILIMI
Yıllardır tartışma konusu olan 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Bayramı olarak kutlanması ve resmi tatil ilan edilmesi yönünde adım atılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu yönde çalışma yaptıklarını belirterek, “1 Mayıs’ın tatil olmasıyla ilgili olumlu görüş taşıyorum. Bakanlar Kurulu’nda görüşmemiz gerekiyor. Eğer uygun bulunursa 1 Mayıs’ın tatil olmasının ben kabul edileceği kanaatindeyim. Bunu önümüzdeki hafta Meclis’e gelecek ‘kısa çalışma ödeneği’ni düzenleyen İş Kanunu’ndaki düzenlemeye de önergeyle ekleyebiliriz” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, 1 Mayıs’ın işçi bayramı olarak kutlanmasına destek vereceğini belirterek, 21 Mart Nevruz Bayramı konusunda da konsensus olursa tatil olması konusunda bir adım atılabileceğini ifade etti.
ÇELİK, HÜKÜMETE TAŞIYACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs konusunun tartışma konusu olmaktan çıkarılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olarak kabul edilmişti. Ben resmi tatil olmasını istiyorum. Bu konunda ayrı bir düzenleme yapılabileceği gibi önümüzdeki hafta Meclis gündemine ivedilikle gelecek ‘kısa çalışma ödeneği’ni düzenleyen tasarının içine koyabiliriz. Tartışma konusu olmaktan çıkarılması gerekiyor. 1 Mayıs işçi bayramı olarak kutlansın. Emek Günü olarak kutlansın. Geçen yıl Bakanlar Kurulu kararıyla genelgeyle emek bayramı olarak kutlansın kararı almıştık. Mali olarak eleştirenler oldu tatil edilmesini. Biz buna sıcak bakıyoruz. Ama hükümet kararı verir. Bu karar çıkarsa iyi olur. Farklı bir karar çıkarsa da saygı duyarız”
GÜNAY: 21 MART DA TATİL OLMALI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, 1 Mayıs’ın İşçi Bayramı olarak kutlanmasına ve resmi tatil ilan edilmesine destek vereceğini söyledi. Konunun tartışma boyutundan çıkarılması gerektiğini kaydeden Günay, “Hatta bu kararı 21 Mart Nevruz Bayramı için de almalıyız. Ben şahsen 21 Mart’ın da tatil olmasına taraftarım. Bu konuda da konsensus olursa adım atabiliriz. Hükümet bu konuda da açılım yapmaya hazır” dedi.
VE AÇILIM İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ
1 Mayıs konusunda hükümet, 2008 Nisan ayında Emek ve Dayanışma günü olarak kutlanması konusunda adım attı. Türkiye’de ilk kez 1 Mayıs 1923’te resmi olarak kutlandı. Dünya ülkelerinde 1 Mayıs resmi tatil olarak kabul ediliyor. 1912’de İstanbul’da ilk kez 1 Mayıs kutlaması oldu. 1923’te işçi bayramı ilan edildi. 1924’te kitlesel kutlamalar yasaklandı. 1935’te bahar ve çiçek bayramı oldu, ücretsiz tatil günü ilan edildi. 1976’da 1 Mayıs kutlaması Taksim’de DİSK’in organizasyonunda gerçekleşti. 1977’de İstanbul Taksim Meydanı’nda yaklaşık 500 bin kişiyle geniş katılımlı göstericilerden 34’ü yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamda ezilerek öldü. 1977’de 1 Mayıs günü tarihe kanlı 1 Mayıs olarak geçti. 1978’de Taksim Meydanı’nda yine kutlama yapıldı. 1979’da Sıkıyönetim Komutanlığı izin vermedi ama korsan olarak kutlandı. 1981’de MGK 1 Mayıs’ı tatil günü olmaktan çıkardı. 1996’da Taksim Meydanı’nda gösteri yasak olduğu için Kadıköy’de eylem yapıldı. 3 kişi hayatını kaybetti. Kadıköy de 2005’de kadar 1 Mayıs kutlamalarına yasaklı kaldı. 2007’de 1 Mayıs Taksim’de kutlandı ve bir kişi hayatını kaybetti. 2008 Nisan ayında Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanması kabul edildi.